Arkiv: juni 2004

Universitetet i Oslo
I løpet av to maidagar vart det diskutert helseøkonomi på den nasjonale helseøkonomikonferansen. Over 150 deltakarar kom for å høyra forskarane sine analysar av virkningen av siste års helsereformar.
Universitetet i Bergen
Det er ikke avgjørende å holde hodet kaldt for å kunne ta gode og raske risikovurderinger. Nye studier viser at soldater kan dra god nytte av følelsene sine når de skal ta slike beslutninger.
Norges forskningsråd
- Vi må forsvare den frie grunnforskningen. Ikke for dens potensielle nytte, men fordi den er et uunnværlig korrektiv i et åpent, pluralistisk samfunn, sier professor John Ziman.
Universitetet i Bergen
Paven tilga prestedrap og incest. Det viser et unikt brevmateriale fra middelalderen som professor Torstein Jørgensen har fått tilgang til. Brevene blir nå presentert i bokform.
Norges geologiske undersøkelse
En milliard år gamle bergarter kan bidra til at IT-industrien makter å lagre stadig større datamengder. Nanoteknologi basert på norsk grunnfjell kan styrke dataminnet.
Universitetet i Oslo
Dagens innsatsstyrte finansiering av sykehusene dekker sjelden de reelle kostnadene ved pasientbehandling. Det viser undersøkelser seniorrådgiver Vinod Mishra ved Rikshospitalet har gjort.
Bjørn Lomborg slutter som direktør for det danske Institut for Miljøvurdering, og går tilbake til sin stilling ved Aarhus Universitet.
Norges forskningsråd
Ny kunnskap i partikkelfysikken har ofte hatt utilsiktede, men helt avgjørende konsekvenser for det samfunnet vi lever i i dag. Ny innsikt på disse områdene har vært like spektakulær som uventet.
Norges forskningsråd
Selve begrepet grunnforskning står under sterkt press i dag. Mange er bekymret for at den forskerinitierte grunnforskningen skal gå tapt på bekostning av nytteperspektivet.
Forskere i England har funnet ut at det perfekte frisparket er et skudd i 97 km/t med en skru på 500 omdreininger i minuttet. Vitenskapen jakter på David Beckham.
Kvastfinnefiskene er de næreste levende slektningene til de fiskene som krøp på land i devontiden for 360 millioner år siden.
Enda bra at Josh Findley ikke fant det for godt å skrive ut resultatet da han kom fram til verdens høyeste primtall. Det hadde tatt ham nesten seks uker.
Hvis vi hadde 50 milliarder dollar ekstra å bruke på en bedre verden, hvor burde pengene settes inn først? Mot AIDS, sult, handelsbarrierer og malaria, mener ekspertpanel.
Norges forskningsråd
Et storstilt prosjekt om materialteknologi skal sette Norges kompetansebehov innenfor nano- og materialteknologi på dagsordenen.
UiT Norges arktiske universitet
Etter år med frustrasjon klarte lege Eli Berg å redusere ventelisten, pasientenes medisinbruk og henvisninger til spesialisttjenesten. Bergs erfaringer har nå resultert i en doktoravhandling.
Norges forskningsråd
Ny teknologi og nye produkter må til for å skape lønnsomme bedrifter og flere arbeidsplasser. Men kravet om ny og nyttig kunnskap kan true den langsiktige kunnskapsutviklingen.
Norges forskningsråd
Grunnforskning kan føre til ny behandling for å beskytte nerveceller mot skader ved hjerneslag og andre lidelser. Det kan skje i morgen eller om 100 år.
NTNU
Bakgrunn:Svensker og finner gjør store penger på mobiltelefoni. Men systemet er norsk.
Planeten Venus sneglet seg forbi solskiva over hodene på flere tusen mennesker i Frognerparken i går, mens arrangementets sjef forlovet seg og årets nysgjerrigperer ble hyllet.
Hvorfor er noen mennesker utro mens andre holder seg til sin utkårede? Engelske forskere mener noe av forklaringa kan ligge i genene.
Til høsten kommer en ny håndbok fra Vegvesenet som setter fokus på at det er viktig å ta hensyn til vilt når vi mennesker bygger veg: Veg og vilt - hånd i hånd er filosofien.
Innholdet av bly og kadmium i blodet kan øke risikoen for kretsløpssykdommer - selv i mengder man til nå har ansett som ufarlige.
Elektroniske neser som sniffer sykdommer, hydrogenbiler med nanopulver i tanken, ultraraske datamaskiner og flekkfri bukser - nanoteknologene vil gi oss noe for både store og veldig små anledninger.
Da kvastfinnefisken ble funnet i live i 1938 var det en sensasjon - den døde jo ut for 60 millioner år siden. På Paleontologisk museum i Oslo kan du nå se en slektning av de første fiskene som gikk på land.
Det siste verdens skoger trenger er total beskyttelse fra katastrofer. Uten store forstyrrelser som brann, sprengfrost eller vulkanutbrudd går pusten nemlig ut av de grønne lungene.
Norges forskningsråd
Av og til kan det være klokt å ta seg en kikk over skulderen. Historisk erfaringer viser at både universitetene og grunnforskningen tåler endringer i krav og rammebetingelser.
- Velg å gjøre det du har mest lyst til, og tillat deg selv å være ekspert. Bente Træen deler det beste rådet hun har fått med forskning.no-leserne, i denne lørdagens miniportrett.
Etter en kikk på noen satellittbilder og litt konferering med Platons skrifter, tror en tysk forsker han kan ha funnet det sunkne Atlantis - på land.
En ny undersøkelse advarer kvinner som vil ha barn mot å vente for lenge. Assistert befruktning kan bare til en viss grad kompensere for de fruktbare årene som er tapt.
Universitetet i Bergen
Trodde du at alt liv oppstod på jordoverflaten eller ute i verdensrommet et sted? Forskere tror at løsningen kan ligge lenger nede. Flere kilometer under havbunnen.

Sider