Et av funnene i Falketempelet var en eldgammel steintavle med helt spesielt, og svært konkret, forbud: Det er ikke lov til å koke hoder her inne.

Hodeløse falker funnet i egyptiske templer

Nye arkeologiske funn fra slutten av Romerriket avdekker eldgamle religiøse ritualer fra et mystisk nomadefolk.

I havnebyen Berenike, på østsiden av den egyptiske ørkenen ved Rødehavet, har arkeologer funnet det de kaller The Falcon Shrine eller Falketempelet.

Berenike var en by som ble grunnlagt i 275 f. Kr. og var en travel havneby både under Romerriket og den bysantinske perioden.

Funnene i Falketemplet stammer fra tiden 300 til 500 år e.Kr., altså i den såkalte senromerske perioden, eller det vi i Norge kaller keisertiden.

I tempelet har det trolig foregått gudedyrkelse og trosritualer, men ikke bare fra den romerske mytologien eller kristendommen.

De nye funnene tyder på at det også har skjedd andre gudedyrkelser der. Det tyder i hvert fall de mystiske danderingene av hodeløse fuglekropper på.

Overtatt av et mystisk nomadefolk

Arkeologer hadde allerede startet utgravinger av dette området i 2015, og mot slutten av 2019 hadde de funnet totalt syv områder.

Et av disse var Falketempelet.

Arkeologene tror at tempelet trolig ble overtatt av en egyptisk kult kalt Blemmy, eller blemmyene, helt mot slutten av Romertiden.

Det var dermed blemmyene som brukte templet til sine egne tros- og begravelsesritualer, ikke romerske borgere.

Resultatene fra utgravingene er nå publisert i det vitenskapelige tidsskriftet American Journal of Archaeology.

Fylt med hodeløse falker

– Noe av det mest interessante vi fant, var offergaver som harpuner, kubeformede statuer og en steintavle med inskripsjon om religiøse aktiviteter, forteller Joan Oller Guzmán, professor og arkeolog ved Universitetet i Barcelona til Science News.

Guzmán mener likevel det mest bemerkelsesverdige som ble funnet, var de 15 falkene inne i templet. De fleste av dem var hodeløse.

Det å begrave falker som et religiøst ritual er noe arkeologer har sett tidligere fra gamle Egypt. Det var for eksempel vanlig å tilbe helt spesielle individer av falkefugler.

Dette er likevel første gangen forskere har oppdaget falker som er blitt begravet inne i et tempel, i tillegg til at eggene ligger ved siden av dem. De var også dandert på en slags rituell måte.

På andre gravsteder har forskere funnet mumifiserte, hodeløse falker, men bare enkeltvis, aldri flere, slik som på dette stedet i Berenike.

Forbud mot å koke hodene

I tillegg til de litt mystiske falkene inneholdt også steintavlen en litt underlig inskripsjon:

«Det er upassende å koke hoder her inne.»

Vanligvis har slike steintavler tekster som viser takknemlighet og hengivenhet til det hellige stedet.

I stedet fant arkeologene altså en tavle med en tekst som forbyr folk å koke dyrehoder inne i tempelet – noe som uansett ble ansett som en ugudelig aktivitet.

– Alle disse elementene peker på intense rituelle aktiviteter som kombinerer egyptisk tradisjon med bidrag fra blemmyene, sier Guzmán i pressemeldingen.

Guden Khonsu

Guzmán mener det er en sammenheng med tilbedelsen av guden Khonsu.

Han fremstod til tider med hodet til en falk og ble assosiert med som en beskytter og leger, som smykket seg med solskiven og halvmånen.

– Oppdagelsen gjør oss klokere på disse semi-nomadiske folkegruppene, som blemmyene, som levde i den østre delen av ørkenen mot slutten av romertiden, sier Guzmán.

I middelalderen ble blemmyene beskrevet slik: skapninger med hodeløse kropper der ansiktet sitter fast på brystet. Maleriet er fra 1410 og en del av samlingen Livre de mervelleis, Paris.

Den hodeløse kulten

Men hvem var disse blemmyene? Det finnes ikke mange gode norske kilder til det litt mysiske folket fra den øvre Nilen i dagens Etiopia.

Det vi vet, er at folkegruppen flyttet på seg gjennom store deler av den egyptiske ørkenen i øst akkurat på den tiden da falketempelet er blitt datert til.

I det store verket til Plinius den eldre The Natural History ble blemmyene først nevnt.

Der står det at «blemmyene ble sagt å ikke ha hoder, og at munnen og øynene deres satt på brystet».

Referanse:

Joan Oller Guzmán m.fl: A Falcon Shrine at the Port of Berenike (Red Sea Coast, Egypt). American Journal of Archaeology. Oktober 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS