Arkiv: desember 2002

Slet du med stilskriving på skolen? Et nytt skriveprogram skal gjøre elevene mer motivert, med ros for gode formuleringer og tips for bedre flyt. For lite dialog, var dommen da programmet ble prøvekjørt - på Harry Potter-bøkene...
Kinesiske myndigheter hindrer landets internettbrukere i å få tilgang til tusenvis av nettsteder. Hver fjerde av de 200 000 adressene som ble testet i en amerikansk undersøkelse, var blokkert.
Til tross for at regjeringen har lagt EU-spørsmålet på is, mener tre av fire nordmenn at EU-saken er viktig for dem. Ja-siden er mest engasjert.
Uansett innfallsvinkel - sportsfisker, naturinteressert eller opptatt av miljøforvaltning - så bør du finne denne boka interessant, skriver biologen Eirik Fjeld om boka "Laksen - Elvas konge".
Jusprofessor Anders Bratholm foreslår at legene skal kunne bruke organer til avdøde, hvis den døde selv ikke selv har sagt nei før han eller hun avgikk ved døden.
Bakgrunn:Vise menn med gull, røkelse og myrra er en viktig del av vår julemytologi. Stikk i strid med det mange tror, nevnes de bare ett eneste sted i Bibelen, og ellers er det fint lite vi vet om dem.
Universitetet i Bergen
-Når psykiatrien sees i et historisk lys, blir det tydelig at denne vitenskapens objekt er foranderlig, sier historiker Svein Atle Skålevåg. Han mener det er viktig å spørre seg hva psykiatere egentlig er eksperter på.
For første gang brukte næringslivet i fjor mer penger på forskning og utvikling (FoU) enn det offentlige. Til sammen ble det brukt 24,5 milliarder kroner på FoU.
I dag er det Norgespremiere på den andre filmen i "Ringenes Herre"-trilogien. Inspirert av Frodos ferd dro vi på leting etter Gud mellom linjene hos den svært katolske J.R.R. Tolkien. Hva tror du vi fant?
Trekkfugler kan ha med seg det dødelige ebola-viruset fra Afrika og spre det i nordlige land. Mye tyder nemlig på at viruset kan overføres fra fugler til mennesker, hevder amerikanske forskere.
En ny og kontroversiell teori om hvordan livet begynte på jorden skaper debatt blant forskerne. Teorien går ut på at livet oppstod i små hulrom i steiner på havets bunn.
Universitetet i Bergen
-Senere flytteundersøkelser viser at mange unge har et urealistisk forhold til eget hjemsted, sier Jens Christian Hansen ved Universitetet i Bergen. Folk som ønsker å flytte legitimerer det med å prate negativt om hjemstedet.
NTNU
Omtrent hvert tiende år sendes det ut dykkerekspedisjoner som leter etter skatter som ble røvet fra Nidarosdomen under reformasjonen. Et seiglivet sagn vil ha det til at det gikk ned et skip utenfor Agdenes ved innseilinga til Trondheimsfjorden med skatter av gull og sølv.
Tilsynelatende milde infeksjoner og små nikotinmengder, tilsvarende det et spedbarn kan få ved å amme en røykende mor, hemmer spedbarnets muligheter til å ta seg inn igjen etter en tilfeldig pustestopp.
Har du noen gang rotet deg inn i en diskusjon om hvordan man best kan tre skolissene? Nå kan du støtte deg til vitenskapen. En matematiker fra Australia har nemlig funnet svaret.
Et utvalg er oppnevnt for å utrede lovforslag som skal bidra til større likestilling mellom statlige og private utdanningstilbud.
Bakgrunn:Litteraturgenren fantasy er kanskje ikke så ny som man tror. Hvis du synes deler av J.R.R. Tolkiens bøker høres kjente ut, kan det hende du bare husker litt fra norskboka på skolen. Vi har sett på mytologien hos Tolkien.
Herved erklærer forskning.no den første luken for åpnet. Julekalenderen, eller adventskalenderen, kommer fra Tyskland, som så mange andre juletradisjoner, og dukket opp på begynnelsen av 1900-tallet.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
70 millioner settefisk av laks og regnbue ble aldri smolt i 2001 i følge Fiskeridirektoratet. Dårlig vannkvalitet er sannsynlig en vesentlig årsak til dette. - Nå intensiveres forskningen på sammenhengen mellom vannkvalitet i settefiskanlegg og prestasjoner i sjø, sier professor Brit Salbu ved Norges landbrukshøgskole.
NTNU
Svartlamoen i Trondheim skal bli et utstillingsvindu for ny bruk av tre i bygårder. Boformer for det 21. århundre konstrueres i "teknologisk tre".
Bakgrunn:Bevingede ånder er en del av mytologien i de fleste kulturer, og forestillingene om dem går svært langt tilbake i tid.
Over halvparten av alle kreftpasienter er over 70 år. Likevel vies denne pasientgruppen liten oppmerksomhet. Heller ikke den lindrende behandlingen er tilfredsstillende, viser en studie.
Norges forskningsråd
Fine hus er vel og bra. Men det barna er interessert i, er hvem som bor i nærheten. Det melder de 9-12 år gamle informantene i en studie av hva som er barns «gode hus».
Hva som skjer hvis du kutter vekk 20 prosent av hjertet? Jo, det vokser ut nye celler som gjør hjertet like bra - ja faktisk bedre. Riktignok er det sebrafisken det er snakk om, men forskningen kan hjelpe mennesker med hjertesykdommer.
Den 6. desember feires St. Nikolaus - biskop i Myra i Lilleasia på 300-tallet, og julenissens opprinnelse. Helgenens beinrester ble knabbet av profitthungrige italienske handelsmenn i 1087, og skal nå befinne seg i Bari i Itaila.
Kina tar stadig nye og lange skritt mot en bemannet romferd. Oppskytingen av den ubemannede romkapselen "Shenzhou IV" søndag kan være generalprøven for den første bemannede ferden, sa fagfolk mandag.
En dag for over hundre år siden ble det født en liten blek gutt under Afrikas brennende sol. Han hadde et helt univers inne i seg, som snart skulle trollbinde mennesker verden over. Er du nysgjerrig på hvem denne mannen egentlig var, finnes det to biografier hos norske bokhandlere.
Så ble det jul i år også. Men har julen "alltid" vært her? Nei, sier fagfolk - julen er den yngste av kirkens store fester. På den annen side. Før man feiret jul, feiret man saturnalia.
Hvis Julenissen skulle rukket fram til alle barna i verden, måtte Rudolf trekke sleden så raskt at luftmotstanden ville fått både reinsdyret, Julenissen og alle pakkene til å brenne opp. Det er et vitenskapelig fakta. Men skal man fortelle det til barna? En engelsk prest gjorde det. Ikke særlig smart!
I Katolsk tro finnes det massevis av myter rundt Jomfru Maria, og 8. desember sies å være dagen da hun ble født. Legendene forteller at mora Anne skal ha blitt gravid under mystiske omstendigheter.

Sider