Arkiv: november 2003

Universitetet i Bergen
Professor Atle Kittang er tildelt Forskningsrådets prestisjetunge pris for fremragende forskning. Prisen gjør det mulig for ham å bruke mye mer tid på det han liker aller best: poesi om storbyen Paris og kjærligheten.
Bakgrunn:Hva gjør at noen arter overlever katastrofer, mens andre forsvinner. Svaret er antagelig "tilfeldigheter", men finnes det noe mer her?
Vil du gi ungene dine solid og grei sexundervisning? Sett dem foran fjernsynet og la dem se "Venner for livet", anbefaler den amerikanske forskningsstiftelsen Rand Corporation.
Flekkene på sola er i ferd med å forsvinne rundt på baksida av stjerna, men i går kveld smalt det av en siste salutt. Kanskje den største på 100 år.
Universitetet i Oslo
Hvilke tekster skal historikere lese? Og hvordan skal de lese dem? Slike spørsmål er sentrale i et nytt forskningsprosjekt ved Universitetet i Oslo.
Har du byttet partner mellom ditt første og andre svangerskap? Da øker risikoen for at det andre barnet skal fødes for tidlig og ha lav fødselsvekt.
Krittida var kjempenes tidsalder, og kloden har ikke sett så mange og digre skapninger verken før eller siden. Men hvorfor? Forskerne tror plantene kan ha svaret.
Genetisk forskning på ulv ser ut til å motbevise stadig gjentatte påstander om at ulv fra svenske dyreparker er opprinnelsen til dagens ulvebestand i Norge og Sverige.
Det er ikke sikkert at varmere temperaturer bare er ille. Enkelte koraller i Karibia kan for eksempel få en oppblomstring, og druene kan gi vinen bedre smak.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Fører endret klima til at vi får vi surere vassdrag og dårlig drikkevann? Når klimaet forandres kan store mengder nitrogen og karbon frigjøres. Disse stoffene vaskes ut og havner til slutt i vassdrag og fjorder, hvor de skaper problemer.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Når biffen ligger pent på tallerkenen og du gleder deg til en munnfull mørt og saftig kjøtt, kan skuffelsen være bare sekunder unna. Hvis det er en seig kjøttklump er det "calpainet" som ikke har gjort jobben sin.
Gjennomsnittsalderen for når norske jenter har sitt første samleie har falt med ett år siden 1992. For guttene er endringene mindre. Debutalderen for jenter er nå 16,7 år.
Andelen røykere i Norge synker, og i dag røyker 29 prosent av befolkningen. Røyketallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) blir presentert på kreftkonferansen Onkologisk Forum i Bergen i dag.
Helt pumpa? Kanskje du har snakket med en neger?

Lemen begår ikke kollektivt masseselvmord, slik folketroen vil ha det til. Selvmordsteorien er en misforstått forklaring på de store svingningene i tallet på slike smågnagere, mener europeiske forskere.

Skal legen kunne kontakte familier med arvelig sykdom og informere om denne sykdommen? Problemstillingen er oppe til diskusjon på grunn av den nye bioteknologiloven.
Personer rammet av sykdommen multippel sklerose opplevde mindre smerte og muskelstivhet etter å ha prøvd cannabis. Men det gjorde også de på placebo.
Hjernens aktivitet kan skille falske fra ekte minner. Åpner dette for en test?
-Politikere undervurderer ofte krigens kostnader, sier Gerard Schneider. Han mener aksjemarkedet er en mer treffsikker og pålitelig indikator for fremtidige forløp i internasjonale konflikter.
Danske helsemyndigheter besluttet mandag å nedsette et ekspertpanel for å vurdere kommende forskningsresultater om helserisikoen ved strålingen fra mobilmaster.
Flere kvinner enn menn har fullført utdanning på universitet- eller høgskolenivå, melder Statistisk sentralbyrå.
Amerikanske forskere har undersøkt forelskelse. Med hjerneskannere.
Universitetet i Oslo
-Det er en generell tendens til å se på Asia og Kina som et mer kollektivt samfunn enn vårt, som om asiatere ikke handler som individer, sier Mette Halskov Hansen og Rune Svarverud.
Vulkanene på Mars er sovende og ikke døde. Nye utbrudd er forventet i fjern framtid, mener engelsk forsker.
Liv eller ikke liv? Noen mener bitte små mikrofossiler vitner om liv både på Mars og på en forbløffende ung jord. Nå har spanske forskere laget maken i laboratoriet - krystaller!
Det har vært mer aktivitet på sola de siste 60 årene enn det har vært hele det siste tusenåret, viser en ny forskningsrapport. Dette kan være med på å forklare den globale oppvarmingen.
Vi håpet at regnskogen skulle overleve dersom vi satte igjen noen biter her og der. Det stemmer ikke.
Terrornettverket Al-Qaida er tvunget i kne, men nye grupper med røtter i nordafrikanske land vil i økende grad true europeiske land, sier terrorforsker.
Den 10. november 1983 så det første dokumenterte elektroniske viruset dagens lys. Nå finnes det nesten 60 000 av dem. Det er bare å gratulere.
Cannabis, hamp, marihuana, hasjisj, hasj og THC. Det er lett å gå seg vill blant begrepene.

Sider