Arkiv: november 2002

Forvandlet poden seg til et monstrum i siste barneselskap? En engelsk undersøkelse peker mot at tilsetningsstoffer som finnes i godteri og leskedrikker kan gjøre barn hyperaktive. Flere av disse stoffene er nettopp blitt tillatt i Norge.
Norges forskningsråd
Skal man tro kjøpmann Klausen i Trondheim er sjokolade godt for hosten, fordriver svimmelhet, og gir oppmuntring til å oppfylle ekteskapets plikter. Riktignok sa han det i 1779, men historien gjentar seg: I dag sier forskere at sjokolade gir samme følelse som forelskelse. Kanskje ikke så rart at sjokoladen fikk det latinske navnet "gudommelig føde".
Det er på tide å utvikle en lønnsom romturistindustri, mener amerikanere, og sier de kan presse prisen ned til rundt 15 000 amerikanske dollar per passasjer.
NTNU
En jordradar utviklet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) kan lette arbeidet med å lete etter landminer i krigsherjede land.
Norges forskningsråds Pris for fremragende forskning 2002 - årets Møbius - er tildelt professor i samfunnsøkonomi Agnar Sandmo (64), Norges Handelshøyskole, Bergen. Prisen er på 500 000 kroner.
Landsforeningen for kosthold og helse (LKH) har registrert en dramatisk økning i nordmenns inntak av søtsaker. Årlig snoper vi for 5,5 milliarder kroner. Barn og unge er storforbrukere.
Forskning på voksne stamceller vil gi bedre resultater enn den mer kontroversielle forskningen på befruktede egg, mener det politiske flertallet. - En feilslutning, sier stamcelleforsker Steinar Funderud.
Når partneren din klager over vondt i ryggen bør du kanskje foreslå at han eller hun tar seg en spasertur, heller enn å vise sympati. Er du omtenksom og gir massasje, kan smerten komme oftere, sier tyske forskere.
Det ligger an til at mer enn 200 personer får HIV-diagnosen i Norge i år. Ikke siden 1985 har så mange fått diagnosen.
Bakgrunn:Hvor går grensene for hva forskerne kan forske på? Her presenteres noen av argumentene for og mot forskning på befruktede egg, og for og mot terapeutisk kloning.
Norges forskningsråd

I 2001 foregikk det 34 væpnede konflikter i verden. Bare en eneste av disse (India/Pakistan) var en konflikt mellom to stater, resten var borgerkriger. Likevel har det vært mindre forskning om borgerkrig enn om mellomstatlige kriger. Centre for the Study of Civil War i Oslo kan gi oss flere svar.

Kan forfyllede forfattere forutsi sensasjonelle vitenskapelige oppdagelser? I 1848 spådde den amerikanske poeten Edgar Allan Poe om både sorte hull og the big bang, uten å være verken fysiker eller astronom.
Norges forskningsråd
Uten algebra og geometri kunne verken tafatte Ludvig eller sprudlende Solan Gundersen beveget seg tredimensjonalt i sitt eget dataspill. Og Vær-Siri hadde ikke kunnet regne ut morgendagens høytrykk.
Har du noen gang blitt syk så fort du har fått noen dager fri fra en stresset hverdag? Da er det mulig at du burde hatt den medisinske diagnosen fritidssyk.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Hvordan lever folk i en fjellandsby i Baltistan i Pakistan? Hvordan ordner de hverdagen slik at de får det de trenger? Forhandlinger er et sentralt stikkord som beskriver hvordan folk forvalter sine ressurser i det daglige livet.
En ny gradsstruktur skal være innført ved alle universiteter og høyskoler senest i 2003. Dette innebærer en lavere grad (bachelor) med tre års varighet, og en høyrere grad (master) med to års varighet.
Norges forskningsråd
Den harde kritikken som har vært retta mot fylkeskommunen dei siste åra i stor grad er eit nokså særnorsk fenomen, konstaterer professor Harald Baldersheim ved Universitetet i Oslo.
Norges forskningsråd
Norge har i mange år vært langt fremme i utvikling av vaksiner mot smittsom hjernehinnebetennelse, en livstruende sykdom som oftest rammer barn og unge.
Mammografi kan redde liv, men det er både vanskelig og tidkrevende å analysere mammogrammene. Heldigvis er hjelpen på vei. En norsk forsker har utviklet et dataprogram med øye for damebryst.
Universitetet i Bergen
- Vi har fått en høyere bevissthet om individets rettsikkerhet i straffesaker. Samtidig er jeg redd for en dreining i retning av Ally McBeal og LA Law, sier førsteamanunsis Asbjørn Strandbakken.
Universitetet i Bergen
Få har arbeidet mer aktivt med å motarbeide fordommer omkring menneskets læringsmuligheter. Kjennetegnet for dem begge er glødende faginteresse kombinert med genuin glede av å formidle. Vi snakker om far og sønn Raaheim.
Ved å låne genet som sørger for at ildflua lyser, har forskere funnet en teknikk som gjør det mulig å observere aktivisering av gener i levende dyr. En av oppdagelsene er at blåbær aktiviserer beskyttende gener i hjernen.
Britiske vitenskapsfolk foreslår nå at øyrikets bryggerier skal begynne å medisinere ølet ved å tilsette vitaminer. Hensikten er å forebygge hjerneskader blant altfor tørste pubgjester.
Norges forskningsråd
IT-bransjens prestisjetunge Rosingpris gikk i år til MediaLT. Selskapet har utviklet banebrytende hjelpemidler som gir blinde og svaksynte muligheten til å ta det internasjonalt anerkjente kompetansebeviset Datakortet.
Norges forskningsråd
Lærerne sliter med å innfri intensjonene i Reform 97, viser foreløpige resultater fra evalueringen av reformen. - De er kastet ut på dypt vann uten at noen har lært dem å svømme, mener forsker Wenche Rønning.
Mange land er, tross intens debatt, i ferd med å liberalisere sine lover for å tillate bruke menneskelige embryo i stamcelleforskning. Forutsetningen er at forskerne utsettes for streng offentlig kontroll av arbeidet.
Norges forskningsråd
Menneskelig aktivitet skaper støvpartikler i lufta. Disse partiklene fører til lavere temperaturer i nord og høyere temperaturer sør for ekvator.
Forskere har funnet ut hvordan de kan implantere menneskelige embryoniske stamceller i rottehjerner, og få dem til å utvikle seg til nerveceller. Dette er et viktig skritt på veien mot stamcelleterapier som kan kurere farlige sykdommer.
Herman Berthelsens bok "Skjeggete damer og siamesiske tvillinger" er en innføring i fenomenet freaks: Mennesker som, oftest fordi de hadde en eller annen fysisk skavank, ble utstilt til almenhetens beskuelse. Dessverre er boken blitt noe av en freak selv.
…kommer to supermassive sorte hull til å kræsje inn i hverandre, i en giganteksplosjon av røntgenstråler og gravitasjonsbølger. Heldigvis skjer det ikke helt enda.

Sider