En klase med vindruer, kalt Vitis vinifera.

Vindruens historie i Europa avdekkes i gener

Hva har Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Pinot Noir og de andre kjente druene til felles?

Folk har laget vin i tusenvis av år, og noen av de aller tidligste sporene stammer fra Georgia og rundt fjellkjeden Kaukasus.

For rundt 8.000 år siden ble vin lagret på leirkrukker i dette området, og krukkene fungerte kanskje både til fermentering, lagring og servering, ifølge denne studien i PNAS fra 2017.

Det eldste kjente vinmakeriet er rundt 6.000 år gammelt og ble funnet i Armenia.

I denne hulen i Armenia ble det eldste, kjente vinmakeriet oppdaget i 2007.

Men hvordan spredte vinproduksjon seg til resten av Europa, og hva er opphavet til alle druevariantene som brukes i dag? Det er spesielt en håndfull druer – noen nevnt over – fra Sør- og Vest-Europa som står for en stor andel av den moderne vinindustrien.

Spørsmålet er om vinproduksjon oppsto flere steder på forskjellige tidspunkt. Dette innebærer å gjøre viltlevende druer om til jordbruksdruer med forskjellige egenskaper som er bra i vinproduksjon – det som kalles domestisering.

Den vanlige vindruen kalles Vitis vinifera, men det finnes tusenvis av varianter av denne druen, som gir opphav til alle de forskjellige druene du kanskje har hørt om.

Ifølge denne studien fra 2006 kan domestiseringen ha skjedd flere ganger på forskjellige steder, både i Vest-Asia og et sted rundt Middelhavet.

Men en ny DNA-studie på flere hundre druevarianter tyder på noe annet, ifølge den nye forskningsartikkelen, publisert i Nature communications.

Romersk mosaikk som viser vindruehøsting.

Ett opphavssted?

Forskerne har sett på genene til 204 forskjellige druevarianter som dyrkes i Europa nå.

Det er veldig mange forskjellige druevarianter med forskjellige egenskaper, men forskerne mener at genene peker mot ett felles opphav: Domestiseringen i Vest-Asia. Dette peker altså kanskje mot Georgia-området.

Dermed kan vindruen ha kommet fra øst, selv om druene er svært forskjellige og mangfoldige nå. Gjennom årtusenene har disse opprinnelige vindruene blitt krysset med lokale, viltlevende planter og med andre druevarianter. Dette har skjedd mange ganger og på mange forskjellige steder.

Det er store lokale forskjeller mellom varianter, og det er spesielt store genetiske forskjeller innad i land som Italia og Frankrike.

Italia og Frankrike har vært sentrale handelssteder og vinprodusenter i flere tusen år. Samtidig er det flere forskjellige typer klima, som gjør at mange varianter kan dyrkes. Dette tror forskerne forklarer det store mangfoldet.

Vinranker i Veneto i Italia

Det finnes eksempler på druer som fortsatt dyrkes her, som har vært dyrket i lang tid. Druen Savagnin blanc (ikke Sauvignon blanc) kan ha vært dyrket fram for mer enn 900 år siden, ifølge denne studien i Nature Plants.

Savagnin blanc-druer.

I Tyskland er det for eksempel ikke så stor variasjon, noe som kan henge sammen med det mer begrensede klimaet for vindyrking.

Men forskerne argumenterer for at det finnes et felles opphav i genene, som altså å se det felles opphavet, som kan spores helt tilbake til Vest-Asia. Tidligere forskning har pekt på Kaukasus-området eller lengre sør, i området som i dag består av Israel, Libanon, Syria og Palestina.

Dette er fortsatt en hypotese, og det er ikke noe endelig svar på hvordan vindruen har spredt seg i Europa.

Referanse:

Gabriele Magris mfl: The genomes of 204 Vitis vinifera accessions reveal the origin of European wine grapes. Nat com, 2021. DOI: 10.1038/s41467-021-27487-y. Sammendrag

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS