Arkiv: april 2005

NTNU
Torsdag 14. april blir Trondheim sentrum for en verdenslansering. Under filmfestivalen Kosmorama lanserer Sony sin siste digitale filmprosjektør. Produsenten selv beskriver det som en revolusjon.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Det er påvist at breene smelter i Himalaya. Ikke like kjent fra verdens tak er den eldgamle tradisjonen med å plante isbreer. Nå er den mystiske metoden gjenopptatt i en noe modernisert form. Den virker, viser det seg…
Trodde du damene lar seg imponere av strikkhopping og villmannskjøring? Niks. En ny undersøkelse peker mot at de forsiktige og omtenksomme gutta er mer populære.
Norges geologiske undersøkelse
Regjeringen bevilger 15 millioner kroner til overvåking av de ustabile og skredutsatte fjellpartiene i Åkneset og Tafjord i Møre og Romsdal. NGU-direktør Arne Bjørlykke er fornøyd med initiativet.
Universitetet i Bergen
Eigentleg veit vi fint lite om korleis energi frå sola påverkar den øvre atmosfæren. Overraskande resultat om eigenskapar ved nordlyset vekkjer difor internasjonal merksemd.
De globale epidemienes dager er langt fra talte. Men den største trusselen kommer ikke nødvendigvis fra de mest dødelige sykdommene. Den farligste fienden er faktisk en gammel kjenning.
Norges Handelshøyskole
- Før var det slik at lederen visste alt, visste best og ble først informert når noe gikk galt. Den tiden er det definitivt slutt på - og det får konsekvenser, sier seniorkonsulent og fagbokforfatter Arne Selvik.
- Det er mange som ikkje vil gå på skulen, men dei må. Om dei hadde fått arbeide i staden, hadde dei fått eit betre liv, seier pedagogikkprofessor Peder Haug ved Høgskulen i Volda.
NTNU
På dager med større forurensning enn normalt øker antall tilfeller av infarkt. Luftforurensning har først og fremst vært knyttet til allergi og astma, men medisinske funn peker også i retning av hjerteinfarkt.
Bakgrunn:Hva for en skapning er egentlig lakselusa, hvorfor er den så skadelig for fisken og hva gjør vi for å bli kvitt den?
NTNU
Alle vet at innvandrere ofte snakker norsk med en tydelig aksent. Men har du tenkt over hvordan de snakker og hvorfor det er slik? Språkforskere ved NTNU prøver å finne svaret.
En kanadisk undersøkelse viser at villaks i nærheten av oppdrettsanlegg var 73 ganger mer infisert av lakselus enn normalt.
Britisk høyesterett åpner for at det skal være tillatt med såkalte designerbabyer.
Månen og Mars er støvete kloder. Nå er forskerne redde for at kornene skal skade astronauter og beboere på framtidige rombaser.
Flores-fossilene, de såkalte Hobbit-knoklene, er blitt ødelagt i transport.
Risikoen for å dø er nesten dobbelt så høy til sjøs som til lands. Derfor får Norge nå sitt første senter for sjøfartsmedisin.
Natt til lørdag oppdaget tre norske amatørastronomer en supernova fra et selvbygd observatorium.
Ekstremringerne bruker mobiltelefon nårsomhelst og hvorsomhelst - selv på fly, i sykehus eller bak rattet. De er unge, de er utadvendte, og de har liten selvtillit, viser en australsk studie.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Energisparing i norske hjem utføres i første rekke for å skåne lommeboka, og ikke miljøet. Det viser en undersøkelse fra Universitetet for miljø- og biovitenskap.
Norske lakseoppdrettere erkjente tidlig at anleggene lett kan bli yngleplasser for mengder av lakselus. De satte i gang mottiltak, og nå ser det ut til at anstrengelsene begynner å gi resultater.
UiT Norges arktiske universitet
Universitetet i Tromsø vil betale 750 kroner for hver rødrev som felles på Varangerhalvøya i den ordinære jaktperioden 15. juli til 15. april. Håpet er at en redusert rødrevbestand kan redde fjellreven fra å bli utryddet.
I år feirer danskene 200-årsjubileum for H.C. Andersen, og arrangementene og aktivitetene står i kø. Blant annet er det gjennomført prosjekter som gir spennende perspektiver på barns oppfatning av H.C. Andersen.
Ideen høres ut som en Donald-historie. Amerikanske forskere tror nemlig at noen av planetene som suser rundt fremmede stjerner ute i universet kan være laget av ren diamant.
Var det klimaet eller menneskene som utryddet mammuter og andre store dyr rundt om på jordkloden? Nye studier sier at det var mennesket.
Universitetet i Oslo
Norske lærebøker er stappfulle av metaforer, men mange av dem kan være vanskelige å forstå seg på, ikke minst for elever med et annet morsmål enn norsk.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Fiskeindustrien i Norge produserer årlig 60 000 tonn fiskeslo fra torsk. Det meste blir kastet. Nå viser ny forskning av sloet kan brukes til produksjon av blant annet medisin og matprodukter.
Det første omfattende studiet av isen på den antarktiske halvøy viser at de fleste isbreene er på retrett.
- Vi ser på forskningsmeldingen som en stor tillitserklæring til Forskningsrådet, sier administrerende direktør Arvid Hallén.
Denne torsdagen har Vitenskapskafeen satt seg fore å kurere matteskrekken din. På plakaten står også lansering av en ny bok om Niels Henrik Abels matematikk og Vitenskapkafeens første quiz.
Bakgrunn:Det er trolig mer enn 30 000 år siden mennesket lærte å telle. Her får du vite hva som har skjedd siden da.

Sider