Arkiv: oktober 2003

NTNU
Berre seks prosent av alle internettbrukarene i araberlanda er kvinner. Dårlig tilgang på nettet kan bety mindre tilgang på makt.
Høgskolen i Oslo
Synes du det er tungvint å taste tekstmeldinger? Tre ingeniørstudenter ved Høgskolen i Oslo har utviklet ny teknologi som gjør det mulig å skrive tekstmeldinger raskere enn før - med bare tre taster.
Hersket virkelig en frekk, men godhjertet bueskytter i Sherwoodskogen, en gang for lenge siden? En navnløs grav og litt pil-og-bue-forskning gir oss føde for fantasien, om enn ikke entydige vitenskapelige beviser.
Norske og svenske oppdagelsesreisende kom til Amerika 130 år før Christofer Columbus. Tunge bevis i form av en 90-kilos runestein kom med fly til Sverige fra USA torsdag.
Norges forskningsråd
Boplassene i Finnmark avdekker langt mer enn eldgamle jakt-og fangsttradisjoner. Norrøne folk knivet med russere og karelske folk om å handle med og skattlegge samer så tidlig som på 1200-tallet.
Dinosaurene regjerte på kloden i millioner av år før de forsvant. Hvorfor de forsvant er fremdeles et stridsspørsmål mellom forskere, og nå mener noen at vulkaner kan være svaret.
NTNU
Gjennom de tredimensjonale brillene ser vi den lille, dataskapte roboten tre ut i rommet. Selv om vi vet den er et synsbedrag, kan vi merkelig nok også ta på den kantete kroppen.
NORKLIMA er det nye navnet på Norges forskningsråds satsing på klimaforskning. Innholdet er foreløpig det samme.
Under flere hundre meter med sand og leire på havets bunn, inne i selve havbunnsskorpa, finner forskerne levende organismer. Mange av dem.
Den største undersøkelsen som så langt har vært gjort på helbredelse ved bønn konkluderer med at det ikke virker.
Universitetet i Oslo
Bare et fåtall av produsentene av implantater gjør kliniske undersøkelser på produktene sine.
Barn med kroniske lidelser mobbes dobbelt så mye som andre barn. Mest utsatt er barn med hyperaktivitet, psykiske plager eller overvekt. Svenske barn mobbes i følge statistikken mye mindre enn norske barn.
Australske vitenskapsfolk har utviklet en prevensjonsmetode for menn som skal være 100 prosent effektiv og pålitelig. Metoden består av en kombinasjon av implantater og sprøyter, melder BBC.
Lei av at yndlingsavisa alltid er revet bort før du kommer til kiosken, eller forbanna fordi butikkjeder dumper mengder av utgåtte ferskvarer? Nå kan det bli andre boller.

I dag reiser kong Harald til Antarktis for å markere tiårsjubileet for åpningen av helårsforskningsstasjonen Troll. «En milepæl i norsk antarktishistorie,» kunne du lese på forskning.no den gangen beslutningen ble tatt.

Hvordan klarer stokkanden å holde en konstant temperatur på rundt 40 grader om vinteren, uten å ta på seg klær? Svaret ligger i varme blodstrømmer.
Ny norsk undersøkelse viser at et godt forhold til familie, venner og naboer reduserer plager av kronisk sykdom.
Bakgrunn:Mennesker har alltid hatt lyst til å vite hva morgendagen bringer. Dermed er det ikke så rart at historien er full av folk som har dristet seg til å spå om fremtiden.
Kina sendte onsdag opp det første bemannede romfartøy i landets historie. En halv time etter utskytingen meldte romfareren Yang Liwei at alt var normalt.
Ass. direktør i Norsk Hydro ASA, Hanne Harlem, er ansatt som ny universitetsdirektør ved Universitetet i Oslo.
Kina ble den tredje nasjonen i verden som sendte mennesker ut i rommet, men har du tenkt på hva en rakett egentlig er? Bak dagens avanserte utgaver ligger det nemlig tusener av år med eksperimenter og forskning.
Du trodde kanskje det bare var Russland og USA som hadde sendt mennesker ut i rommet? De kan begge ha blitt slått med 450 år av kinesiske Wan Hu.
Gasstormen fra gårsdagens eksplosjon på sola er allerede over oss. Det betyr at den har nådd jorda på rekordfart.
De norske utslippene av klimagasser til luft gikk ned med 2,5 prosent fra 2001 til 2002, og sur nedbør er på tilbakegang i Norge. Samtidig er svevestøv og søppel en voksende utfordring for miljømyndighetene.
Engelske forskere tror de har funnet en medisin mot influensa. Den virker - tro det eller ei - ved å hemme immunforsvaret.
Bruk av aktiv sykmelding kan føre til en økning i sykefraværet som ikke er reell, mener professor Steinar Westin. LO vil at disse tallene skilles ut fra fraværsstatistikken.
Norges forskningsråd
Det kan gå ti år før en kreftsvulst i tykktarm eller endetarm uvikler seg fra et forstadium til en ekte kreftsvulst. En ny metode for å avsløre slike krefttilfeller tidsnok er nå på vei.
Når kom mennesket på den fantastiske ideen at det gikk an å kle på seg? Tyske forskere mener at lusene har en historie å fortelle.
En bemannet kinesisk romferd kan være rett rundt hjørnet. Kineserne sier lite om saken, men det er liten tvil om at romfartsprogrammet er et viktig prestisjeprosjekt, mener diplomater i Beijing.
"Alt som kan gå galt - går galt." Årets IgNobelpriser gikk til Murphys lov og homoseksuell nekrofili hos stokkand.

Sider