Trening, sex og latter kan utløse de behagelige hormonene endorfiner, som minner om morfin. Heldigvis er det ikke noe som tyder på at vi kan utløse for mye, mener forskere. (Foto: Colourbox)

Spør en forsker: Kan du få en overdose endorfiner?

Når vi har sex eller ler, skiller hjernen vår ut endorfiner som gir oss en opplevelse av velbehag. Kan vi få en overdose? Med andre ord: Kan vi få det FOR bra? 

Endorfiner

Endorfiner er en gruppe signalstoffer, hormoner, som blant annet reduserer opplevelsen av smerte. Endorfinene bremser aktiviteten i nerveceller som leder smerte – litt som morfin. 

Når man bruker kroppen sin intensivt, for eksempel ved å løpe, så skilles det ut store mengder endorfiner til blodet. Det skjer også ved sex, latter og forelskelse. 

Kilde: Den Store Danske 

Mennesker har en fin balanse mellom en lang rekke hormoner, som regulerer alt fra følelsesliv til søvn. 

Et for høyt nivå av stresshormonet kortisol kan på sikt svekke immunforsvaret. Men hva med de mer positive hormonene, endorfinene, kan vi få for mye av dem, spør Rie Jønsson, en av Videnskab.dks lesere. 

– Jeg tror ikke det, sier Albert Gjedde, professor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet.

– Kroppen vil alltid regulere hormonproduksjonen. Jeg har i hvert fall ikke støtt på forskning som viser noe slik.  

Innebygget nødbremse 

Anders Fink-Jensen, professor i psykiatri, tror heller ikke det er mulig. 

– Bestemte celler i hjernen sørger for at det ikke blir produsert for mye hormoner. Nivået av endorfiner overvåkes hele tiden, sier Fink-Jensen. Han forsker selv på misbruk av euforiserende stoffer. 

I prinsippet kan cellene som sørger for reguleringen, være defekte, mener Anders Fink-Jensen. 

– Det er i teorien mulig. Da vil man kanskje kunne få en overdose. Men det er ikke noe man kjenner til, sier han. 

Man kan bli avhengig 

Man kan imidlertid få en overdose av kunstig produserte stoffer som minner om endorfiner. 

– Det smertelindrende stoffet morfin ligner ganske mye, og det kan man jo få en overdose av. Det forstyrrer apparatet som sørger for at man trekker pusten, sier Fink-Jensen. 

Morfin og endorfiner setter seg på de samme reseptorene i hjernen og har derfor noenlunde samme effekt. Derfor kaller man endorfinene for kroppens egne smertestillere. 

– Man kan bli avhengig av morfin, og man kan også bli avhengig av endorfiner. Det er noe løpere kjenner til. De blir avhengige av sine daglige løpeturer. Det er også kjent som «Runner’s High», sier Fink-Jensen. 

Endorfinene hjelper oss 

Endorfinene demper smerter som oppstår vi bruker kroppen. Det gir oss overskudd til å klare litt mer. Men samtidig gir de en behagelig følelse. Og det er det en grunn til. 

– Belønningssystemet skiller ut endorfiner ved aktivitet som er bra for reproduksjon og overlevelse. For eksempel når vi har sex eller blir forelsket. Det er kroppens måte å fortelle oss at det vi gjør, er bra for at genene skal videreføres, sier Albert Gjedde. 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS