Arkiv: mars 2003

For femte gang vant 19-årige David Kunszenti-Kovács finalen i Niels Henrik Abels matematikk-konkurranse, også kalt NM i matematikk torsdag.
I løpet av det neste tiåret planlegger FN å lage kloakksystemer og vannklosetter til en milliard mennesker i den tredje verden. Eksperter tror prosjektet kan ende i en helsekatastrofe.
Det er vel kjent at stingsildhunner foretrekker hanner med mye rødfarge. Men med hannen er det motsatt - han foretrekker de minst røde hunnene. Det kan skyldes at hannene ikke forbinder rødfargen med noe sexy, derimot med aggressive rivaler!
Norsk jordbruk har tradisjonelt vært ansvarlig for utslipp av både næringsstoffer og gifter. Nå tyder undersøkelser på at bønder har ryddet opp i åker og eng.
Fra 1. februar er Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS (NSD) personvernombud for norske universiteter og høyskoler.
Damene smiler generelt sett mer enn mannfolka, men forskjellene jevner seg ut blant menn og kvinner i samme sosiale roller eller jobbposisjoner. Forskerne tror det handler om at kvinner er opplært til å smile mer.
Kollisjoner og sult er de hyppigste dødsårsaker for fredede fugler som blir funnet døde og brakt til preparanter for utstopping. Ulovlig jakt forekommer.
Selv flere uker etter at du har vært i sola skades arvestoffet i cellene. Det er konklusjonen til to norske forskere som mener dagens solkremer er for dårlige.
Lurer du på hvorfor ungene dine nyter å proppe i seg godterier som er så sure at bare det å stikke tunga borti dem får ansiktet ditt til å vrenge seg, og svetten til å piple ut på panna?
I løpet av de siste ti årene har vi nordmenn blitt søkkrike. Men hvis du tror alle gryna har gjort oss lykkelige, tar du feil.
Hva er det egentlig som gjør at noen mennesker er religiøse, mens andre sverger til ateismen? Ei gruppe amerikanske forskere mener troa sitter i temporallappen i hjernen.
Gjeeeeesp. Alle mennesker gjør det, men ingen vet hvorfor. Ikke at det mangler teorier. Før du har lest denne artikkelen ferdig garanterer jeg at du gjesper selv, men forhåpentligvis ikke fordi du kjeder deg.
Visste du at nordmenn dør på grunn av for lite søvn? Kanskje burde man bruke den internasjonale søvndagen i dag, søndag 23. mars, til å inngå et tettere samarbeid med Jon Blund.
Skottene spiser stadig sunnere. De nye kostvanene sprer seg også på tvers av klasseskillet, sier den skotske selvstyreregjeringens ansvarlige for mat- og helsespørsmål Gillian Kynoch.
Norges forskningsråd
Hun tyder eldgamle koptiske tekster og snakker om dyreofring med den største selvfølgelighet. Professor Ingvild Sælid Gilhus er kanskje en av religionsvitenskapens mest utradisjonelle førstedamer.
Vitenskapsfolk flest avviser besøk fra små grønne menn. Derimot påstår noen at aliens er vår tids alver.
En miljøavgift har effektivt bremset bruken av kreftfremkallende husholdningsstoffer i Norge. Men bruken av allergifremkallende stoffer øker.
Bevegelsen "Den nye medisinen" har nazistiske overtoner. Mange blir overrasket over å finne samrøre mellom new age-aktige fenomener og nazistisk ideologi. De historiske og ideologiske berøringspunktene er imidlertid mange.
Sju nye måner er oppdaget rundt planeten Jupiter. Dermed kjenner man til 47 måner rundt Jupiter.
NTNU
Spesialkamera "ser" både ørsmå rustgroper, kamuflerte tanks og soldatar som prøver å gå i eitt med terrenget.
Pus har en tendens til å tygge løs på planter i vinduskarmen eller blomsterbedet, men noen av vekstene tar igjen. Påskeliljer er slettes ikke bra, men det finnes vekster som er enda verre.
Mobilen er ikke bare en telefon uten ledning. Den har forandret måten vi omgås på, forteller ekspertene på et seminar om nordmenns mobilbruk.
En undersøkelse ved Haukeland universitetssykehus i Bergen viser at barn med unge mødre er mer utsatt for astma enn barn med eldre mødre. Resultatet overrasker forskerne.
Hvis skottene er så gjerrige som myten vil ha det til, er det i hvert fall ikke maten de sparer på. Folk i den skotske storbyen Glasgow er nemlig de feiteste i hele Storbritannia, viser en ny undersøkelse.
Lunds Universitets Bibliotek etablerer nordisk senter for vitenskapelig kommunikasjon. Målet er å fremskynde utviklingen mot en fritt tilgjengelig forskningslitteratur.
Bakgrunn:Det moderne UFO-fenomenet oppsto den 24. juni 1947. Den amerikanske piloten Kenneth Arnold hevdet han hadde sett ni halvmåneformede flygende farkoster, og sa at de beveget seg som "tallerkener som skummet over vannet". Da nyheten ble sirkulert, bommet media på Arnolds beskrivelse av halvmånene, og la mer vekt på tallerkenene. De flyvende tallerknene var født.
Universet er skrudd sammen med grunnleggende verdier: naturkonstantene. I boka "The Constants of Nature" spør John D. Barrow om konstantene virkelig er uforanderlige, og hva som hadde skjedd, dersom de var annerledes.
Universitetet i Oslo
Ligger det makt bak våre nasjonale symboler som flagget, bunaden, Kongen eller 17. mai-feiringen? - Utvilsomt. De kan også få betydning for viktige politiske spørsmål som EU og innvandring, men her kan sammenhengene ofte være komplekse og paradoksale, sier sosiolog Olaf Aagedal.
Norges forskningsråd
Når hovedredningssentralen leter etter folk på havet er det lett å bomme på stedet de skal lete. Med nye verktøy fra værvarslinga blir det ikke lenger som å lete etter nåla i blåmyra.
Russiske forskere har funnet ut at man rett og slett kan bli blyforgiftet av neglebiting. Og bly er forbundet både med skader på nervesystemet og ungdomskriminalitet.

Sider