Arkiv: august 2004

Norges forskningsråd
Det koster omlag én milliard dollar å utvikle et nytt legemiddel. PrediChem AS i Trondheim vil kjøre datasimuleringer og beregninger for å få flere og bedre medisiner.
Norges forskningsråd
TimeTemp AS har utviklet en smartindikator som sjekker hvilke temperaturer matvarene faktisk har vært utsatt for, og gir dermed forbrukerne både økt trygghet og bedre kvalitet.
Norges forskningsråd
Bedrifter som investerer i forskning, utvikling og innovasjon forventer gjennomgående høyere omsetningsvekst og sysselsetningsvekst enn næringslivet for øvrig.
Norges forskningsråd
Tysklands nærings- og arbeidsminister Wolfgang Clement vil styrke de mange politiske, økonomiske og kulturelle forbindelsene mellom Norge og Tyskland.
Norges forskningsråd
Forskningsrådsprogrammet Renergi har iverksatt en forsight-studie. Målsettingen er å utvikle nødvendig kunnskap om mulige fremtidsscenarier og hva disse krever for å lykkes.
Norges forskningsråd
I fjor gjaldt det inneklima, og i år står utemiljøet for tur. Forskningsdagene 2004 inviterer skoleklasser over hele landet til å måle svevestøv på skoleveien sin.

Svartedauden er den verste katastrofen som har rammet Europas befolkning. Ny forskning viser at den rammet enda hardere enn antatt, og drepte omtrent 60 prosent av Europas befolkning.

Vrir du deg om natta fordi cappuccinoen har blitt allemannseie, mens du lengter etter noe mer distingvert å helle i koppen? Kopi luwak er verdens dyreste kaffebønne - og den kommer ut av rumpa på en desmerkatt.
Norges forskningsråd
Oppdrettslaks fôret med fiskeolje som inneholder mye omega-3-fettsyrer er bedre for hjertepasienter enn laks fôret med vegetabilsk olje. Det viser en studie utført ved Hjerte- lungesenteret ved Ullevål sykehus.
Det nasjonale overvåkningsprogrammet for sjøfugl viser at situasjonen er kritisk for flere arter sjøfugl langs norskekysten.
Som om det ikke var sunt nok fra før. I tillegg til en hel haug helsebringende egenskaper, har blåbæra kolesterolsenkende evner. Plukk mens du kan!
Norges forskningsråd
- Vi lever i en kompleks virkelighet med mange motsatte trender. Utfordringen er å komme fram til nyanserte betraktninger av barns hverdagsliv, og unngå bastante kategorier.
Universitetet i Bergen
Universitetet i Bergen har fått seks millioner kroner av EU for å lede et prosjekt som skal få europeisk ungdom til å verdsette landskapene og bevare dem på riktig måte.
Norske forskere står i spissen for et svært tokt i Atlanterhavet. Der ute har de funnet nye arter, kjempemessige ringer av plankton, og noen meget mystiske hull i havbunnen.
En 147 millioner år gammel dinosaur hadde imponerende fjær og var kledd for en flygetur. Skjelettet lignet derimot på en kjøttetende dinosaur. Nå viser det seg at hjernen også var bygd for å sveve.
For 250 millioner år siden døde opp til 90 prosent av alle plante- og dyrearter ut. Årsaken kan være at ozonlaget ble skadet.
Fysiske lover tilsier at en kalori slett ikke trenger å være en kalori, mener amerikanske forskere. Dermed skal det i teorien være mulig å gå ned i vekt, bare ved å endre sammensetningen av kostholdet.
Vår største sosialøkonom skulle egentlig blitt gullsmed. Ragnar Frischs mor lokket ham til universitetet, og i 1969 ble han tildelt den første nobelprisen i økonomi.
Hei! Hvor ble de av? Sivilisasjonen på Jorda kan snart bli usynlig for utenomjordiske på leiting etter intelligent liv. Nå lekker nemlig stadig færre radiosignaler ut i verdensrommet.
Britiske forskere får tillatelse til å utføre terapeutisk kloning med eggceller fra mennesker. Det er første gang en slik tillatelse blir gitt i Europa.
Du har sett det på film: Astronautene legges i dvale og vekkes ikke før den lange romreisen er over. Romfartsorganisasjonen ESA planlegger å gjøre science fiction til virkelighet.
- Jeg skulle ønske folk flest skjønte at svært mye av det vi omgir oss med er et resultat av forskning. Ukas gjest i Miniportrettet er Arild Landa.
To solseil ble skutt opp forrige uke ved hjelp av en liten rakett. De ble brettet ut med romorigami, og svevde en kort stund der ute før de brant opp på vei inn i Jordas atmosfære igjen.
- Med faget logikk valgte jeg noe som i utgangspunktet syntes unyttig. Det har senere kommet som en stor overraskelse at logikken også er nyttig. Herman Ruge Jervell er gjest i Miniportrettet.
Hunden som husdyr er antagelig adskillig eldre enn vi hittil har trodd, mener svensk evolusjonsbiolog. Det er kartleggingen av det menneskelige genom som gjør ham i stand til å trekke konklusjonen.
Bruk ryggmusklene dine mens du har dem, oppfordrer australske forskere. Ellers kan de rett og slett legge ned arbeidet.
Det er lenge siden Fred Astaire og Ginger Rogers sang og danset seg gjennom film etter film, og det begynner å bli mange tiår siden musikalens storhetstid på filmlerretet. Eller?
Stoffet vi er laget av har et motstykke, et vrengebilde, en tvilling med motsatt fortegn. I teorien burde verdensrommet være fullt av slik antimaterie, men hvor er den?
Et digert og over 1 000 år gammelt bryggeri er oppdaget på en fjelltopp sør i Peru. Et krydret brygg som lignet øl skal ha blitt peiset ut raskt nok til å kunne servere flere hundre personer på én gang.
Partikkelfysikere i USA har talt partikler fra materie og antimaterie i flere år. Tallene de sitter igjen med peker mot forklaringa på et av Universets største forsvinningsnumre.

Sider