Arkiv: mai 2003

Norges forskningsråd
På Kaupang har man de siste årene arbeidet med kanskje Norges mest spennende arkeologiske utgravningsfelt fra vikingtiden. Nå kan du selv ta del i utgravingene - på nettet.
I Tyrkia finnes bittesmå undersjøiske strukturer som til forveksling ligner de mystiske kornene på Marsmeteoritten ALH84001. Betyr det at Mars en gang hadde sjøer med bakterieliv på bunnen?
Alle krangler om vågehval, men det er delfinene som dør ut.
Et utvalg som skal vurdere det norske lovverket anbefaler at mindre forbrytelser ikke skal straffes slik det gjøres i dag. I stedet kan mulkter og forelegg sørge for at vi oppfører oss lovlydig. På fredag leverte det såkalte sanksjonsutvalget sin innstilling.
Norges forskningsråd
-Vi får ikke en grunnskole av høy kvalitet her i Norge så lenge forskjellene mellom elevenes prestasjoner er så store, mener Peder Haug. Han er forskningsleder for evalueringen av Reform 97, som nå avsluttes.
En ny undersøkelse finner liten sammenheng mellom passiv røyking og alvorlige tilstander som kreft og hjerte- og karsykdommer.
Det er ikke alltid like lett å følge med når barna har mer peiling på Internett enn deg. Det nyte norske nettstedet SAFT skal gjøre det lettere å sørge for at ungene er trygge ute i den store verdensveven.
Radikale nyheter i naturen oppstår ved at to forskjellige arter slår seg sammen og blir til en, mener Lynn Margulis. Men hun velter ikke Darwin av den grunn.
Hvem var det som først kom på at det gikk an å lage symboler i stedet for å snakke?
Tyske arkeologer kan ha funnet graven til den sagnomspunne kong Gilgamesh, helten i verdens eldste litterære verk.
Nye bilder fra NASAs Mars Global Surveyor viser jorda fra en veldig uvant vinkel.
Fredag ble den aller første robotstøvsugeren lansert på det engelske markedet, melder BBC. Her i landet har vi hatt den i et helt år.
Bakgrunn:En gang for lenge siden, riktig lenge siden, - for ganske mye mer enn 1,5 milliarder år siden, faktisk - slo en gruppe bakterier seg sammen og ble til ett: Den moderne, eukaryote celle.
To tredeler av verdens land- og havskilpadder er truet av utryddelse. Nå setter miljøvernere i gang en kampanje for å forsøke å redde de 25 mest truede artene.
Universitetet i Bergen
Lenge har regnskogen vore verdas reserve-apotek. No vender fleire og fleire blikket mot havet. Ved Universitetet i Bergen arbeider dei med algar som kan vise seg å bli ei farmasøytisk gullgruve.
En ny type medisin for å behandle lungekreft prøves ut i Norge. Medisinen gir ikke bivirkninger slik cellegift gjør og kan føre til at svulsten blir mindre.
Norges forskningsråd
Reform 97 har vært for ambisiøs, for detaljert og for uklar. Slik konkluderer forskerne som har evaluert reformen.
Regjeringen foreslår at patentdirektivet gjennomføres som norsk rett. Dette betyr at det kan bli mulig å få patent på oppfinnelser som gjelder planter og dyr.
Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet vil opprette flere Senter for fremragende forskning (SFF) i 2007.
Grønnlandshvalen er verdens mest truede storhval. Man trodde lenge den var utryddet i norske farvann, men nå viser det seg at det finnes en liten bestand ved Svalbard - kanskje verdens mest truede. Norske myndigheter er imidlertid ikke villige til å forske på den.
UiT Norges arktiske universitet
Bakgrunn:Kjenner du noen med livstruende sykdom som har blitt vesentlig bedre ved hjelp av alternativ medisin? Eller noen som har blitt atskillig verre? Forskere i Tromsø jakter nemlig på slike opplysninger.
Restene etter en ukjent sivilisasjon er oppdaget i Nicaraguas jungel. Spanske og nicaraguanske forskere har avdekket en by med flere tilhørende landsbyer, fra tiden før mayaene.
Er det livet på jorda som gjør at planeten er beboelig? Er det meningsfylt å kalle jorda en superorganisme?
Stjernekikkerne myser mot himmelen for å se Merkur passere sola. Men hvordan ser verden ut for en merkurturist? Forskning.no tar deg med på en imaginær reise til solsystemets innerste planet.
Universitetet i Oslo
Om morgenen lørdag 31. mai opplever vi den største solformørkelsen i Norge på nesten 50 år. I mesteparten av landet dekker Månen drøyt 90 prosent av Solen på det meste, og da vil bare en tynn "banan" av Solen være synlig.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Europa og Vesten har opp gjennom tidene dannet seg ulike bilder og forestillinger om ørkenbyen Timbuktu. TV-dokumentaren har som målsetting å bevege seg bak disse mytene, og flere års forskning og erfaring ligger bak det som nå skal vises på skjermen.
Ny forskning viser at fostre ikke bare gjenkjenner morens stemme, men også kan skille den fra andre kvinnestemmer. Dette kan bekrefte spekulasjoner om at vi begynner å lære allerede i livmoren.
Krydder smaker ikke bare godt, det kan vise seg å gjøre godt også. Et nytt norsk-japansk forskningsprosjekt tyder på at vanlige krydderier er fulle av antioksidanter.
Krymping er et av de største problemene for verdens ullindustri. Men nå ser det ut til at litt hendig genetikk kan fikse ullkrøllet, melder Nature.
Bakgrunn:Et kaldt gufs kan sende frysninger nedover ryggen. Mørke rom kan få hvem som helst til å være på vakt. Britiske psykologer har forsket seg frem til at spøkelser er hjernens tolkning av kroppens reaksjon på bestemte omgivelser.

Sider