Tips til studenter

Er du student og ønsker å starte en bedrift med utgangspunkt i studiene dine, bør du være oppmerksom på en del ting. Vi har laget en liste over det viktigste.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor motivert er du?
Å etablere en bedrift, er ikke et enkelt valg. Mange møter veggen og gir opp. Men lykkes du, får du gleden av å skape noe og du får reell medbestemmelse på arbeidsplassen.

Riktige fag?
Det viktigste er at det finnes et marked for de tjenestene eller produktene du ønsker å tilby. Hovedvekten av studenter som ønsker å bli gründer, har imidlertid bakgrunn innenfor teknologifag og økonomi og administrasjon.

Kommersielle rettigheter.
Dersom arbeidet ditt i løpet av studietiden fører til forskningsresultater som har et kommersielt potensial, er det institusjonen din som har rettighetene til dem. Det er regulert gjennom Arbeidstakeroppfinnelsesloven, Universitetsloven og Patentloven. I slike tilfeller bør du også vurdere patentering.

Les utdrag av lovene
Les mer om patenter

Moden nok?
Er du i stand til å gå rett fra studiene og over i en bedriftsetablering? For noen vil svaret være ja, mens andre vil ha godt av erfaring fra arbeidslivet. Drøft saken med erfarne kolleger, og gjerne gründere.

Papirarbeid.
Som bedriftsetablerer har du både plikter og rettigheter i forhold til samfunnet.

Viktige etater
Bedin - Bedriftsinformasjon
 

Gründeropplæring
Det finnes i dag en rekke tilbud til studenter som ønsker å lære mer om gründerskap:
 

Ungt entreprenørskap
Grunderskolen
NTNU Senter for entreprenørskap
Høgskolen i Østfold. Teknologisk innovasjon og entreprenørskap
Venture Cup
Elektronisk etablererskole

Powered by Labrador CMS