Arkiv: oktober 2002

Genterapi er en umoden teknologi som fortsatt er på forskningsstadiet. DNA-vaksiner vil bli den første vanlige formen for genterapi, og kreft er den sykdommen der genterapi er mest anvendbar. Det mener den tyske genterapieksperten professor dr. Ernst Wagner som nylig var i Norge.
Kvinneforskningen har levd godt i mange år, mens mannskforskningen har følt seg diskriminert når det gjelder forskningsmidler. Likestillingsministrene i Nordisk ministerråd har nå banket igjennom et forskningsprogram om den nordiske mannen, og mannsforsker Jørgen Lorentzen er meget fornøyd.
Universitetet i Oslo
En ny type sorte hull som nå er funnet er den manglende brikken i vår forståelse av galaksenes og de store stjernehopenes tilblivelse og utvikling. I nærheten av Jorden finnes det nå en nyfødt kulehop. Kanskje vil den gi oss et innblikk i hvordan middelstunge sorte hull dannes.
Mangel på stoffet 5-HIAA kan være årsak til at noen begår selvmord eller kriminelle handlinger. Mangelen kan nemlig føre til problemer med å kontrollere aggressive impulser.
Dersom et familiemedlem er psykisk syk eller har begått selvmord, er det dobbelt så stor risiko for at man vil forsøke å ta sitt eget liv, viser ny forskningsrapport.
Norges forskningsråd
Lite tyder på at fysisk trening reduserer sykefraværet. Samtidig er det vanskelig å nå frem med effektive tiltak i den delen av befolkningen som står for den største delen av sykefraværet.
Gutta på Eksperimentell partikkelfysikk ved Universitetet i Oslo kjeder seg sjelden. Når de ikke bruker antimaterie for å lete etter andre dimensjoner, jakter de på mystiske spøkelsespartikler som får universet til å henge sammen. Av og til må de finne opp sine egne dataverktøy, slik som Grid-systemet.
NTNU
Bare gater i London overvåkes mer enn hovedgatene i Oslo, ifølge forskere som har studert hvordan store hovedgater i Europa overvåkes. Men de har likevel ikke inntrykk av at Storebror egentlig følger med på det som skjer i Oslo-gatene.
Datatilsynet har gitt avslag på konsesjonssøknaden til det bioteknologiske GeNova om å opprette en biobank med genprøver fra bortimot en million nordmenn.
Et nytt forskningsprogram viet sårbarhet og sikkerhet i informasjons- og kommunikasjonsteknologi er et av forslagene i statsbudsjettet for 2003. Ordningen med skattefradrag for forskning utvides til å gjelde alle bedrifter.
Forskningsminister Kristin Clemet vil ha rikinger som Stein Erik Hagen og Arne Wilhelmsen med på å sponse norsk forskning. Målet er langsiktige, private forskningsfond.
Partikkelfysikere fant i sin tid opp verdensveven fordi de trengte kjapp flyt av data. Nå starter de en ny revolusjon fordi de ikke lenger klarer å hanskes med all informasjonen.
Det er ikke bare i menneskenes verden at det er populært med jorda-rundt-reiser. Naturens egne ekstrem-backpackere finner man på Hawaii.
Norges forskningsråd
Centre for Molecular Biology and Neuroscience ved Universitetet i Oslo (UiO) er unikt i verdenssammenheng. Aldri tidligere har så mange gode hoder innen nevrovitenskap og molekylærbiologi stukket seg sammen om en felles problemstilling som har med menneskets hjerne å gjøre.
Ved hjelp fra drageekspert Torfinn Ørmen gir forskning.no deg et innblikk i historien og evolusjonen til det eneste dyret som bryr seg om hvorvidt middagsmaten er kysk eller ikke.
Lei av at tårene spruter hver gang løken skal i gryta? En ny oppdagelse kan føre til genetisk modifisert løk uten tårer. Det kan bli en av de første genmodifiserte organismene forbrukerne aksepterer, mener forskerne.
Mange mener at det er få ting her i verden som ikke kan fikses med stiftemaskin og gaffatape. Dette må selv legevitenskapen være enig i, etter at supertape har vist seg å kunne fordrive fotvorter.
Stadig fleire og yngre barn slit med alvorlege psykiske problem. Ei undersøking om barns mentale helse - den største på 30 år i Norden - blir no sett i gong i bergensområdet. Prosjektet heiter "Barn i Bergen".
Hvorfor lever kvinner mye lenger enn menn i vestlige land? Dette er et yndet forskningstema, og den tradisjonelle forklaringen er at menn er mer uvørne. Nå viser det seg imidlertid at også størrelsen har noe med saken å gjøre.
Potenspillen Viagra har hatt stor suksess verden over. Dette har drastisk redusert etterspørselen etter kroppsdeler fra ville dyr til bruk i tradisjonelle kurer mot impotens, skal vi tro nye analyser.
Samme hvor mye Saddam Hussein liker seg i rampelyset, er det sjelden han opptrer for publikum. En tysk ekspert på teknisk etterforskning mener den irakiske lederen bare har vist seg på TV én eneste gang siden 1998. Alle de andre forestillingene dreier seg om godt spill av dobbeltgjengere.
Er du trønder og ishockeyspiller, vel å merke mannlig, og ellers i trendy alder og yrke, ja, da er du sannsynligvis daglig bruker av snus. Årlig legges det inn 400 tonn snus under norske lepper.
Bakgrunn:Et sort hull er et objekt i rommet med så stor massekonsentrasjon at ingen ting, ikke en gang lys, klarer å komme unna gravitasjonens klør så fort det er fanget. Hullet sluker alt som kommer for nære.
En liste over de 20 mest populære sikkerhetshullene hackere utnytter for å komme inn i din datamaskin, er lagt frem av FBI. Lista skal være en guide til å beskytte datasystemer mot inntrengere.
Norges forskningsråd
Året er 1963: En ung nordmann holder foredrag. Presenterer teknologi han har hentet hjem fra utlandet og spår at den vil muliggjøre mikroprosessoren, datamaskiner på èn brikke. - Morsomt å høre, svarer sjefen for en av Norges største elektronikkbedrifter, - men noe sånt får vi nok aldri bruk for!
Norges forskningsråd
Til tross for store miljøødeleggelser, står professor Jan Hesselberg fast på at industrialisering og utstrakt bruk av naturressursene er nødvendig - også i fattige land. I kampen for et bedre miljø ønsker Hesselberg å rette mer oppmerksomhet mot forbruksforurensning.
Da Einstein mottok Nobelprisen i fysikk i Stockholm i 1922, var han der sammen med Niels Bohr. Det tjuende århundres kanskje to aller største vitenskapsmenn mottok sine priser samtidig! Hvilken begivenhet! Hvilket bevis på Nobelkomitéens objektive klarsyn!
Norges forskningsråd
Prosjektkonkurransen "FIRST LEGO League (FLL) Fremtidsbyen" inviterer ungdommer i hele Skandinavia til å lage en en robot som kan utføre oppdrag som kan hjelpe til i byutvikling og kanskje hjelpe byplanleggere og forskere.
Norges forskningsråd
Brystsmerter kan være symptom på alvorlig hjertesykdom, men ofte kan smertene ha psykiske årsaker, og være det som kalles panikklidelse.
Den nervepirrende sjakkduellen mellom verdensmester Vladimir Kramnik og datamaskinen Deep Fritz er over. Etter åtte svette omganger over brikkene ble resultatet 4-4, og mann og maskin er altså omtrent like smarte.

Sider