Arkiv: september 2003

Norges forskningsråd
Visste du at fiskeavfall kan bli mer verdt enn filetene? Eller at det hittil i år er eksportert 1 257 tonn blåskjell fra Norge? Eller at kveita kan ligge helt urørlig på bunnen i flere timer? I det nye akvariet til forskning.no kan du ta en tur ut i dypet sammen med forskerne for å lære mer om livet der.
Alle trodde de visste hvem som drepte en tredjedel av Europas befolkning i senmiddelalderen. Nå lurer forskerne på om de har dømt feil bakterie for pesten.
Det er ikke bare vampyrene som lar seg skremme. Her er et nytt tips for å holde sneglene borte fra salaten - uten å ty til giftstoffer: Hvitløksolje.
Hvorfor i all verden skal vi diskutere evolusjon? Hvorfor ikke termodynamikkens andre lov?
Norges forskningsråd oppretter en rådgiver- og kontaktfunksjon i Bodø. Ett av målene er å øke nyskapningen i Nordland.
Årets sommer var den varmeste i Europa på 500 år, hevder sveitsiske forskere.
Frp kan få et enda bedre valgresultat enn meningsmålingene viser, og valget kan bli en skuffelse for SV. Det tyder tidligere erfaringer om forholdet mellom resultatene fra skolevalg og valg på.
Hei! Dø! Det er feigt! Det pleide vi ungene i Molde å si en gang på 1970-tallet, når en av oss fikk en mindre del av godteposen enn de andre. Nå ser det ut til at apene har det på akkurat sammen måten.
Et fremmed språk kan være lettere å forstå når det snakkes av noen med aksent. En kineser som lytter til en spanjol som snakker engelsk, får derfor med seg mer enn om han hadde lyttet til en engelskmann.
Hvert år brukes rundt 200 millioner kroner unødvendig på medisiner mot høyt blodtrykk i Norge, fordi legene ikke skriver ut de anbefalte og billigste medisinene. Amerikanerne kan spare opp mot én milliard dollar årlig.
Pappa, pappa, kan jeg få et marsvin? Møt gnageren dattera di heldigvis aldri kommer til å få i bursdagsgave.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Før i tida var det vanlig å bruke rundtømmer i bygninger, i dag bruker vi for det meste trelast, det vil si planker. Vanlig trelast tåler imidlertid mindre belastninger enn rundtømmer, og flere ønsker nå å ta i bruk dette i bygg og konstruksjoner.
Kinesiske forskere hevder å ha skapt menneskelige stamceller ved å spleise celler fra voksne mennesker med kanineggceller uten kjerne - en form for kloning.
Flertallet av New Mexicos vitenskapsfolk ønsker undervisning i et alternativ til evolusjonsteorien, viser ny undersøkelse. Fine tall for kristenfundamentalistene - hvis undersøkelsen virkelig hadde vært foretatt…
NTNU
Dinosaurene, sabeltanntigrene og mammutene bukket under, men den bittelille tusenbeinskrepsen klamret seg fast til livet. Av alle steder svømmer den nå rundt på Trollheimens topper.
NTNU
Har dere mer slim? roper utålmodige, unge forskere fra alle kanter. Men ingrediensene er slutt for lengst, og nye forsyninger kommer først om en time…
Redd for å bli snytt? Da har du sannsynligvis større risiko for å bli det også.
Århundrets funn! Å finne wollemifurua var som å finne en levende dinosaur. Den døde ut for to millioner år siden. Om to år kan du kjøpe den på gartneriet.
Lyst på noe kvantemedisinsk, nøytrinoproduserende og krefthelbredende? Eller hva med psykisk vedlikehold av dine atomvåpen? Det russiske vitenskapsakademiet går til kamp mot liksomvitenskapelig svindel.
Nye mattrender til tross, matpakken holder stand blant oss nordmenn. 60 prosent har med matpakke på jobben.
Du trodde kanskje at fisk er fisk, og at de ikke har noen problemer med å omgås hverandre? I så fall tok du feil. Torsken, for eksempel, skyr unna fjorder med lakseoppdrett.
Linjene i håndflaten kan gi hint om de sjansene et barn har for å utvikle diabetes.
Mange norske hjertepasienter har usunn livsstil og bruker for lite medisiner for høyt blodtrykk, forhøyet kolesterol og blodfortynning, viser ny norsk doktorgradsavhandling fra Rikshospitalet.
Universitetet i Oslo
Utryddelsen av fattigdommen i verden er moralsk sett viktigere enn det var å stoppe nazistenes. Det sier filosofen Thomas Pogge. Han mener vår moralske tenkning rundt verdens fattigdom må få en ny orientering.
Hydrogenbombens far, Edward Teller, døde sist tirsdag 95 år gammel. Teller ga inspirasjon til rollefiguren Dr. Strangelove.
Hitler ble stygt skadet etter bombeattentatet i 1944. Nå spekulerer en britisk vitenskapshistoriker på om han ble reddet av penicillin - fra de allierte.
Forskningsjournalister har mye å jobbe med når det gjelder kritisk tilnærming. Vi markedsfører vitenskapene, og glemmer å se forskningen som et samfunnsfelt med usikkerhet, uenighet og egne interesser, mener Harald Hornmoen.
Legemiddelindustriens forskningsutvalg er ikke overrasket over at det er fem ganger mer sannsynlig at et legemiddel anbefales når forskningen er finansiert av industrien selv.
Norges forskningsråd
Etter 25 års arbeid er forskerne i ferd med å fravriste den ettertraktede molta sine hemmeligheter. Moltebærene er modne for kultivering og kommersiell utnyttelse. Du kan få vite mer om dette på Forskningstorget i Tromsø
Skarpere bilder på flate skjermer. Det brede bildet fra IFA-messen tegnes i flytende krystaller, plasma og blå laser - og med fargesprakende show for å trekke tilskuere. Om få år vil vi se filmer med kinokvalitet i stua. Og stadig nye og mer eksotiske apparater vil snakke sammen over trådløse nettverk.

Sider