Arkiv: juni 2002

På fredag la Riksarkivaren ut den originale møteprotokollen for Vidkun Quislings parti Nasjonal Samling. Den daterer frå stiftelsen 28. januar 1934 og fram til 18. februar 1945.
Er du redd jorda kan knuses av en enorm meteor? Se heller opp for merkelige partikler fra verdensrommet. Ifølge amerikanske forskere blir planeten truffet og gjennomhullet av supertunge, superraske objekter langt mindre enn punktumet på slutten av denne setningen.
Sjølv om religionen lovar at truskap til Gud skal gi evig frelse i himmelen, kan denne typen fromheit gjere skadar på psyken under vår jordlege eksistens. Italienske forskarar har funne ut at sterkt truande katolikkar har ein større sjanse for å vise symptom på tvangslidingar.
I Storbritannia er det mange som leser flere bøker om en forfatter enn av den samme forfatteren. Biografier er blitt storindustri i øyriket.
Universitetet i Oslo
Dagens skoletrette ungdom kan trøste seg med at det var mye verre i Mesopotamia for 3000 år siden. - Da var det virkelig tøffe tak, forteller matematikkprofessor Jöran Friberg. Han kan også dokumentere at Pythagoras og grekerne har fått ufortjent mye av æren for å ha oppfunnet den klassiske matematikken.
Londons landemerke Big Ben var et av målene til Osama bin Ladens Al-Qaida-nettverk 11. september, hevder britisk terrorforsker i ny bok.
Iallfall hvis vi ser på genene våre. Hvis vi sammenligner musens og menneskets arvestoff deler vi omtrent 97,5 prosent av genene.
Dagens feminiserte samfunn undertrykker den tradisjonelle maskuliniteten. Løsningen for frustrerte menn blir å ty til det "urmaskuline": uhemmet sex og vold. Ny hovedoppgave viser hvordan filmene Fight Club og American Beauty kan sees som symptomer på denne maskuline krisetilstanden.
De færreste av oss er i stand til å forklare hva E=mc2 betyr. Likevel har denne likningen fått en solid plass i menneskets kulturarv i alle verdens hjørner. Boka "It Must Be Beautiful - Great Equations of Modern Science", tar for seg 11 moderne formler og viser at de har en innebygd skjønnhet som gjør dem udødelige.
NTNU
"Modale hjelpeverb" heter båsen vi putter disse ordene i når vi lærer norsk grammatikk. Men hører de egentlig hjemme der? spør stipendiat Kristin Melum Eide.
Bakgrunn:Selar høyrer til ordenen Pinnipedia som betyr "finnefota". I våre kyststrøk finst to typar som er vanlege; steinkobbe og havert. Men kysten blir også besøkt av andre selartar.
Nordmenn er blant verdens mest nysgjerrige brusdrikkere. Derfor er Norge det første landet i Europa som lanserer vårens nykomling Pepsi Twist, og først i verden som relanserer den nye Coca-Cola Light.
Norges forskningsråd
Kronprins Haakon delte i dag ut prisen Årets Nysgjerrigper 2002 til klasse 7A ved Vevelstadåsen skole på Langhus i Ski kommune. Elevene har vunnet barnas forskningskonkurranse med prosjektet "Når du slår to egg mot hverandre, hvorfor knuser bare det ene?"
Bakgrunn:Mega og giga og bits og bytes. Dataverdenen er komplisert, og det er lett å gå seg vill i begrepene. Her er en liten oppklaring: Bits og bytes er to vidt forskjellige ting.
Vi snakker antagelig om nyere tids mest spektakulære utbrudd av selvbedrag - med et tilhørende, om enn kortvarig anfall av massesuggesjon: Ubegrenset energi, gratis og uten forurensning - Kald fusjon!
Ny teknologi kan nå sørge for at forbrukerne på kontinentet tilbys norsk jordbær av god kvalitet. Holdbarheten på bærene forlenges ved hjelp av kjøling og oksygenfattig atmosfære om bord i traileren.
Du har sikkert hørt om biobanker, men vet du hva en biobank er og hva den brukes til?
Kyotoprotokollen om klimaendring gjekk på ein kraftig smell onsdag, då Australia slo seg saman med USA i open opposisjon mot traktaten. Dette trass i at Australia signerte for berre sju månader sidan.
Britiske kriminologer vil bruke vitamintabletter for å få redusert ungdomskriminaliteten, etter et prøveprosjekt i et ungdomsfengsel.
Neste gang sjefen tar deg i å sove ved arbeidsplassen, kan du informere henne om at ny forskning viser at en liten høneblund øker prestasjonsevnen, iallefall når du skal fordøye synsinntrykk.
Fredag 14. juni var verden en hårsbredd fra en global katastrofe. En astronomisk hårsbredd, vel å merke - og det vil si noe slikt som 120 000 kilometer.
Med CD-rom-bidraget Barndom før og nå - bilder fra bestemors barndom, vant tre jenter fra Vennesla videregående skole årets prosjektkonkurranse i historie i skolen. Konkurransen arrangeres av Den norske historiske forening og skal stimulere til økt prosjektbruk i skolen.
Norges forskningsråd
Arbeidet med en samlet fremstilling av norsk polarhistorie er nå i gang. Verket, som skal beskrive hele den store norske aktiviteten i de polare områdene, vil foreligge høsten 2004 i tre store bind.
Verdens helseorganisasjon skal tirsdag diskutere forskningsrapporter som viser at det kreftfremkallende stoffet akrylamid dannes i potetgull og andre karbohydratholdige matvarer.
FN har lagt ut et atlas over alle verdens hav på Internett. Det inneholder globale kart og utfyllende informasjon om tema fra overfiske og marin biodiversitet til klimaforandringer. Det skal oppdateres kontinuerlig, og være et våpen i kampen for en bærekraftig utvikling.
De dype, vibrerende sangene fra blåhvalen er noen av de høyeste og tydeligste melodiene i havet. De er hannens kjærlighetssanger, mener amerikanske forskere.
Universitetet i Oslo
Etter syv års arbeid har en forskergruppe tilknyttet Bioteknologisenteret ved Universitet i Oslo (UiO) funnet en ny mulig sammenheng mellom blodlevring - og vekst og spredning av kreftceller.
Storbritannias og trolig verdens første internett-sædbank for lesbiske kommer i gang neste måned.
Universitetet i Oslo
Suhapriya må ha vært litt av et kvinnfolk, ifølge en handelskontrakt som nylig ble funnet i Schøyen-samlingen. For ca 1800 år siden ble nemlig herrene Lyimkeya og Rutraya enige om en byttehandel: Lyimkeya gir fra seg Suhapriya i bytte mot en annen kvinne - og en hest. Og hesten var et svært verdifullt dyr på den tiden.
Sammenslåinger av sykehus fører ikke nødvendigvis til bedre kvalitet på helsetjenestene. I de første årene etter en sammenslåing må sykehuset regne med både økte utgifter og lavere effektivitet.

Sider