Arkiv: februar 2004

FN advarer mot fri utnyttelse av de biologiske ressursene i Antarktis. De mener Antarktistraktaten ikke direkte regulerer konsekvensene av patentering og jakt på nye medisiner på kontinentet.
Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Nå har kreftforskning gitt oss et ess i ermet i kampen mot overvekt.
Sørkoreanske forskere sier de har greid å hente fram stamceller fra et klonet, menneske-embryo. Disse cellene kan være av stor verdi i ulike medisinske behandlingsformer.
Hvem eier de ville dyrene? Er de vår felles arv eller har urbefolkninger spesielle rettigheter i forhold til dyr - ut fra sin kultur og tradisjon? Eller kanskje kan alle som bor i områder med ville dyr gjøre krav på dem?
Amerikanske forskere anklager Bush-administrasjonen for å manipulere forskning i favør av administrasjonens politiske syn.
Framtidas syke får kanskje hjelp fra uventet hold. Rovbakterien Bdellovibrio kan nemlig vise seg å bli vårt kvasseste våpen mot resten av bakterierøkla.
To søstre som døde etter å ha blitt smittet av det fryktede fugleviruset i Vietnam, kan ha blitt smittet av sin egen bror, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).
Trekkfugler kan komme til å spre det dødelige fugleviruset i flere år fremover, advarer en ekspert i Verdens helseorganisasjon (WHO).
Bakgrunn:I Irak leter man fremdeles og forgjeves etter biologiske våpen, fly til USA kanselleres, og de fleste husker vel miltbrannangrepene i 2001. Men hva er egentlig biologiske våpen?
Russiske forskere har funnet restene av en mammut med ryggvirvelen gjennomboret av et spydliknende redskap. Dette er det første beviset på at våre forfedre jaktet på mammuter.
Det gikk ikke så bra da perserne skulle invadere Hellas 492 år f.Kr. Hele armadaen på 300 skip gikk ned med mann og mus, før slaget i det hele tatt hadde begynt. Nå leter forskerne etter levninger.
Valentinsdagen er over oss, og vi jenter håper på dungevis av kjærlighetserklæringer fra amorøse beundrere. Men trodde du den myke mannen, som kan gråte og utbasunere sine følelser, oppstod en gang rundt 1970? Ikke helt.
Universitetet i Oslo
Petter Dass er ikke "Norges store barokkdikter", men snarere renessansedikter, ifølge stipendiat Hanne Lauvstad. Hun skriver på Norges første doktoravhandling om dikteren.
Forskere har laget et virus som kan injiseres direkte i muskelen, og hos rotter har dette doblet muskelstyrken. En slik behandling kan ikke spores ved urin- eller blodtester.
97 prosent av alle eldre over 67 år i Nord-Norge har gebiss, viser en doktoravhandling.
Et team fra universitetet i Cardiff mener å ha oppdaget årsaken til flere uår med sommerfrost på 500-tallet. De hevder at en komet eksploderte og laget en "atomvinter".
Noen studenter sender prosjektoppgavene sine til sensor. Andre sender dem opp i verdensrommet.
Sommeren 1991 ble levningene av ni mennesker funnet i en grav i det sentrale Russland. Etter DNA-analyser ble det hevdet at dette var det siste tsarparet og tre av deres barn. En ny studie slakter denne undersøkelsen.
Når det kommer til skrøning, er det slett ikke ett fett om man kommuniserer ansikt til ansikt, på telefon eller med e-post. En amerikansk forsker har funnet ut at vi er ærligst på e-post.
Jammen godt at det finnes seriøs forskning her i verden. Ellers ville vi for eksempel aldri fått vite formelen for perfekt popkorn.
Smith-utvalget mener Norges forskningsråd legitimitetsproblem ikke skyldes dårlig regelverk, men praktiseringen og forståelsen av det.
En vaksine har utryddet lungekreft hos enkelte pasienter, og bremset spredningen hos andre. Du bør likevel sneipe røyken. Røyking blir aldri sunt, og det vil ta mange år før en vaksine eventuelt er på markedet.
- Global oppvarming skjer. Det ER et problem, sier Bjørn Lomborg. forskning.no har besøkt den utskjelte dansken i dronningens by.

Skjer det virkelig flere ulykker på fredag den 13.? Forskerne er ikke helt enige om saken.

Regjeringen tar sikte på å legge fram en stortingsmelding om forskning våren 2005. Dagens forskningspolitikk bygger på en melding som ble lagt fram for snart fem år siden.
Når vi ser andre oppleve smerte, aktiveres mange av de samme områdene i hjernen som når vi føler smerte selv. Stadig flere utforsker hvordan mennesker kopierer andres opplevelser i sin egen hjerne.
Personlighetstypen din har innvirkning på hjertet, mener amerikanske forskere. Fiendtlige og aggressive personer får lettere hjerteproblemer.
Type 2-diabetes hos kvinner fører til nedsatt mental funksjon. Det viser en undersøkelse fra USA hvor mer enn 16 000 kvinner deltok.
Det er vanskelig å si om fastlegeordningen er dyrere eller billigere for det offentlige enn tidligere ordninger, men den er økonomisk langt mer ryddig, mener forsker Hilde Lurås.
Universitetet i Bergen
De siste ti årene har det skjedd en revolusjon innen mikroskopi, og den nasjonale FUGE-plattformen "Molecular Imaging Center" ved Universitetet i Bergen kan tilby noe av det beste verktøyet.

Sider