Pyramiden ligger i nærheten av Den bøyde pyramiden, hvor faraoen Sneferu ble funnet.

Gåtefull pyramide funnet i Egypt

Restene av en 3700 år gammel pyramide er nylig oppdaget i Dahshur i Egypt. Foreløpige funn tyder på at det kan være gravkammeret til en dronning.

4.4 2017 09:18

Pyramiden fra det 13. dynastiet (fra rundt 1803 til 1649 fvt.) ble funnet i den kongelige nekropolen Dahshur, rundt 30 kilometer sør for Egypts hovedstad Kairo.

Det er blant annet funnet en blokk i alabaster, der ti vertikale linjer med hieroglyfer er gravert inn, opplyser en talsperson for Egypts antikvitetsdepartement.


Denne alabasten ble funnet i området rundt den gamle pyramiden. Alabast er en type marmor som blant annet finnes i Mexico og Egypt. (Foto: EPA, Egyptian Ministry Of Antiquities Handout, NTB scanpix)

Flere dørbjelker i granitt og steinblokker er gravd fram, og arkeologene tror de kan være med på å gi informasjon om pyramidens indre struktur. Utgravningene er fortsatt i et tidlig stadium, og pyramidens størrelse er så langt ukjent.

– Alle delene av pyramiden som er oppdaget så langt er i veldig god stand, opplyser departementet.

Egypt kan så langt skilte med 123 pyramider, forteller den berømte arkeologen Zahi Hawass, som har vært minister for oldtidssaker og fortidsminner i Egypt. Ifølge Hawass tyder funnene i Dahshur så langt på at arkeologene har funnet gravkammeret til en tidligere dronning, som ble gravlagt i nærheten av mannen eller sønnen sin.

– Håpet er nå å finne en inngravering som kan avsløre identiteten til eieren av pyramiden. Det å finne navnet på en hittil ukjent dronning vil være et tillegg til historien, sier Hawass.

Pyramiden ligger i nærheten av Den bøyde pyramiden, hvor faraoen Sneferu ble funnet. Sneferus antatte sønn, Khufu – kanskje bedre kjent under sitt greske navn Kheops – satte i gang konstruksjonen av Kheopspyramiden, som er ett av antikkens sju underverker.

Annonse

Emneord