Arkiv: desember 2003

Universitetet i Bergen
Om ein les Leonard Cohen sine tekstar utan musikk, kan dei då vere god lyrikk?
Synet av en tiltrekkende kvinne ikke bare forandrer menn. Inntrykket forandrer oss også når vi går videre til andre oppgaver. Synet av en vakker kvinne få menn til å søke kortsiktige økonomiske gevinster.
Tirsdag 2. desember er det åtte år siden satellitten SOHO ble skutt opp. Den har vist seg å være ett av de mest vellykkede romprosjekter gjennom tidene.
Trodde du en kokhet sauna og en rask isdukkert var godt for helsa? Utrente folk kan ta skade av temperaturpåkjenningene, mener russiske forskere.
Tror du at krekling kun er en ufarlig, vakker liten busk med bær som kan gjøres til vin? Tro igjen. Svenske forskere viser at krekling har en gift så sterk at den dreper ørret og furu.
Høgskolen i Oslo
Skal man tenke likestilling mellom gutter og jenter allerede før de har sluttet med bleier? Ja, mener sosiolog og høgskolelektor Nina Rossholt. Hun vil ha en større bevissthet om likestilling og kjønnsroller i norske barnehager.
Universitetet i Oslo
Jon Almaas har skrevet vaskebok. Bent Hamer har laget film om husarbeidsforskning. Nå fokuserer også dagens akademikere på husarbeidet.
Mer enn 30 000 år gamle miniatyrskulpturer er funnet i Tyskland. Skulpturene viser et forbløffende høyt kunstnerisk nivå.
Malinga på kinas berømte terrakottakrigere skaller av bare noen minutter etter at de er kommet opp av jorda. Nå har tyske forskere funnet ut hvorfor.
Mange tror at videoovervåking har allmennpreventiv virkning på vold i storbyer. Britiske forskere har derimot kommet fram til en annen konklusjon.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Hvordan blir klimasvingningene i årene som kommer? Noen mener vi kan lære mye av å forske i sammenhengene mellom klima og landbruk i tidligere tider.
Tall for 2002 viser at Norge har brukt litt mer penger på forskning i offentlig sektor, mens næringslivet har brukt mindre. Vi beholder jumboplassen i Norden, og det er langt igjen til OECD-nivå.
B-vitaminer kan gjøre behandlinga av depresjoner mer effektiv, viser ny finsk forskning.
NTNU
Kvinner som drikker mye kaffe mens de er gravide, kan føde barn som er mindre enn normalt. Mange veier under tre kilo.
Fortell meg hva slags forhold du er i, og jeg skal fortelle deg hvor lykkelig du er. Men dessverre ikke hvorfor.
Norges forskningsråd
Jeg ønsker blant annet å nyansere det sexbildet vi møter i media og gi en dypere forståelse av hva kjærlighet og seksualitet er, sier professor Bente Træen ved Universitetet i Tromsø. Hun er vinner av årets formidlingspris.
Fire øl med tilhørende akevitt skvalper rundt i kroppen. Hodet surrer, beina driver med besynderlige øvelser uten tillatelse fra hjernen, og tunga henger ikke med i svingene. Nå tror forskerne de vet hvorfor.
Havforskningsinstituttet fastslår at norsk vårgytende sild er i ferd med å endre vandringsmønster, og at det ser ut til å dreie seg om en mer permanent endring.
En ny undersøkelse viser at pasienter som fikk fjernet alle amalgamfyllinger ikke var friskere enn andre pasientgrupper sju år etter at amalgamet ble fjernet.
Nå har amerikanske våpenteknologer funnet opp våpenet vi alltid har ventet på: Geværet som kan skyte rundt hjørner.
Universitetet i Bergen
- I vurderingene av radonrisikoen, har hovedfokuset vært på uraninnhold i byggegrunnen. Geologisk informasjon om byggegrunnens transportevne er imidlertid en vel så viktig faktor
Universitetet i Oslo
Norsk åpner for flere tolkningsmuligheter, og nyanser faller bort i oversettelser fra språk med mer grammatikalske virkemidler og andre skriftspråksnormer. Forskning i parallelle oversettelser viser at det kan være mer krevende å være presis på norsk.
Den vanlige kinesiske familie har ikke råd til bil. Det er forbeholdt velstående mennesker og offentlige ansatte, og bilen fungerer ofte som et rent statussymbol.
Har du kjøpt inn solhattdråper for å redde podene fra influensaen? Amerikanske forskere mener du like gjerne kunne brukt hundringsen på noe annet.
Det er bare å kaste seg over leksene. Nå skal det innføres obligatoriske nasjonale prøver i lesing, skriving, matematikk og engelsk. Fire ganger i løpet av grunnskolen skal elevene sjekkes.
Sola vrenger av seg sitt magnetiske felt én gang hvert 11. år, og erstatter det med et omvendt magnetfelt. Solstormene sørger for at det går an.
Lomvi, sildemåka i Nord-Norge og fiskemåka i Skagerrak sliter nå. Bestandene har gått dramatisk ned de siste årene. At Barentshavet er åpnet for oljeboring kan forverre situasjonen, mener forsker.
Alle tror det er våghalser som dør unge og blir vakre lik. Nå viser ny forskning at det tvert imot er de redde som lever kortere. I hvert fall hvis de er rotter.
Trodde du ekte oppfinnere bare bor i Andeby? Slett ikke. Beviset finnes i boka Verdens oppfinnelser 2004, som gir deg et passelig utvalg nye påfunn fra hele verden.
Noen har nemlig sett skyggen av Rudolf - på sola.

Sider