Hvor julegløgg er du?

Klokka har så vidt slått desember, og vi har allerede entret julegløggens og pepperkakenes tid, og i butikkene renner hyllene over med ribbefett og marsipan. Men ikke alt er like usunt. Her er vitenskapens råd for god gløgg og hvit samvittighet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Juletiden er jo fylt av så mange vanskelig valg (hvilke ER egentlig de syv sortene?), og etiketten på gløggflaska stiller deg overfor ett av de første: hva skal man blande ut sukkerlaken med? Dette kvalifiserer for en vitenskapelig vurdering.

(Siden slanking ikke er noe hot tema før i januar, vil kalorier være totalt ute av frågan i denne artikkelen.)

Må man velge vann?

  gløgg

Gløgg er en varm drikk, oftest av rødvin og/eller brennevin, sukker, mandler og rosiner, krydret med kanel, nellik, pomeransskall osv.

Gløggessensen kan blandes med vann, sier flaska, og dermed får man en barnevennlig krydderdrikk, hvor det eneste helseproblemet er sukker. Og til tross for at alle vet at de mer voksne variantene smaker mye bedre, tenker kanskje noen at de må velge vannet av sunnhetsårsaker.

Heldigvis har man vitenskapelige argumenter i fleng, som vil vise at den beste gløggen også er god for kroppen. Lager man drikken med rødvin, får man nemlig følgende helseeffekter på kjøpet:

Beskyttelse mot kreft?

Danske forskere har funnet ut at rødvinsdrikkere har mindre risiko for å utvikle kreft enn mennesker som drikker sprit eller øl. Rødvin inneholder nemlig stoffet
resveratrol, som kan hindre kreften i å utvikle seg, melder BBC.

?og hjerteproblemer?

Forskerne har lenge hatt mistanke til at rødvinsdrikking er grunnen til færre tilfeller av hjerte-og karsykdommer i middelhavslandene, men ingen har helt skjønt hvorfor. I fjor kom imidlertid et engelsk team på sporet av løsninga.

De avslørte nemlig at et moderat inntak av rødvin halverte produksjonen av proteinet endothelin-1, som i store mengder kan gjøre blodårene smalere, slik at faren for blodpropp og hjerteinfarkt øker.

I september meldte BBC at vinen ikke bare beskyttet mot det første hjerteinfarktet. Franske forskere hadde nemlig funnet ut at et par glass rødvin om dagen reduserte sjansen for å få ett nytt infarkt med hele 50 prosent.

?og forkjølelse?

I tillegg beskytter fløyelsdrikken mot forkjølelse. Fire spanske universiteter undersøkte til sammen 4 000 mennesker, og fant ut at de som drakk mer enn to glass rødvin om dagen hadde 44 prosent færre forkjølelser enn avholdsfolk. Ett glass om dagen hadde også effekt.

?og herpes?

I følge BBC viser en studie at vinen til og med inneholder stoffer som kan bekjempe herpes. Amerikanske forskere fant ut at smittefaren ble redusert når man smurte rødvin på herpessår, og at man i tillegg hadde mindre sjanse for å utvikle store sår. Forskerne mente at drikken kanskje kunne smøres på begynnende forkjølelsessår, for å hindre dem i å bryte ut.

?og dessuten mot demens og Alzheimers

Den nyeste vinforskningen viser altså at et glass i ny og ne, reduserer risikoen
for å utvikle demens. De danske forskerne hadde kartlagt drikkevanene til en gruppe mennesker siden 1970, og undersøkte dem igjen i 1990, da alle var 65 år eller mer. Det var to ganger færre demente blant de som drakk vin ukentlig eller månedlig.

I tillegg til alt dette er rødvinen full av antioksidanter, som er godt for det meste. Man kan dermed på vitenskapelig grunnlag anbefale vin i gløggen. Dessuten smaker det som kjent mye bedre også.

Dropp spriten

Flaskeetiketten sier også at man kan benytte seg av en blanding av vann og sprit, men dessverre kan ikke vitenskapen diske opp med spesielt mange argumenter for å velge denne varianten.

Det hører også med til historien at vin ikke funker som grønnsaker. Det blir ikke sunnere jo mer du hiver innpå. Målet om fem om dagen gjelder så definitivt ikke i vinsammenheng. Drikker man for mye, selv av rødvin, skader man kroppen, og dessuten kan man fort bli alkoholiker før man rekker å si antiokssschhidant. Men et par kopper gløgg i desember - bare sunt!

"Helsekost"

BBC: Why red wine is healthier
New Scientist: Secret at heart of red wine revealed
BBC: Red wine could prevent cancer
BBC: Wine prevents repeat heart attack
BBC: Red wine protects from colds
BBC: Red wine can stop herpes

Powered by Labrador CMS