Arkiv: desember 2004

Fiskeriforskning er nå i gang med kartlegging av miljøgifter i oppdrettstorsk. Dette er en av flere aktiviteter som er satt i gang for å dokumentere oppdrettstorskens kvalitet.
Kan dårlig vannmiljø øke risikoen for sykdom hos oppdrettsfisk? Svaret kan finnes i fiskens slimlag.
Fiskeriforskning undersøker nå hvilken betydning oppdrettsanlegg har for villfisken i de områder hvor slike anlegg er plassert.
Velkommen til forskning.nos julekalender for 2004. Hver eneste dag fram til julaften vil du finne...nei, forresten - det skal jo være en overraskelse...
Vurderer du den årlige kirketuren i jula for å la barndomstroen få deg i skikkelig godstemning? Fra kirkebenken risikerer du å puste inn 20 ganger mer forurenset luft enn ved en tungt trafikkert motorvei.
- Humaniora er nøkkelen til å forstå det menneskelige, sier folklorist og nisseforsker Ane Ohrvik. Denne uka stiller hun i forskning.nos Miniportrett.
Radiobølger kan bli del av en ny metode for å forlenge holdbarheten på sjømatprodukter samtidig som de beholder sitt preg av ferskhet.
Forsøk som Fiskeriforskning har i utført i samarbeid med Norges fiskerihøgskole viser at sik egner seg meget godt som oppdrettsfisk.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Å bli student er en stor overgang fra den styrte tilværelsen som elev. - Det er noe helt annet å se det enn å høre om det, sa Marita Solli fra Lillehammer etter en dag som student på Norges landbrukshøgskole.
Norge har en del professorer, men det er første gang det utlyses professorat innen musikkteknologi. Noe som uunngåelig fører til spørsmålet: Hva er egentlig musikkteknologi?
Universitetet i Oslo
Selv om skriftspråkene i Bosnia er svært like, brukes de av nasjonalistene i kampen mot fredelig sameksistens. Nå kommer det en forsoningsbok om bosniske språk, og prosjektet ledes fra Norge.
Universitetet i Oslo
Bente Anda er den første forskeren i verden som har studert effekten av et nytt metodespråk som ble brukt til utvikling av programvare. Konklusjon: Bedre kvalitet, men like dyrt.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Tilapia er en ukjent fisk for oss i Norge, men i verdenssammenheng er den stor og den oppdrettsfisken som øker mest i produksjon. Nå skal Norges landbrukshøgskole forske på den populære fisken.
Norske forskningsmiljøer krisemobiliseres for å finne årsaken til at sukkertaren nesten er utslettet fra Skagerrakkysten. Situasjonen er mye verre enn man har trodd. - Det haster, sier miljøvernministeren.
I framtida er det kanskje flere enn Spiderman som opptrer i edderkoppdrakt. Etter at forskere endelig har klart å lage kunstig spindelvev, kan helt nye klasser av både skuddsikre vester og designerkolleksjoner dukke opp på markedet.
Norges geologiske undersøkelse
De vil vise fram jordens indre bevegelser i tre dimensjoner. En internasjonal forskergruppe lager et nytt verktøy som knytter sammen platebevegelser i jordskorpen med varmestrømmen i mantelen.
Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) konkluderer med at benzen kan være årsaken til leukemitilfellene blant tidligere kjemistudenter ved NTNUs laboratorier på Rosenborg i Trondheim.
Universitetet i Oslo
Havner en robot i et Mars-krater, må den selv lære seg hvordan den kommer opp igjen. Forskere på Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo har nå funnet læringsalgoritmen.
Investeringene i forskning og utvikling (FoU) i næringslivet økte med én milliard kroner fra 2002 til 2003. Foretak med færre enn 100 ansatte står for det aller meste av økningen. De største industriforetakene reduserer sin innsats.
Sliter du deg ut på treningssenteret dag etter dag uten at du synes kroppen kommer i bedre form av den grunn?
Rollen som lagkaptein gir mange ekstra plikter og distraksjoner, men det gjør deg likevel til en bedre utøver.
Bæreraketten Ariane 5-ECA, Europas skadeskutte stolthet, skal skytes opp igjen i januar. Forrige forsøk endte med et brak.
Mennesker produserte alkohol allerede 7 000 år før Kristus. Nye funn i Kina er de eldste bevis for vinproduksjon man noensinne har funnet.
- Lytt til andre, men ta egne avgjørelser og stol på deg sjøl. Historiker og trolldomsforsker Rune Blix Hagen deler det beste rådet han har fått, og en del andre saker, med forskning.nos lesere i årets siste Miniportrett.
500 000 barn under 15 år døde av aids i fjor. Andelen barn som er smittet av HIV-viruset øker, ifølge en ny FN-rapport.
En studie fra 2001 som mente å vise at kristen bønn doblet suksessraten for assistert befruktning, har blitt assosiert med juks og bedrageri. Den amerikanske hovedforfatteren trekker nå navnet sitt fra arbeidet.
De siste fem åra har det skjedd mye for norsk forskning når det gjelder sitering i internasjonale tidsskrifter. Mer internasjonalt samarbeid bidrar til å øke forskningens gjennomslagskraft.

Sider