Colosseum skakker

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har hørt om det skjeve tårnet i Pisa, men nå kan Italia påberope seg enda en verdenskjent skakk bygning.

Italienske geologer har undersøkt det verdenskjente Colosseum i Roma og funnet ut at den søndre delen er rundt 40 centimeter lavere enn den nordre.

Skjevheten ble oppdaget for ett års tid siden, forklarer Rossella Rea, direktør for det 2000 år gamle monumentet til den italienske avisen Corriere della Sera , men det er først nå dette har blitt offentlig kjent.

Indre skader
– Colosseum hviler på en 13-meter tykk betongvegg som kan ha en indre skade, forklarer professor Giorgio Monti ved La Sapienza-universitetet.

Trafikken rundt det verdenskjente landemerket kan være én av årsakene til det massive byggverkets skjevhet, skriver avisa. Dermed kan det bli aktuelt å stanse trafikken rundt Colosseum, men neppe før om et år, ettersom nye undersøkelser må gjøres først.

Det skjeve tårnet i Pisa er også blitt restaurert etter at man fryktet det ville tippe over. En lignende operasjon kan bli aktuell for Colosseums del, men en slik avgjørelse vil først bli tatt når undersøkelsene er ferdige.

Colosseum, kjent for sirkus og blodige gladiatorkamper fra glansdagene etter det sto ferdig i år 80, har flere hundretusen besøkende hvert år. Det ble innlemmet i “Verdens sju nye underverker” i 2007. (NRK)

Powered by Labrador CMS