Hjernens kamp mot galskap

Hjernen produserer et cannabisliknende stoff. Muligens brukes det til å dempe illusjoner og psykoser. Vanlig cannabisbruk forverrer imidlertid symptomene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tung bruk av cannabis har vært koblet til psykoser. Forskere har også lett etter en kobling mellom schizofreni og hjernens naturlige cannabinoidsystem som produserer anandamid. New Scientist melder at en slik kobling er funnet.

Markus Leweke, Andrea Giuffrida og Danielle Piomelli fant at personer med psykosesymptomer hadde seks ganger så høyt nivå av anandamid som kontrollgruppen, mens schizofrene hadde åtte ganger så høyt nivå.

Massiv anandamidøkning hos syke

- Dette er en massiv økning i anandamidnivå, sier Leweke.

Målingene ble gjort i den cerebrospinale væsken. Det betyr at nivåene i selve synapsene, hvor nervesignalene finner sted, kan være 100 ganger høyere hos syke.

Men er dette forhøyede nivået noe som utløser symptomene, eller er det et forsvar mot dem?

Jo alvorligerere syk, jo mindre anandamid?

Leweke og hans kolleger fant at jo mer alvorlig schizofreni, jo lavere anandamidnivå. Teamet tror derfor at hjernen utløser anandamid for å lage et forsvar mot symptomene.

De med de verste symptomene er kanskje ikke i stand til å produsere nok anandamid til å forsvare seg.

Mellom fem og 30 prosent av friske mennesker har i løpet av livet hatt symptomer som vrangforestillinger eller hallusinasjoner. Dette kan bli utløst av så enkle ting som søvnmangel.

Alle kan bli psykotiske

- Alle er potensielt psykotiske, sier David Castle ved universitetet i Melbourne. Derfor er det rimelig at kroppen har utviklet et forvar mot slike tilstander.

Funnene tyder på at man kan lage antipsykotisk medisin som retter seg mot anandamidsystemet, men det blir ikke enkelt.

Den aktive bestanddelen av cannabis heter THC, og det binder seg til anandamidreseptorene. Men i følge undersøkelsen har brukere av cannabis både oftere og mer alvorlige psykoser enn de som ikke bruker cannabis.

Vanlig cannabisbruk forverrer tilstanden

Grunnen kan være at THC gjør anandamidreseptorene mindre sensitive.

Forskerne fant også at anandamidnivået hos schizofrene var lavest hos de som brukte cannabis ofte, noe som tyder på at cannabisbruk forstyrrer systemet på andre måter også.

Castle har tidligere funnet ut at schizofrene bruker cannabis for å dempe angst og depresjoner. Denne nye studien tyder på at det på sikt forverrer tilstanden.

Lenke:

How our brains fend off madness (krever registrering), New Scientist vol 183 issue 2462 - 28 August 2004, page 13

Powered by Labrador CMS