Kunstig koma gir nyresvikt

Kunstig koma er en belastning for pasientens helse. Dansk forsker vil ha ny praksis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Respirator:

En respirator støtter pasienters pust. Tidligere var kunstig koma nødvendig fordi behandlingen var ubehagelig. Apparatet tillot ikke at pasienten hadde innflytelse over pusten selv.

Pasienter med behov for respirator lider ofte av lungebetennelse, blodforgiftning eller komplikasjoner etter kirurgiske inngrep. Dessuten brukes det ofte for traumepasienter og pasienter med hjertestans.

Om studien:

  • Forskerne så en påvirkning av nyrene hos 76 prosent av pasientene som fikk kunstig koma, og 43 prosent måtte ha dialyse.
  • Bare 51 prosent av de pasientene som var våkne, fikk en nyrepåvirkning, og bare 33 prosent trengte dialyse.

Over 10 000 dansker blir hvert år lagt i kunstig koma i forbindelse med respiratorisk behandling.

Ny forskning viser at det skader pasientens helse på sikt og gir blant annet nyresvikt. Dansk forsker vil ha den rutinemessige bruken av kunstig koma endret.

– Det går normalt svært dårlig for en pasient med nyresvikt. Kunstig koma kan skade pasienten alvorlig. Standardbruken av kunstig koma bør derfor endres, sier Thomas Strøm, som er klinisk førsteamanuensis i anestesiologi ved Syddansk Universitet og som står bak de nye resultatene.

En rekke skader

Når pasienter legges i kunstig koma, er det ikke bare hjernen som bedøves, men hele kroppen. Det fører til mange følgeskader.

Thomas Strøm og kollegene hans har undersøkt blant annet urinmengde, blodtrykk og sirkulasjon for pasienter som var under respiratorisk behandling, hvorav noen var i kunstig koma.

Kunstig koma fører til lengre sykehusopphold og flere følgeskader, som for eksempel nyresvikt. Derfor vil dansk forsker endre praksisen på området. (Foto: Colourbox)

– Vi kan se at det er gunstig å unngå bruken av kunstig koma. Det viser at det er en voldsom opplevelse for kroppen, forteller Strøm.

Gir kortere sykehusopphold

I 2010 kunne de samme forskerne fortelle at sykehusoppholdene blir kortere hvis man lar være å bruke kunstig koma.

Studien ble offentliggjort i tidsskriftet The Lancet og førte til endringer i de nasjonale retningslinjene på området.

Gir ikke psykiske skader

I forbindelse med studien i The Lancet fra 2010 fryktet mange forskere at det ville prege pasientene psykisk å være våken i respirator.

– Vi har hatt en psykolog til å vurdere pasientene etter behandlingen, og det har ikke ført til mer stress å være våkne, forteller Strøm.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanser:

A protocol of no sedation for critically ill patients receiving mechanical ventilation: a randomised trial, The Lancet, doi:10.1016/S0140-6736(09)62072-9

Sedation and renal impairment in critically ill patients: a post hoc analysis of a randomized trial, Critical Care, doi:10.1186/cc10218

Long-term psychological effects of a no-sedation protocol in critically ill patients, Critical Care, doi:10.1186/cc10586

Powered by Labrador CMS