NAFKAM skal hjelpe WHO

WHO har nettopp utpekt sitt første samarbeidssenter i Nord-Europa innen folkemedisin og alternativ behandling. Det ligger ved Universitetet i Tromsø.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"NAFKAM ved Universitetet i Tromsø er nettopp utpekt som WHOs første samarbeidssenter i Nord-Europa innen folkemedisin og alternativ behandling."

- Dette betyr veldig mye for oss og er en stadfestelse på vår internasjonale status. For Universitetet i Tromsø er dette en anerkjennelse av at vi tør å gå foran og ligger i front på tema som kanskje kan være kontroversielle.

Det sier professor Vinjar Fønnebø, leder for Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved Det medisinske fakultet ved UiT.

Kurs, kommunikasjon og kompetanse

NAFKAM skal blant annet bistå Verdens helseorganisasjon (WHO) ved å kurse forskere fra hele verden i hvordan man best kan tilnærme seg folkemedisin og alternativ behandling som forskningsområde.

I tillegg skal NAFKAM bidra til at forskningsmetodene blir enda bedre. NAFKAM skal også fremme kommunikasjon og informasjon innen fagfeltet ved å oppdatere sin egen database.

"- Dette betyr veldig mye for oss og er en stadfestelse på vår internasjonale status, sier professor Vinjar Fønnebø, leder for NAFKAM ved Universitetet i Tromsø."

Dessuten skal WHO bruke ekspertisen ved NAFKAM når de måtte ha behov for det.

“I look forward to our successful cooperation”, skriver Dr. Nata Menabde i bekreftelsesbrevet fra WHO. Menabde er Deputy Regional Director ved WHOs regionale kontor i Europa.

NAFKAM vil arrangere to-tre internasjonale workshops for forskere hvert år, ulike steder i verden. Dette er noe senteret allerede har erfaring med.

- På det årlige “Northern Light Workshop” i Tromsø, har det deltatt forskere fra alle kontinenter. Vi har også holdt kurs i Beijing, Shanghai og i Geneve. I løpet av 2008 vil det blant annet bli holdt workshop for forskere fra Guatemala og Mexico, forklarer Fønnebø.

To samarbeidssentre i Tromsø

WHO har en rekke samarbeidssenter innen ulike områder. NAFKAM vil inngå i det globale nettverket som består av WHOs samarbeidende sentre innen “traditional medicine”, det vil si innen folkemedisin og alternativ behandling.

Med NAFKAM fins det nå 19 slike sentre rundt om i verden, hvorav to er i Europa; i Tromsø og Milano.

WHO har i alt seks samarbeidende sentre i Norge, to i Oslo, ett i Bergen, ett i Trondheim og to i Tromsø. Det andre i Tromsø er Nasjonalt senter for telemedisin ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

"NAFKAM skal blant annet tilby kurs i forskningsmetoder for forskere innen folkemedisin og alternative behandling. Bildet er fra et tidligere kurs i Beijing hvor Terje Alræk fra NAFKAM underviser kursdeltakere."

Avtalen mellom NAFKAM og WHO gjelder for fire år, men kan bli fornyet hvis partene ønsker det.

Dette er NAFKAM:

NAFKAM er en stor internasjonal aktør innen forskning på alternativ behandling. I tillegg driver NAFKAM det nasjonale informasjonssenteret for alternativ behandling, NIFAB.

NAFKAM ble etablert sommeren 2000 og er finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet. Forskningen ved senteret har som visjon at befolkningen skal få “kunnskapsbasert behandling - uansett hvor de velger å få den”.

Den pågående forskningen ved NAFKAM spenner over et vidt felt, fra studier som til forveksling ligner utprøving av nye medisiner, til studier om pasienters og behandleres bruk av alternativ behandling.

Kreft og overlevelse ved komplementærmedisinsk behandling, utprøving av kosttilskuddet Natto, holdninger til alternativ medisin og akupunkturbehandling ved overgangsalder er stikkord for noen av de pågående prosjektene.

Les mer:

NAFKAM

NIFAB

Powered by Labrador CMS