Arkiv: april 2003

Et EU-direktiv som gir plate- og filmbransjen nye juridiske muskler mot digital kopiering skal innpasses i norsk lov. Hvordan påvirker det kopiering av musikk og film til privat bruk?
Studenter studerer, de studeres vanligvis ikke. Dette blir det en forandring på under Humanioradagene ved Universitetet i Oslo. Arrangørene mener studenten i høyeste grad er et studium verdt, og inviterer publikum til å delta.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Første gang du hører om begrepet "kretsløpsteknologi"? Om ti år gir denne teknologien et viktig bidrag til å løse våre forurensnings- og energiproblemer.
I fjor ble det gjort vel 2 200 aborter blant tenåringer i Norge. Dette er det laveste tallet siden loven om selvbestemt abort ble innført i 1979. Samtidig tar flere jenter angrepillen.
En spasertur på utsida av romstasjonen er ikke akkurat noen impulsgreie. Astronautene bruker mer tid på å ordne seg før de skal ut enn en dragdronning.
Ni av ti unge kvinner fra en utkantkommune, ser ikke for seg ei framtid på hjemstedet sitt. Attraktiv jobb er den viktigste faktoren for valg av bosted.
Norges forskningsråd
En fersk spørreundersøkelse viser at innbyggerne i EUs kandidatland er mindre interessert i forskning enn innbyggerne i dagens medlemsland. Interessen er særlig lav blant eldre tyrkiske kvinner, mens unge kypriotiske menn er langt over gjennomsnittet interessert.
Å drikke te kan styrke kroppens forsvar, og hjelpe til med å nedkjempe eller dempe infeksjoner. Tedrikking kan kanskje til og med gi bedre utrustning mot kreft, mener amerikanske forskere.
NTNU
Her er et trumfkort å slenge i bordet når foreldre maser om skadelig diskotekstøy: Ny forskning viser at det tvert imot kan være sunt! Fyrverkeri bør du derimot ligge langt unna.
Opp gjennom årene har det vært en god del diskusjon om hvilken levende skapning som er verdens største. Nå er vitenskapen sånn noenlunde sikker på at det er en sopp som stikker av med seieren.
Mange kjenner Erich von Däniken, kultarkeologiens Elvis. Men både den internasjonale og norske bokheimen er full av fantasifulle arkeologibøker. Her er seks av de mest underholdende, plukket ut av Bjørn Are Davidsen.
Grønlandshvalen kan bli over 200 år gammel, og er dermed naturens "grand old man". Imidlertid kan amerikansk hvalfangst pensjonere arten for godt.
Alle vitenskapelige dokumenter som skrives og produseres ved Universitetet i Oslo bør publiseres elektronisk og bli direkte tilgjengelige.
Verdens første klonede pattedyr havner på museum. Sauen Dolly skal stoppes ut og deretter utstilles ved det kongelige museet i Skottlands hovedstad Edinburgh.
David Kunszenti-Kovács har grepet om realfagene. For to uker siden vant 19-åringen Niels Henrik Abels matematikk-konkurranse - for femte gang. Sist fredag vant han den norske finalen i årets fysikkolympiade - for andre gang.
I Januar fanget romteleskopet Hubble opp fantastiske bilder av en ellers ganske beskjeden stjerne i vår egen galakse. I stjernebildet Enhjørningen lyste V838 Monocreotis plutselig 600 000 ganger sterkere enn vår egen Sola. Dette skapte en unik effekt; et lysekko.
En hyrdestund mellom småfugler på utenomekteskapelige eskapader er over på et par sekunder. Så hvorfor gidder de?
Glass er ikke bare vindusruter og ølflasker. Nå har forskerne funnet opp glass som kan bekjempe kreft eller brukes til å reparere menneskebein. Problemet er at man foreløpig bare kan lage det i rommet.
Universitetet i Oslo
Ekspertene har inntatt media. Relasjonene mellom forsker og journalist tas opp av førstelektor Harald Hornmoen i en bok fra Maktutredningen. - Bak et teppe av disharmoni finner man et utpreget samspill, hevder Harald Hornmoen i boken "Maktens tekster".
Amerikanske bønder har avlet fram en ullfri sau, som snart er klar for kjøttmarkedet. Bøndene tjener nemlig langt mer på salg av fårekjøtt enn på salg av ull.
Universitetet i Bergen
Blir man norsk ved å være god eller god ved å være norsk? Mange idrettsstjerner som vinner medaljer og ære for nasjonen, ser ikke norske ut. Kan dette føre til endrede forestillinger om «norskhet»?
Universitetet i Bergen
Den norske bergkunsten har store skader og mange helleristningsfelt står i fare for å forsvinne. - Årsaken er at forvitringen nå har nådd et kritisk punkt, sier forsker Torbjørg Bjelland. Hun har levert en doktorgradsavhandling som dokumenterer at lav er med på ødeleggelsene.
NTNU
Dei har oppdaga ein heilt ny biokjemisk prosess. Den kan revolusjonere behandling og førebygging av dykkarsjuke. Men det er meir. Mykje meir.
Blir man tynn av å kutte ut karbohydratene, og skuffe innpå med protein i stedet? Amerikanske forskere har sammenlignet resultatene fra 37 års erfaring.
I årtusener har vi studert naturen rundt oss, men det var faktisk først på 1700-tallet vi fikk et felles internasjonalt system for identifisering av planter og dyr. Det måtte en geskjeftig svenske til.
Vi i den vestlige verden gjør hva som helst for å beskytte oss mot bakterier. Nå viser det seg imidlertid at et av de vanligste bakteriedrepende stoffene kan forgifte miljøet.
Kullvandring er en av mystikkens evergreens, og dukker til stadighet opp på new age-messer, meditasjonskurs eller selvutviklingsseminarer. Det sies at å gå på glødende kull er et eksempel på viljens makt over materien. Men finnes det vitenskapelige forklaringer på hvorfor kullvandrere ikke brenner fotsålene av seg?
De fleste norske kvinner forandrer kosthold og levevaner når de blir med barn. 70 prosent oppgir at de har gjort forandringer, mens 23 prosent sier de har gjort store forandringer.
Universitetet i Bergen
Kan man kritisere levende skjold? Norges fredsmeglerrolle? Velferdsstatens omsorg? Prosjektet «Godhetsregimer» skal sette fokus på godhetens makt på mange ulike nivåer - og vise hvor vanskelig det er å gjøre nettopp det.
Grunnvannsspeilene synker dramatisk over hele verden, mange elver rekker ikke lenger ned til havet og 10 000 mennesker dør hver dag som følge av vannrelaterte sykdommer. Hva kan Norge gjøre for å hjelpe?

Sider