Arkiv: september 2004

Norges forskningsråd
Bedriften Light Structures AS har utviklet en fiberoptisk teknologi som overvåker belastningene på skipsskrog, og den kunnskapen kan redusere risikoen for både strukturskader og havarier.
Norges forskningsråd
Nød lærer naken kvinne å spinne, sier et gammelt ordtak. BI-professoren Henrich R. Greve har påvist at ordtaket til en viss grad også gjelder i næringslivet: Bedrifter i kriser og motgang er ofte mer innovative.
Arendal-bedriften WPRmedical AS vil drive hjerteovervåking med trådløse EKG-sensorer som kan gjøre prosessen både enklere og tryggere.

Blodprøver kan brukes til å avsløre mange truende sykdommer før de bryter ut. Bioteknologibedriften DiaGenic AS er i ferd med å utvikle blodprøver som kan diagnostisere blant annet brystkreft.

Norges forskningsråd
Stadig bedre kunnskap om helse og sykdom hos fisk har vært en forutsetning for den raske utviklingen innen norsk fiskeoppdrettsnæring. Nå foreligger en ny rapport om norsk oppdrettsfisk.
Hvordan påvirkes det frie marked og institusjonene i EU og EØS-området etter at EU ble utvidet med ti nye medlemsland 1. mai i år?
Atle Prange (28) og Ole Andreas Hegle (26) gikk rett fra datasalen ved NTNU til å starte egen bedrift. Produktideen er en programvare for visualisering av forretningsflyt i store informasjonssystemer.
Norges forskningsråd
Helgas forskningstorg i Oslo ligger an til å bli det største av ca. 1 000 arrangementer under Forskningsdagene 2004. Men de får hard konkurranse.
Norges forskningsråd
DNA og bioteknologi er ikke skummelt - prøv selv! Det er budskapet når Forskningsrådet inviterer barn og voksne til å bli bedre kjent med sine egne gener i et ekte laboratorium.
Romkapselen Genesis skulle bringe stjernestøv fra Sola ned på Jorda men krasjlandet i ørkenen i Utah fordi fallskjermene ikke åpnet seg. NASA-forskerne mener det fortsatt er noe håp for den vitenskapelig verdifulle lasten.
En internasjonal forskergruppe har gjennomført et vanskelig tokt i Arktis, og vender nå tilbake med viktige borekjerner fra havbunnen. De viser at Nordpolen ville egnet seg for en badetur for 55 millioner år siden.
Det har hittil vært en utbredt oppfatning at inntak av fiskeolje kan forebygge hjerteflimmer. En fersk dansk undersøkelse viser at dette trolig ikke er tilfelle.
Det er funnet bromerte flammehemmere i laks. De amerikanske forskerne bak studien mener dette er bekymringsfullt, mens Mattilsynet tar det hele med knusende ro.
Professor Julia Kristeva er tildelt Holbergprisen 2004 for sitt nyskapende arbeid omkring problemstillinger i krysningsfeltet mellom språk, kultur og litteratur.
Miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) foreslår automatisk fredning av fortidsøgler og andre spesielle fossiler på Svalbard. Målet er å sikre verdifulle funn for allmennheten og vitenskapen.
Den snegler seg avgårde og gumler epleskrotter og døde fluer. EcoBot II er ikke akkurat Terminator, men kan være forløperen til selvgående roboter. Den trenger ikke å lades opp, men skaffer sin egen strøm fra matguffa.
Formes tanken først, og så leter vi etter ord og begreper, eller er vi dømt til å tenke innen språkets rammer? En indianerstamme har vist manglende evne til å behandle større tall enn to.
Fysikere i Frankrike har oppdaget en væske som "fryser" når den blir varmet opp. Varmes væsken opp til mellom 45 og 75 grader omdannes den til et fast stoff. Avkjøles den - går den over til væskeform igjen.
I den første publiserte studien som undersøker metan på Mars, konkluderer forfatterne med at liv er den mest sannsynlige kilden til gassen. Fagmiljøet er skeptisk.
UiT Norges arktiske universitet
Noen få grader varmere sjøvann kan ta fullstendig knekken på norske sjøfuglbestander. For første gang er det påvist en sammenheng mellom klima og overlevelse hos sjøfugl i Atlanterhavet.
Paraplyorganisasjonen for nasjonale vitenskapsakademier oppfordrer medlemmene til å støtte et internasjonalt forbud mot reproduktiv kloning av mennesker, som samtidig lar landene bestemme om de skal tillate terapeutisk kloning. Det norske vitenskapsakademiet tviler.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Overdrevent alkoholkonsum i sosiale situasjoner er et velkjent element i de norske alkoholvanene. Nå hevder forskere at nordmenns drikkemønster skyldes vår genetiske bagasje.
Det spiller ingen rolle om du er norsk eller namibisk. En gigantstudie av verdens hjerter viser at de samme ni faktorene forutsier nesten all risiko for hjerteattakk, uavhengig av rase og region.
Norges geologiske undersøkelse
Jakten på rike olje- og gassforekomster øker ute i de store havområdene. Bedre metoder og modeller skal skaffe til veie ny kunnskap fra Arktis til Antarktis.
SINTEF åpner kontor i Bergen. I første omgang vil kontoret være involvert i petroleumsforskning og næringsutvikling på Vestlandet.
Folk som ikke har så lett for å snakke om følelsene sine kan få god hjelp av å skrive om dem, mener forskerne. Bare de ikke gjør det hver dag, i ei dagbok.
- Maskinpsykologi er en helt ny vitenskapsgren som kan komme i løpet av de neste 100 årene. Her er Farrokh Nadim, i forskning.nos Miniportrett.
- Pedagogikken er et forskningsfelt som fortjener mer penger. Det er lærerne og skolen som sterkest former menneskenes virkelighetsforståelse. Møt Edvin Schei i ukas utgave av Miniportrettet.
NTNU
Grunnmuren til et 300-400 år gammelt hus har åpenbart seg på branntomta i Nordre gate i Trondheim. Arkeologene gleder seg. For egentlig skulle det ikke ha vært noe bolighus her i det hele tatt.
Hjernen produserer et cannabisliknende stoff. Muligens brukes det til å dempe illusjoner og psykoser. Vanlig cannabisbruk forverrer imidlertid symptomene.

Sider