Arkiv: mai 2002

Et stoff som finnes i brokkoli kan bli det nye våpenet i kampen mot magesår og magekreft. Stoffet kan nemlig effektivt drepe bakterien som forårsaker disse lidelsene.
Norges forskningsråd
Den encellede algen Pfiesteria piscicida skiller ut en gift som er sterk nok til å drepe fisk, og har forårsaket alvorlige sykdomstilfeller blant mennesker etter bading. Algen er tidligere bare kjent fra USAs østkyst, men nå er algen - eller en svært nær slektning av den - også påvist i Norge.
Hvordan kommuniserer cellene i kroppen vår med hverandre, og hvordan kan kunnskapen om denne kommunikasjonen brukes til å utvikle nye legemidler? Dette er temaet når biokjemikere og molekylærbiologer fra hele verden møtes på en stor konferanse som starter i Bergen i dag. De skal presentere det siste innen forskning på dette feltet.
NTNU
I dag svirrer begrepene ISDN og ADSL om hverandre. For 30 år siden hadde ingen hørt om dem. Likevel går disse nymotens telesystemene gjennom det gamle nettverket av kobberkabler.
Prioner er smittestoffet i dødelige hjernesykdommer som Creutzfelt-Jacobs sykdom, kugalskap og skrapesyke. Også mer vanlige sykdommer som Alzheimers kan skyldes prionlignende proteiner.
NTNU
Da den fattige "pigen" Oline Nilsdatter fikk syfilis, prøvde legene ut en ny behandling: mer syfilis.
Gløym alt om å ha beina på jorda for ei stund, og sjå på Universet gjennom auga til det nyrenoverte romteleskopet Hubble. Dei fantastiske bileta tek oss tilbake til byrjinga.
Går du også rundt og vet at vannet i vasken renner ut en vei nord for ekvator og en annen vei lenger sør? Eller tror du at månefasene skyldes at jorda kaster skygge på månen? Da har du allerede to gode grunner til å lese boka "Bad Astronomy" av Philip Plait.
Agderforskning
Her finner du et sammendrag av forskningsrapporten "Når løsninger på arbeidsplassen blir nasjonale problemer. Om tidlig avgang fra arbeidslivet" av Halvorsen, A., H.K. Lysgård og T. Olsen.
Det vil koste rundt 200 millioner kroner å utrydde lakseparasitten Gyrodactylus salaris i norske vassdrag. Kjemisk behandling og langvarige avsperringer foreslås i en ny tiltaksplan mot parasitten.
Den femte boken om steinalderkvinnen Ayla fra Jordens barn-serien har kommet i hyllene. Kan arkeologisk fiksjon brukes som inngangsport til faget?
Her snakker vi ikke om A-mennesker, men om ekte morgenfugler. En britisk studie har nemlig vist at fugler med store øyne, som rødstrupe og rødstjert, setter i gang det tidligste sangkoret om morgenen.
Utslipp av metangass fra rapende kyr og sauer er et stort miljøproblem for New Zealand. Dyrene er ansvarlig for over 40 prosent av landets drivhusgassutslipp. Men nå har forskerne funnet ut hvordan de kan redusere utslippet.

Antioksidanter beskytter cellene i kroppen vår mot såkalte frie oksygenradikaler og verner oss på denne måten mot kreft og hjertesykdommer.

Nesten halvparten av alle semifinalene i fotball-VM blir avgjort med straffesparkkonkurranse. Sleivspark, som fra italienske Roberto Baggio i 1994, blir aldri glemt. Fotstilling og rekkefølge er hemmeligheten til suksess, mener britiske forskere.
Norsk bioteknologi presenteres i to artikler - over fire sider - i siste utgave av verdens ledende forskningstidsskrift, Nature.
Tallet på søkere til realfag ved lærerutdanningen ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er nesten fordoblet sammenlignet med i fjor. I tillegg er de fleste søkerne kvinner.
...og kunnskapen om hvordan de snakker sammen er fundamental for moderne biologi, bioteknologi og medisin. Denne kunnskapen har betydning for alt fra grunnleggende forståelse av livsprosessene til utvikling av nye legemidler. Verdenskonferanse om dette avholdes i Norge.
Natt til lørdag kan nordlyset vise seg for de sørlige delene av Norge.
Bakgrunn:Alligatoren har en ekstra sans. Når den ligger halvveis under vannoverflaten og lurer, kan den jakte uten syn, lyd og lukt. En amerikansk doktorgradsstudent har funnet ut hvordan.
Historien om utbredelsen av de mange og lange internettlinjer skal skrives i regi av Norges teknisk-vitenskaplig universitet (NTNU). Prosjektet møter nye historiefaglige problemer.
De mange og motstridende avisartiklene de senere år har forvirret menigmann: Hva er egentlig sannheten om issmeltingen i Arktis? En ennå upublisert, norsk artikkel beregner at kun 20 prosent av dagens ismasse vil overleve det 21. århundre.
Lamarckisme kontra darwinisme: Kan tillærte ferdigheter arves genetisk? Paul Kammerers forskning konkluderte med et ja. Men det var noe som ikke stemte.
Vil du se sommerfuglene sverme over enga i sommer - og i kommende somre? Det er mulig du kan gjøre noe med det.
Myten sier at høyt blodtrykk gir hodepine. Overlege Knut Hagen hevder det motsatte. I sin doktorgradsavhandling presenterer han også funn som viser at mye hodepine henger sammen med lav sosial status.
Dei høgare grunnutdanningane opplever ein søknadsauke på sju prosent, samanlikna med i fjor. Sjølv om mange høgare utdanningar opplever auka tilslutning i år, er realfag framleis den store taparen.
Norges forskningsråd
Verden er klar for den kodede informasjonen som finnes i genene hos alle organismer. Men tilveksten av biologiske data overskrider dagens analysemuligheter, og det finnes ikke menneskelige ressurser nok til å systematisere og tolke alt sammen.
Da Stanley B. Prusiner kom med prionteorien tidlig på 1980-tallet møtte han stor motstand i de vitenskaplige miljøene. Men Prusiners forskning har vist at prionteorien er høyst aktuell og reell. I 1997 fikk Prusiner Nobelprisen i medisin for sin prionforskning.
Vitenskapshistorien har mange eksempler på forskere som var forut for sin tid, noen av dem gikk i graven med sine teorier, mens noen ble først forstått posthumt. Sjur Refsdal er et eksempel på at det ikke alltid går så ille. Selv om det var på nippet.
På 1800-tallet og helt frem til 1920-tallet lå norsk havforskning i den ypperste verdensklassen. Først gjennom far og sønn, Michael og G.O. Sars og så gjennom fiskeribiologen Johan Hjort. Men så, etter tiår med mangel på status og penger, fikk man til slutt gjort ende på denne gullalder for norsk forskning.

Sider