Arkiv: juli 2003

Ny forskning antyder at det var mange flere hvaler enn tidligere antatt før jakten nærmest utryddet dem. Det betyr at bestanden har minket langt mer enn vi har trodd.
I dag er maskinene våre hjelpere. Kan de også bli menneskehetens undergang?
Forskere og leger har i mange år advart mot overdreven soling, men ikke alle har forstått hva som ligger i "overdreven". Nå kommer plasteret som slår alarm når huden har fått nok.
Utbruddet av sars er under kontroll over hele verden, men det livstruende lungeviruset er fortsatt en trussel, mener WHO.
Hele 24 måner rundt kjempeplanetene i solsystemet er nå døpt. Fem av dem har fått navn fra norrøn mytologi.
Felegnikk og trompettrening skjerper den verbale hukommelsen betydelig, mener kinesiske forskere.
Menn er mest sjalu på sex, mens kvinner er mer opptatt av følelser. Dette har vi visst lenge, men forklaringen er fokus for stor debatt blant psykologer for tiden. Hvor kommer egentlig sjalusien fra?
Norges forskningsråd
Det har lenge vært drevet biologisk plantevern i veksthus, men nå skal nyttesopp og rovinsekter brukes til å bekjempe skadedyr på jordbær også på friland.
Bakgrunn:Var svartedauden bare en forsmak?
Statoil og flere samarbeidspartnere undersøker mulighetene for å frakte karbondioksid (CO2) på skip til aktuelle lagringsplasser. Målet er å finne løsninger som koster rundt ti dollar per tonn CO2.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Avfall kan inneholde verdifulle stoffer. I skallet til reker og krabber finner vi stoffet kitin, som forskerne tror kan brukes som medisin mot malaria.
Hvem er chao ley? Godt spørsmål. Neste!
For å skjønne mer av stingsildas sexliv, har forskere vist den dataanimasjoner av det som tilsvarer mykporno i fiskenes verden. Stingsilda lar seg hisse opp.
Det sies at menn er ute etter unge, vakre kvinner, mens damene foretrekker eldre, rike menn. Pølsevev, sier nye rapport.
Det er ikke bare mennesker som gjerne forandrer oppførselen når vi reiser inn til storbyen. Nå har nederlandske forskere funnet ut at kjøttmeiser som flytter inn til den urbane jungelen stemmer i en ny sang.
En irsk forsker har oppdaget en ny type HIV-virus som kan føre verden et skritt nærmere en vaksine mot HIV.
Pizzaen har fått temmelig mye tyn fra helseekspertene i den senere tid. Nå tar den igjen med renter. Jevnlig pizzaknasking senker risikoen for flere krefttyper med opptil 59 prosent, hevder italienske forskere.
Ting kan tyde på at jordas poler er i ferd med å bytte plass. Skrekk og gru!
Kina skal opprette sin første forskningsstasjon på Svalbard. Forskningsstasjonen skal være på plass i september og bemannes med kinesere.
Energiske, lykkelige og avslappede mennesker har mindre risiko for å bli forkjølet enn de som er deprimerte, nervøse eller sinte.
Fredag innledet 60 forskere fra mange land en internasjonal klimakonferanse på Svalbard.
Krangler på lekeplassen begynner ofte med et klyp, og ender med snørr, tårer og en rett høyre. Her er den vitenskapelige forklaringa på hvorfor.
Direktøren i Statens arbeidsmiljøinstitutt krever at det må bli slutt på kildesortering. Han mener matavfallet er en "livstruende bakteriesuppe" og en fare for alle som har med søppelet å gjøre.
Genteknologi er menneskenes nye tryllestav. Dessverre er det ingen som vet om den fyrer av i begge ender.
Hvilke genetiske finurligheter er det som gjør folk flest til kjedelige gomper i stedet for talentfulle hekser og trollmenn?
Har du noen gang lurt på om utdannelsen virkelig er verdt studielånet? I følge amerikanske forskere gir studiene bedre evner til både å huske og lære, selv når hjernen er skadet av Alzheimer.
UiT Norges arktiske universitet
Bare drøyt 60 mil fra norskegrensa er forventet levealder helt nede i 38 år. Hovedårsaken sies å være høy dødelighet av hjerte- og karsykdommer. Norske forskere tror imidlertid vodkaen har skylda.
Sir Isaac Newton (1642—1727) var en engelsk matematiker og fysiker som gjorde banebrytende arbeider i matematikk, fysikk og astronomi. Han regnes som som grunnlegger av den moderne matematiske analyse sammen med Leibniz. I tre artikler tar vi for oss hans liv, virke og teorier.
Midt i Atlanterhavet ligger det en spøkelsesaktig by av hvite, fordreide tårn og sprikende spir. Den er bare 30 000 år gammel, men lignende byggverk i jordiske og utenomjordiske hav kan ha vært fødested for helt nytt liv.
I dag fins det ikke medisiner for dødelige "fattigsykdommer" som truer 350 millioner mennesker i fattige land. Dette vil Leger uten grenser nå gjøre noe med.

Sider