Arkiv: oktober 2004

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2004 skal tildeles Wangari Maathai for hennes innsats for en bærekraftig utvikling, demokrati og fred.
Det er mye forvirring omkring hvor mye sau og villrein som drepes av rovdyr hvert år i Norge. Statistikken over erstatningssaker sier nemlig ikke noe sikkert om hvor mange dyr som er tatt.
Universitetet i Bergen
Rådville og alene står mange HIV-smittede mødre overfor et vanskelig valg: Skal de amme sine barn? Melkepulver-propaganda har ført til økende underernæring i utviklingsland.
Teoriene sier at solsystemet burde være pakket av kometer, men hvor er de? En irsk forsker mener de rett og slett er usynlige.
Norges Handelshøyskole
- Den største trusselen mot fiskeriene i fremtiden er ikke overfiske og overdreven utnyttelse av fiskekvoter, men en tøylesløs miljøaktivisme. Det sier NHH-professor Rögnvaldur Hannesson.
Norges forskningsråd
I de siste tiårene har det utviklet seg nye mønstre for familiedannelse i Norge. Kari Skrede og hennes medarbeidere i SSB kaster et interessant lys over disse mønstrene.
Lasermålinger bekrefter Albert Einsteins generelle relativitetsteori.
Norges forskningsråd
- Innvandrergjenger, maskulinitet og vold blir ofte presentert nyhetene som noe fremmed i norsk kultur. Men gjenger kom ikke med innvandringen; de har eksistert i Norge i lang tid.
Triste, skeptiske og negative folk har endelig fått noe å skryte av: De er bedre øyenvitner, husker bedre og tenker klarere enn glade og muntre personer.
Nobelprisen i fysikk gikk i år til tre amerikanere for kvarkeforskning.
Nordmenn var helt sentrale i oppbyggingen av verdens største laboratorium for partikkelfysikk. Ved Universitetet i Oslo ble jubileet markert ved foredrag av professor Egil Lillestøl.
Årets priser for skrullete vitenskap ble delt ut den 30. september. Blant vinnerne var forskning på prompende sild, rockeringer og hvorvidt det er trygt å pelle opp mat du har mistet på gulvet.
Nordmannen Finn E. Kydland og amerikaneren Edward C. Prescott deler nobelprisen i økonomi. - Jeg er svært glad, sier Kydland.
Utgravinger i Iran tyder på at sminke har blitt brukt i Iran i 6 500 år, og det hos begge kjønn. En kilde hevder til og med at perserkongen Dareios den store alltid brukte eyeliner.
Stamceller kan bli til en hvilken som helst celle i kroppen. Nå viser det seg at de også kan sende ut signalstoffer som får syke celler tilbake på rett kjøl.
Den østerrikske forfatteren Elfriede Jelinek som torsdag ble tildelt nobelprisen i litteratur, kan ikke komme til Stockholm for å motta prisen.
Eller bredder, om du vil. Forskerne har nemlig funnet ut at kornene kan bli dobbelt så store, hvis du bare popper dem under lavt trykk.
Det er fare for at det blir gitt fellingstillatelse for ulv i den såkalte Koppangflokken i vinter, fordi dyra er utenfor det nylig innskrenkede forvaltningsområdet. Ulveparet i flokken er ett av bare tre norske par som har fått valper i år.
Det viktigste funn på 50 år: Nytt fossil viser at moderne mennesker levde sammen med andre menneskearter mye lenger enn vi har trodd.
NTNU
Har islamske nasjoner potensial til å bli moderne nasjoner? Idéhistoriker Trond Berg Eriksen synes å mene at svaret er nei. Religionsviter Turid Smith Polfus er uenig.
Universitetet i Oslo
Forkjærlighet for gamle kulturgjenstander er ikke noe nytt. Hovedfagsoppgave ved Universitetet i Oslo avdekker kunnskap om mumie gitt i gave til Historisk museum av Oscar II.
WWF Norge reagerer kraftig på professor Rögnvaldur Hannessons uttalelser om at miljøbevegelsen er den største trusselen mot fiskeriene. - Dette er rett og slett pisspreik, sier Maren Esmark.
Høgskolen i Bodø
Forsker Tore Andreassen ved Høgskolen i Bodø er nasjonal prosjektleder for seks nye institusjonstiltak for ungdom med atferdsvansker i Norge og Sverige.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Aktive hunder trenger mer og bedre fôr enn hunder som tilbringer dagen i sofakroken. Man vet imidlertid mindre om det eksakte energibehovet, og dette vil forskere nå se nærmere på.
Kvinnelige hormoner gjør menn til gode forskere med ekstra lange pekefingre, mener britiske forskere.
Nobelprisen i kjemi er tildelt israelerne Aaron Ciechanover og Avram Hershko og amerikaneren Irwin Rose.
- Statsbudsjettet gir dessverre ikke noe løft til den norske FoU-sektoren, sier konstituert direktør i Norges forskningsråd Arvid Hallén. Den totale rammen for FoU-sektoren i statsbudsjettet er 14,2 milliarder.
Det privateide rakettflyet SpaceShipOne satte snuten i verdensrommet i går, for andre gang på seks dager. Dermed er vinneren av Ansari X-Prize og 70 millioner norske kroner kåret.
Universitetet i Oslo
For 142 millioner år siden traff en asteroide Barentshavet som sendte flere hundre meter store bølger mot Norge, Grønland og Russland. Nå simuleres flodbølgene for å lete etter spor fra naturkatastrofen.
En datamodell over økosystemet i Nordsjøen antyder at den totale fiskebestanden har gått ned fra 26 millioner tonn til ti millioner tonn på bare litt over 100 år.

Sider