Arkiv: juni 2003

Gravid, og appetitt som åmen Aldrigmett? Da er det mulig du har en sønn i vente.
Saturn, som lenge har vært ett av universets mest forblåste steder, er inne i et dramatisk klimaskifte. Vindene i beltet rundt planetens ekvator slakker stadig av på farten.
En ny studie viser at nikotin kan ha samme effekt på foster som crack og heroin.
I 1882 fikk norske kvinner adgang til å studere ved universitetet. I 1999 - mer enn 100 år senere - utgjorde kvinnene likevel ikke mer enn 12 prosent av professorene.
Universitetet i Bergen
Er det sant alt som vises i dokumentarprogrammer? Ragnhild Mølster skriver doktorgrad om retorikk i til sammen 14 norske dokumentarprogram.
NTNU
Sensasjon: Verdens energi- og miljøproblemer er løst! Magnekyl-brennstoff slipper ikke ut noe som helst skadelig. Hurra! Men hvorfor er det så dundrende taust der ute?
Mennesker som bor alene stresser langt mer på jobben enn folk som lever i parforhold. Og single menn stresser mest av alle, viser en fersk dansk undersøkelse.
Norsk Regnesentral
Tusenvis av mennesker fra hele verden møtes hver dag for å spille over Internett. Hva skjer når noen jukser?
Dyr som er trofaste mot én partner er mer utsatte for å bli utryddet, viser en ny undersøkelse.
Funnet av et svært moderne og samtidig svært gammelt menneske i Etiopia kan være en bekreftelse på den ene av de to rådende teorier for utviklingen av det moderne menneske.
Norges forskningsråd
Nye målinger viser at fisken i Mjøsa inneholder miljøgifter i en mengde som overgår de aller fleste liknende målinger i verden. Miljøgiften tilhører de såkalte bromerte flammehemmere, som vi nok får høre mer om i tiden som kommer.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Har fisker følelser, kan de føle smerte? Eller er de så kalde som vi er vant til å tro? Det er i alle fall individuelle forskjeller mellom fisker, noen oppfører seg sjefete mens andre er mer tilbakeholdne i sine reaksjoner.
Det godt bevarte liket av Maren i myra blir å se i glassmonter når Nasjonalt medisinsk museum åpner tirsdag. Maren var ett av flere tusen ofre for koleraepidemiene som herjet i Oslo rundt 1850.
Her kommer det endelige beviset for at B-mennesker ikke bare er late. Nå har forskerne nemlig funnet et gen som stiller den biologiske vekkeklokka på sent eller tidlig.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Helseekspertene gir oss stadig nye anbefalinger. "Fem om dagen" er for lite, helst burde det vært ni. Men vil vi da få tid til noe annet enn å knaske gulrøtter? Professor ved Norges landbrukshøgskole Karin Haffner foreslår "Grønn grilling".
Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA skjøt mandag opp en romsonde som skal brukes til å utforske planeten Mars.
Husker du kista til broren til Jesus? Vel. Det ser ut til at det hele dreier seg om juks og fanteri.
-Hvorfor rammer sultkatastrofene bare de landene som er spesialister på matproduksjon? spør sosial- og siviløkonom Erik S. Reinert. Han mener vi trenger en alternativ økonomisk forståelse.
Universitetet i Bergen
«Hell. Smell the word and feel the pain». Hvordan oppsto ideen om helvete som et sted der syndere skulle brenne for evig? Det står ingenting om det i Bibelen.
… formel! Hvor lenge og hvor hardt skal man egentlig børste? Engelske forskere har funnet oppskriften på den perfekte pussen.
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har startet egen linje for framtidas teknologilektorer. Om fem år skal den første puljen av superrealfagslærere ut i norsk skole.
Norske kommuner står i kø for å komme inn på UNESCOs verdensarvliste - World Heritage List.
NTNU
I 5 000 år holdt lyngheiene liv i kystbefolkningen fra Portugal og helt opp til Lofoten. Nå gror landskapet igjen, og en verdifull del av vår felles kulturarv er i ferd med å forsvinne.
Barn i Finland er ikke så glade som barn i Norge og Sverige, kommer det fram i en undersøkelse fra et finsk universitet.
Kan en test avsløre hvem som kommer til å drepe?
Kvinner med brystkreft kan i framtiden trolig redusere dosen av hormonmedisinen tamoxifen betraktelig.
Britiske arkeologer jakter på HMS Beagle, båten den unge Charles Darwin var om bord på da han la grunnlaget for utviklingslæren. Nå ser det ut til at en viktig del av vitenskapshistorien kan være reddet.
Krydderier smaker ikke bare godt, de påvirker kroppen din også. I tillegg kan gryteretten din ha en mer spennende forhistorie enn du er klar over. Professor og ernæringsforsker Rune Blomhoff og forskning.no gir deg et lynkurs i krydder som mat, medisin og kulturhistorie.
I 1974 ble hun snytt for Nobelprisen. Nå blir astronomen Jocelyn Bell valgt inn i det britiske Royal Society.
Så tykk, og likevel så alt for tynn. Norsk idéhistories bind om Vitenskapens utfordringer sender deg rett i bokhyllene - på jakt etter mer.

Sider