Arkiv: februar 2003

Det er veldig enkelt å sette forskning.no som din startside på Internett. Bare følg instruksjonen nedenfor så kan du lese siste nytt hver gang du starter nettleseren din.
Vi tilrettelegger forskning.no slik at flere kan bruke nettstedet i skoleverket. Her følger en rask innføring i hvordan DU kan bruke forskning.no i undervisning.
Nordlandsforskning
Reduksjon av antall skoler er kommunenes eneste mulighet for å styre ressursene. Dermed blir småskolene gjerne salderingspost, viser en ny rapport.
Noen forskere spekulerer på om menneskelig kunst og kultur rett og slett kan skyldes en genfeil.
Det første jeg tenkte da jeg begynte å lese Steven Pinkers siste bok, The Blank Slate, var: "Er dette virkelig nødvendig?"
Det greske heltediktet Iliaden, som blir betraktet som et av de største litterære verk i verden, er mer enn bare en fantastisk fortelling: Det er en geografisk korrekt gjengivelse fra de trojanske krigenes tid.
NTNU
Reidar Almås har snust inn kuskit og studert fjøs på mer enn tusen gårdsbruk over hele landet. Nylig fylte hjertebarnet hans, Norsk senter for bygdeforskning, 20 år. 8. februar var han selv 60-årsjubilant.
Lyst på litt føde for fantasien? Her er en av teoriene for hvordan verden henger sammen. Seriøst!
NTNU
Oljereserven henger som en blå, uregelmessig boble i lufta rett foran oss. Bøyer vi oss ned, er vi under den. Går vi litt fram, ser vi den fra innsida. Rundt ørene våre fyker piler som viser hvordan oljen strømmer.
Det japanske tekstilselskapet Unitika vil om kort til lansere det selskapet kaller en ny og svært miljøvennlig papirbleie. Bleien går i oppløsning av seg selv, hevder oppfinnerne.
Universitetet i Bergen
For berre få år sidan trudde ein at området nord for Polarsirkelen i Russland var dekt av is gjennom siste istid. Eit norsk-russisk forskingsprosjekt har snudd opp-ned på denne forestillinga.
At trening er godt for hjertet har vi fått høre lenge, men til nå har man visst lite om hvordan aktiviteter som jogging beskytter blodårer mot hjerte- og karsykdommer. En ny undersøkelse viser at det gjelder å få blodet til å flyte fortere.
Bakgrunn:Hvis man er allergiker, får man ofte velmenende råd fra folk rundt seg. Noen mener det er bra å omgås katter fordi man blir herdet, mens andre forteller om hvordan onkel Thorvald ble kvitt allergien hos naturmedisiner. Men selv om disse kjerring- og gubberådene utvilsomt er velmente, er det kanskje større grunn til å låne øret til vitenskapelig forskning på feltet.

Norske foreldre innbiller seg at de har oversikt over hva ungene foretar seg på nettet. Samtidig oppgir over halvparten at de ikke snakker med barna om sikker nettbruk. De tror at barna klarer seg selv.

Hvilken familie du vokser opp i har mye å si for hva det blir av deg. Det gjelder også for fugler, men kjøttmeisen er mer lærenem enn blåmeisen. Slikt kan man bli frustrert av.
En gruppe amerikanske filmfolk og forskere har satt i gang en nettkampanje for å beskrive hvordan mangfoldet i havet gradvis forsvinner.
Stingsilda pynter i stua, har norske forskere oppdaget. Og hunnfisken legger ingen egg med mindre det er ryddig.
Nesten halvparten av kreftpasientene oppsøker hvert år det alternative behandlingsmiljøet for å få hjelp, viser en dansk undersøkelse.
Styreverv i større norske bedrifter: 93,7 prosent menn, 6,3 prosent kvinner. Toppledere i NHO-bedrifter: 92,6 prosent menn, 7,4 prosent kvinner. Hvorfor trenger vi flere kvinner som ledere, og hvorfor går det så tregt å få flere av dem?
Det kan se ut som om botoxinjeksjoner er ett skritt fram og to tilbake for rynkeredde. Amerikanske forskere mener nemlig at den populære behandlinga kan skape flere rynker i stedet for å utslette dem.
Når barna er på nettet, er foreldrenes største bekymring at de skal komme borti pornografi. Det tar fokus bort fra andre alvorlige problemer, mener representanter fra Statens filmtilsyn og et europeisk prosjekt om internettsikkerhet.
Bakgrunn:Influensaviruset er ekspert på å lure menneskenes immunsystem. Det forandrer seg hele tiden, så vi blir syke år etter år. Noen ganger oppstår en virusvariant som nesten ingen er immune mot.
Denne uka startet arkeologene letingen på branntomta i Trondheim, etter spor helt tilbake til 600-tallet. Finner de nok, vil utgravingene fortsette utover sommeren.
Det er flere årsaker til at USA ønsker en regimeendring i Irak. Frykten for at Irak har masseødeleggelsesvåpen er en viktig grunn, men mange hevder at ønsket om større kontroll over Iraks oljeressurser og en svekkelse av Saudi-Arabias rolle i OPEC er vel så sentrale beveggrunner.
Norges forskningsråd
Både tungmetaller og organiske gifter kan føre til redusert sædkvalitet, spontaborter og fødselskader. Men hvor mye skal til?
Regjeringen vil ikke prioritere lavinnskuddsboliger for unge, men evalueringen av et prøveprosjekt i Bodø viser at ordningen er en suksess.
Galaksene i verdensrommet fjerner seg fra hverandre, og suser stadig raskere utover mot evigheten. Kan grunnen være at gravitasjonen lekker ut i en annen dimensjon?
NTNU
Chatting er ikke så farlig som mange foreldre frykter. Det handler mye om å utforske seg selv og å "parkere" barndommen, mener forsker Vebjørg Tingstad.
Norges forskningsråd
Det er ikke snakk om noen klare strategiske allianser mellom husdyrnæringa og andre grupper for å danne en felles front mot rovdyr i Norge.
NTNU
Populisten vil gjerne framstå som et mikrofonstativ for folkemeningen. Hva er vel mer demokratisk enn det? Professor Anders Todal Jensen vil nyansere den forhatte populismen som Carl I. Hagen er den fremste eksponent for.

Sider