Norske studenter, blant annet de som går på Universitetet i Oslo (bildet), er uvanlig avhengige av deltidsjobb. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)

7 av 10 studenter sier de ikke kan studere uten deltidsjobb

70 prosent av norske studenter sier de ikke kan studere uten å ha en jobb ved siden av, ifølge en fersk undersøkelse. Det er langt mer enn resten av Europa.

Samtidig viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at deltidsjobber går på bekostning av studiene for hver femte norske student, ifølge Dagsavisen.

– Lommeboka kan bli mer avgjørende for om man lykkes og hvor gode resultater man får, enn evner og ambisjoner, sier leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) Håkon Randgaard Mikalsen til avisen.

Den europeiske undersøkelsen «Eurostudent VI 2018» viser at studielån og deltidsjobb er langt vanligere i Norden enn i resten av Europa. Norske studenter er dessuten mer avhengige av deltidsjobb enn studentene i Sverige og Danmark.

– Dette er ikke en krisemaksimering, men en realitetsorientering. Studiestøtten strekker ikke til. Egeninntekt og bidrag fra familien er viktigere enn noen gang før. Kun en tredel av det studentene trenger til livsopphold, kommer fra studiestøtten, sier NSO-lederen.

Ifølge studentundersøkelsen utgjør familiens bidrag i snitt 14 prosent av de norske studentenes inntekt, skriver Dagsavisen. Det er langt mindre enn i mange andre europeiske land.

Powered by Labrador CMS