Arkiv: juli 2002

Har du noen gang stusset over at kiloene kommer snikende når du setter badevekta på teppet? Dette er mer enn en slankemyte, og det finnes en fysisk forklaring.
Verdens største korallrev, Great Barrier Reef utenfor Australia, trues av massedød etter en sommer med uvanlig varmt vann i Stillehavet. Med værfenomenet El Niño kan situasjonen bli enda verre.
Verdens krefteksperter ser for seg en tidobling av antall krefttilfeller i dette hundreåret. Det vil si at opptil en milliard mennesker har fått kreft i løpet av de neste 98 år. Hovedårsak: Tobakk.
Agderforskning
Siden 1. januar 2001 har norske pasienter fritt kunnet velge hvilke sykehus de ønsker å bli behandlet ved. En fersk undersøkelse fra Agderforskning viser imidlertid at det er legene som bestemmer hvilke sykehus pasientene skal bruke.
Etter overgangsalderen kan kvinner som går ned i vekt og samtidig trener 45 minutter fem ganger i uken, redusere risikoen for å få brystkreft fordi de reduserer østrogennivået i blodet. Samtidig viser en annen studie viser at fysisk aktivitet gir økt livskvalitet hos kvinner som har hatt brystkreft.
Siden Carl Sagan forbløffet verden med TV-serien "Cosmos" i 1980, har det kommet en mengde bøker om kosmologi på markedet. Generelt sett er trenden at populærkosmologi blir et mer og mer teoretisk tema, der menneskets rolle i universet er redusert til å være observatør. Boka "Beyond Earth: Mapping the Universe" er et strålende eksempel på at sjangeren har svært mye mer å bidra med.
NTNU
Slektskap er ikkje kva det ein gong var. DNA-testing fører med seg at lærebøkene må skrivast om.
Forskere har klart å bygge opp viruset som forårsaker polio fra bunnen. De eneste hjelpemidlene har vært opplysninger om den genetiske sekvensen fra offentlige databaser, og lett tilgjengelige instrumenter og kjemikalier.
Universitetet for miljø- og biovitenskap
Et forsøksanlegg utviklet ved Norges landbrukshøgskole (NLH) har gitt forskerne langt bedre vilkår for forskning på sykdomsfremkallende bakterier. Det kan komme forbrukere og næringsmiddelindustrien til gode.
På et tiår har antall mobiltelefoner i Norge steget fra 100 000 til fire millioner, men forskerne kan tydeligvis ikke bli enige om de er skadelige eller ikke. Hva vet vi? Og hva er det egentlig med mobiltelefoner som kan gjøre dem så farlige?
Bakgrunn:Alzheimers er en av flere sykdommer som forårsaker et gradvis tap av hjerneceller, og den største årsaken til demens i vestlige land.
Bakgrunn:

Gull er et eksempel. Det eneste det er satt sammen av, er gullatomer. Vann er ikke et grunnstoff, men en forbindelse, molekyler som igjen er laget av atomer fra grunnstoffene hydrogen og oksygen.

Han er spellemann, humorist og vitenskapsmann. Ove Larsen er den første som har tatt doktorgraden på nordnorsk folkemusikk.
Norges forskningsråd
Alle eksisterende medikamenter mot HIV og AIDS forsøker å angripe viruset som forårsaker lidelsene. Den norske bioteknologibedriften Lauras as satser i stedet på å stimulere kroppens eget immunforsvar til å bli mer effektivt.
En undersøkelse i flere store norske selskaper viser at to av tre prosjektmedarbeidere er redde for å bli utbrent. Firmaene tar ikke problemstillingen alvorlig nok, og mennesker i krise får ingen støtte fra arbeidsplassen. Hjelpen må komme fra familie og venner.
Ny forskning viser at en malaysisk jungelplante, som først og fremst er kjent som et middel til å forhøye kjønnsdriften, også er effektiv mot kreft og HIV.
Eldre mennesker kan bokstavelig talt tenke seg selv i graven, slår amerikanske forskere fast.
Støvmidd i hjemmene forårsaker og forverrer astmaallergi, som er en av de vanligste kroniske lidelsene blant barn og unge i Norge. Det mange kanskje ikke vet, er hvor følsomme de ørsmå krypene er for både temperatur og fuktighet.
Vitaminpiller gir ingen effekt, viser en britisk forskningsrapport. Sosial- og helsedirektoratet er skeptisk til den utbredte bruken av kosttilskudd og multivitaminer.
Bakterier har en utrolig overlevelsesevne. De kan utvikle resistens mot desinfeksjonsmidler, eller de kan "pakke" seg inn i biofilm. For næringsmiddelindustrien og forbrukerne kan dette skape store problemer.
Bakgrunn:Tiltrekningskraft eksisterer mellom to hvilke som helst masser, hvilke som helst objekter, eller hvilke som helst partikler. Gravitasjon er ikke bare kraften som trekker objekter ned mot jorden, det er en tiltrekning som eksisterer mellom alle objekter.
Kosthold, trening, blodtrykk og kolesterol er risikofaktorer for Alzheimers sykdom. En livsstil som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, øker også risikoen for Alzheimers.
Norges forskningsråd
Den siste store sykdomstrusselen mot oppdrettsnæringen kan være eliminert. Vaksinen som ufarliggjør det fryktede ILA-viruset, blir nå prøvet ut under kontrollerte forhold ved Matre Havbruksstasjon.
Bakgrunn:

De var antagelig de første levende organismer på jorden, finnes i over 10 000 arter og er så små at vi ikke kan se dem. De gir oss både sunnhet og sykdom, men hva er egentlig bakterier?

Frykten øker for en reprise av epidemien i 1988 som utryddet halvparten av alle steinkobbene i Nord-Europa. De siste to månedene er 1200 sel funnet døde i Skandinavia og Nederland, men dette er bare begynnelsen, sier forskerne.
Hver sommer hører vi om flått, en liten krabat som suger blod og kan overføre farlige sykdommer som hjernehinnebetennelse. Men hva er egentlig flått?
Genetiske sammenligninger gjort ved University College i London (UCL) mellom engelske briter og walisiske briter tyder på en massiv nedslakting av keltiske folkegrupper på de britiske øyer etter romernes tilbaketrekning på 400-tallet. Eldre engelsk historie må omskrives.
Sur nedbør kan gjøre skader på skogen som ligner et svekket immunsystem hos mennesker. Dette skaper sårbarhet og kan få alvorlige følger.
Agderforskning
Hvert år gis det 3 000 dispensasjoner fra kravet om at pedagogiske ledere i barnehager skal være færskolelærere. Det som skulle være en løsning på kortvarige problemer, blir imidlertid langvarige, faste ansettelser.
Hjerteoperasjoner øker risikoen for Alzheimers sykdom, mens østrogen beskytter. Sykdommen kan festes til bilder, og er mulig å påvise allerede hos 20-åringer. Dette er bare noen av forskningsresultatene som luftes om dagen.

Sider