Riktig skrue gir billigere bygg

Å velge skruer med de riktige egenskapene kan skru ned kostnadene ved nybygg. Noe for Onkel Skrues neste pengebinge?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.no)

To masterstudenter ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) testet egenskapene til fem skruetyper. Overraskende nok gir resultatene billigere bygg.

- Vi testet 200 skruer av fem ulike typer og fant ut at de holder mer enn forventet.

- Resultatene fikk umiddelbare konsekvenser for den pågående oppføringen av Askos nye og romslige sentrallager i Vestby, forklarer Eirik Furulund og Kristian Thorrud.

De er i ferd med å fullføre den toårige mastergraden innen byggteknikk og arkitektur ved UMB.

Store bygninger

Med opptil 30 meter høye vegger er Askos nye lager i Vestby sør for Oslo stort. Når det blåser blir bygget utsatt for store krefter. Disse kreftene skal ledes ned i bakken for å unngå at bygget kollapser.

Høye vegger krever derfor solid fundamentering og kraftig avstivning, en ekstra kostnad for utbyggeren.

Denne kostnaden ble Asko spart for takket være masterstudentene Furulund og Thorrud.

Vil ha seige skruer

Lett-tak-elementer heises på plass ved Askos nye sentrallager i Vestby kommune. Med nærmere 30 meters høyde utsettes bygget for store vindkrefter. (Foto: Kristian Thorrud)

- Selv om det er veggen som er i ”vinden” er det taket som tar opp kreftene og fører de videre ned i bakken. Og det er taket vi arbeider med i vår masteroppgave, forteller Thorrud.

Taksystemet leveres av Lett-Tak Systemer AS i Larvik. Elementene skrus sammen og hvert element festes til bærekonstruksjonen med skruer. Det er disse skruene Thorrud og Furulund har undersøkt.

- Det er ingen som tidligere har sjekket hvor store vindkrefter takelementene kan oppta før de ryker. Det er resultatene av disse forsøkene som har bevist at taket kan ta opp mye større krefter enn det man har regnet med, forteller Furulund.

50 kvadratmeters studentforsøk

- Taksystemet Lett-Tak kjennetegnes med lav vekt og stor styrke. Alle de teoretiske beregninger er gjort med solid sikkerhetsmargin. Den kan nå justeres i tråd med praktiske og dokumenterbare resultater.

Masterstudentene Kristian Thorrud og Eirik Furulund med deler av masteroppgaven - et Lett-tak på 49 kvadratmeter. (Foto: Kai Tilley)

Testen av skruer er én del av masteroppgaven. Den andre er en fullskalatest av taket.

– Vi skal rett og slett ødelegge to tak for å se at de bryter sammen når de skal – og der de skal, sier Thorrud med et smil.

Takene er på sju ganger sju meter og de skal bryte sammen i skjøten mellom elementene. Testene var vellykkede og bruddene kom som forventet.

- Vet man hvor bruddet kommer, er det mye lettere å undersøke konstruksjonen etter store påkjenninger, som en snørik vinter. Uten den kunnskapen blir det hele som å lete etter nåla i høystakken, mener Thorrud.

Powered by Labrador CMS