Arkiv: august 2003

Et kosttilskudd som er populært blant idrettsutøvere kan få fart på hjernen til vegetarianere.
NTNU
Gjøken kan ikke lage egne reir, men sniklegger egg hos andre arter. Det foregår en evolusjonær konkurranse mellom gjøken og vertsfuglen: Hvem lurer hvem?
Slår gutter mer enn jenter, eller slår guttene bare litt hardere? Er gutter mer kriminelle enn jenter?
Universitetet i Oslo
Makten og demokratiet er sluttboken og NOU 2003:19 er sluttrapporten fra Makt- og demokratiutredningen (1998-2003). Her trekkes hovedlinjene og konklusjonene etter fem års omfattende studier.
UiT Norges arktiske universitet
Hva har ismannen Ötzi til felles med annenhver tenåringsjente? Og hva forsker man på når man studerer folk som henger i kroker?
Sykdommen diabetes er fortsatt på frammarsj i den rike del av verden. Men antall dødsfall som skyldes diabetes faller, fordi sykdommen blir oppdaget tidligere og er lettere å oppdage.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Miljøvernminister Børge Brende åpnet i dag det nye Gamma-anlegget ved Norges landbrukshøgskole. - Anlegget blir det eneste i Nord-Europa hvor effekter av middels til lave stråledoser kan studeres under kontrollerte forhold, sier professor Brit Salbu.
Universitetet i Oslo
I flere tiår har Norge erklært seg som verdensmester i bistand. De siste årene også som humanitær stormakt. - I kampen for demokrati internasjonalt er det i virkeligheten utviklet et udemokratisk og ikke-pluralistisk system i Norge, hevder historiker Terje Tvedt.
Over én million sider med dokumenter fra Nürnbergprosessen vil bli tilgjengelige på Internett - dersom Harvards Law School i Boston får penger nok til prosjektet. Så langt er 7 000 sider lagt ut.
Er du gravid, eller ønsker du å bli det, kan det være en ide å holde seg unna en del smertestillende midler. En ny rapport antyder at stoffene kan øke risikoen for ufrivillig abort med opptil 80 prosent.
Det var ikke de store mektige rikene som bygde gigantiske byggverk - snarere tvert imot.
Du er på fest, og hilser på ukjente mennesker. Plutselig kommer du i snakk med noen som kjenner noen du kjenner. Det har skjedd meg, og det har sikkert skjedd deg også. Hvor tett er vi egentlig knyttet sammen?
Norsk Polarinstitutt
Europeiske forskere har boret seg nesten til bunns i den 3,3 kilometer tykke isen i Antarktis. Iskjerner skal gi svar på hvordan jordas klima var for 900 000 år siden.
I dag åpner den årlige havbruksmessa i Trondheim. Aqua Nor 2003 er gjenstand for rekordstor interesse, mener arrangøren Nor-Fishing, og lover byfest for både tilreisende og trøndere.
Norsk Polarinstitutt
For første gang siden 1992 er det funnet rabies i fjellreven på Svalbard. En av de infiserte revene ble funnet ved Longyearbyen flyplass, ikke langt fra folk.
Var det menneskestartede gressbranner som utryddet den australske megafaunaen?
Verdens første klonede hest, en hoppe som har fått navnet Prometea, er kommet til verden i Italia. Arvematerialet stammer fra moren, skriver vitenskapsbladet Nature i sin nyeste utgave.
Hvordan skal vi hindre globale epidemier? Når det gjelder å stoppe ukurerbare smittesykdommer, trenger ikke løsningene nødvendigvis være verken høyteknologiske eller kostbare.
EU-Kommisjonen slår fast at de europeiske universitetene har en sentral rolle i utdanningen av forskere, men sår tvil om de er i stand til å tilfredsstille næringslivets behov.
Nå samles osloregionens krefter innenfor miljøforskning. - Visjonen er å bli ett av verdens ledende kraftsentre for forskning på miljø og bærekraftig utvikling, sier pådriver Haakon Thaulow.
Overdreven gambling kan være en sjelden bivirkning av enkelte medisiner som skrives ut til pasienter med Parkinsons sykdom, sier amerikanske leger.
Hard på flaska? Da bør i det minste du sørge for å ha høy utdanning, mener amerikanske forskere.
UiT Norges arktiske universitet
Intelligente pilleesker og elektroniske pasientjournaler kan hjelpe helsevesenet ut av bemanningskrise, mener Tromsø-forskere.
Det er vel neppe noen bombe at stress kan være usunt for oss. Nå sier imidlertid forskere at kronisk stress også kan endre deler av hjernen vår.
Universitetet i Oslo
Makt- og demokratiutredningen legger fram sine sluttkonklusjoner i morgen tirsdag. Forskning.no er først ute med de viktigste stikkordene klokka kvart over ni.
Ekspertene advarer mot Alzheimersepidemien som kommer over de neste tiårene. Antallet tilfeller kan tredobles innen 2050, ettersom befolkningen vokser og pasientene lever lenger.
Universitetet i Oslo
-Det er økt grad av frihet og selvutfoldelse for de fleste, men samtidig møter de strammere rammer. De blir fulgt nøyere med på av sjefen, møter økte krav til inntjening, må forholde seg til flere omstillinger, og klienter og kunder er blitt mer krevende, sier Fredrik Engelstad.
Tre eller flere kopper kaffe daglig kan nesten halvere risikoen for død som følge av skrumplever, viser ny norsk studie. Sju eller åtte kopper beskytter ikke bedre enn tre.
Heroin ble oppfunnet mot slutten av forrige århundre i Europa. I starten ble stoffet tungt markedsført i mange land. Dette var vidundermedisinen som kunne erstatte morfin - uten å skape avhengighet.
Mors meny under graviditeten kan ha viktig og livsvarig effekt på avkommets gener. Ved hjelp av kosttilskudd har forskere fått mus som vanligvis føder gule og feite unger til å føde slanke, brune og sunnere smårollinger.

Sider