Hjelper magneter mot smerte?

En stor andel smertepasienter forsøker å lindre smerten ved hjelp av magneter. En ny metaundersøkelse finner ingen effekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De selges som smertelindrende magneter, gjerne som armbånd eller fotlenker - og ofte per postordre, eller over disk i mer “alternative” butikker.

Hele 28 prosent av folk som lider av fibriomyali, revmatisme og slitasjegikt forsøker å lindre sine smerter ved hjelp av slike remedier.

Men virker de?

Dr Max H. Pittler og hans medarbeidere ved instituttet for komplementær medisin ved Peninsula Medical School, Universities of Exeter and Plymouth har analysert ni randomiserte undersøkelser av mulige effekter av slike magnetbånd.

Metaundersøkelsen publiseres i neste nummer av CMAJ, Canadian Medical Association Journal.

Testene de analyserte undersøkte virkningen på ulike smerter av magnetiske metallringer i forhold til metallringer som ikke var magnetiske.

Forskerne fant at magnetene ikke virket bedre enn placebo, og konkluderer følgelig med at resultatene tyder på at magnetisme ikke virker mot smerte, og at slike magnetbånd altså ikke kan anbefales som behandling.

Forskerne tar imidlertid et lite forbehold når det gjelder virkningen ved slitasjegiktsmerter, og anbefaler ytterligere forskning.

Referanse:

CMAJ, Canadian Medical Association Journal.

Powered by Labrador CMS