Arkiv: januar 2003

Can the stuff in charred beef be used as materials for the future's space planes and super-PCs? Carbon is a versatile building-block, and here you can drag 3D-models of carbon around to explore.
Universitetet i Bergen
-Hvis man skal ta omsorg alvorlig, så kan man ikke la være å være samfunnskritisk, sier professor Kari Martinsen. Hun er sykepleier, filosof og historiker, og en av de mest framtredende og kjente omsorgsfilosofer i skandinavisk sykepleieforskning. Mandag fylte hun 60 år.
Det er vanskelig å la seg overraske når svenskene nå presenterer den nye episoden i føljetongen om akrylamid. Denne gangen handler det om at du ikke får kreft likevel.
Flere mennesker dør av tuberkulose i dag enn noen gang før i historien, og en tredel av verdens befolkning regnes å være smittet. Tuberkulose utgjør en "global krise", sier Verdens Helseorganisasjon (WHO). Men hvorfor er denne godt kjente sykdommen så vanskelig å få utryddet?
Hvor pokker blir det av det milde været, tenker du kanskje, mens sprengkulda herjer over landet så du ikke har kjent tærne dine på dagevis. Meteorologene sa jo at det skulle bli mindre kaldt.
Har du noen gode ideer til hvordan matte, naturvitenskap og teknologi bør formidles til barn og unge? Da kan det ligge en pengepott med ditt navn i Forskningsrådet.
Naturskatten som blei oppdaga vest for Røst i Lofoten for eit halvt år sidan, er verdas største djupvasskorallrev. No forbyr fiskeriminister Svein Ludvigsen fiske med botntrål i dette området.
Norges forskningsråd
Unge kvinner på Karl Johan var dristigere, mer frigjorte og freidigere for 100 år siden enn vi har trodd. Og det handlet om langt mer enn å kle seg og te seg.
Lei av grå vinter? Bor du i nærheten av Oslo kan du ta deg en tur blant frodige tropevekster, og om noen år kan du kanskje løpe fra Amazonas til Sahara og tilbake på 30 sekunder.
I Antarktis er det sommer. Sist fredag fløy en hel skokk nordmenn mot verdens sydligste punkt. Planen er blant annet å fortsette arbeidet med å hakke ut den aller første flystripa på et kontinent som er 40 ganger større enn Norge (Foto: Steinar Vådal).
Bakgrunn:Den tropiske syklonen "Zoe" herjer i det sørlige Stillehavet, med vindstyrke på over 300 kilometer i timen. Tropiske sykloner er ekstreme lavtrykksfenomener, hvor vinden svirrer rundt et sentralt øye.
Universitetet i Bergen
Knut Krzywinski ved Botanisk institutt, Universitetet i Bergen hadde lave ambisjoner da han søkte innen EUs femte rammeprogram, men han har fått svært mye igjen for innsatsen. De første utlysninger innenfor EUs sjette rammeprogram er nå kommet, og Krzywinski håper særlig de små og spesielle miljøene ikke lar seg skremme fra å søke.
P-piller og hormonpreparater som brukes av stadig flere kvinner, påvirker ikke bare brukerne. Når rester av slike midler havner i vassdrag, kan fisk bli tvekjønnet. Forskere holder på å kartlegge problemet.
Over 20 år med krig har fart så stygt med miljøet i Afghanistan at FN mener skaden kan bli vanskelig å bøte.
Det er ikke bare kvinner som får depresjoner i forbindelse med fødsler. Dansk forskning viser at menn har det enda verre.
Det sies at tro kan flytte fjell. Nå viser forskning at den i hvert fall kan hakke litt i hukommelsen. Studenter husket nemlig dårligere da de trodde de hadde drukket alkohol.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Ved Norges landbrukshøgskole etableres det nå et Senter for integrert genetikk (Cigene). - Senteret skal være en nasjonal serviceenhet for å påvise og fortolke genetisk variasjon i materiale fra mennesker, planter, dyr, fisk og mikroorganismer, opplyser senterleder Stig Omholt.
Helt siden SOHO-satellitten ble skutt opp i 1995 har en rekke mennesker hevdet at det er observert UFO'er i satellittens bilder.
Den første doktorgraden innenfor et nytt program som kombinerer kunstnerisk og vitenskapelig arbeid, handler om den store norske komponisten Christian Sinding.
Bekymra kyr produserer opp til 15 prosent mindre melk, men gårdbrukerne vet ikke så mye om hva godt de kan gjøre for dem. Kos er i alle fall ikke det kveget lengter mest etter.
Like ambisiøst som månelandingen, er beskrivelsen av prosjektet med målsetning om å finne og navngi alle verdens ukjente arter i løpet av 25 år. Internett kombinert med DNA-sekvensering er nøkkelen.
Føler du at du må du drekka mer, inhalere djupere, banne høyere og skryte oftere for å holde tritt med kompisene? I så fall kan du være offer for fiktivt gruppepress.
Dette er historien om hvordan den store vinterdepresjonen ble til. Den har utvidet seg til å bli en av de store folkesykdommene i Norge - på tross av at den egentlig ikke har noe med virkelige depresjoner å gjøre.
Sende leveren på sommerleir? Nesten! Italienske leger fjernet en kreftpasients lever, ga den strålebehandling og satte organet tilbake i kroppen. Dermed ble resten av kroppen spart for sterk bestråling.
Høyre-flertallet i regjeringen sikret fredag støtte til å godta EUs patentdirektiv, med dissens fra statsminister Kjell Magne Bondevik og statsrådene fra KrF og Venstre.
Til alle fotballfrelste: Idolene deres på gressmatta ofrer helsa for at dere skal ha noen å heie på. Gikt i hofta kan være prislappen for godt ballspill.
Universitetet i Bergen
Ny teknologi har vist at ett av områdene i hjernen for språk, tinninglappen på venstre side, er for lite hos dyslektikere. Derfor klarer ikke nervecellene å arbeide fort nok. På bakgrunn av dette er det utarbeidet et treningsprogram som snart skal prøves ut på barn i Vestlandskommuner.
Universitetet i Bergen
Snart overtar Universitetet i Bergen og Havforskningsinstiuttet splitter nye G.O. Sars - verdens mest avanserte forskningsfartøy. Et skip som vil kunne undersøke marine ressurser på mye større dyp enn våre tidligere havforskningsfartøyer.
…men lever i beste velgående flere steder i verden, hvor den dreper etter eget forgodtbefinnende hvis den får sjansen. Av og til kommer den med flyet til Europa. Heldigvis jobber forskere med både pesttest og antisvartedaudspray.
Universitetet i Bergen
Norge fører an i et stort internasjonalt forskningstokt, ned på de ekstreme og mørke dypene langt ute i Atlanterhavet. Med et av verdens mest avanserte forskningsfartøy skal det blant annet fiskes opp nye arter.

Sider