Ved Borgarsyssel museum i Sarpsborg er Jon Emil Halvorsen og Line Kjølberg spente på om det kommer folk. Kanskje blir dette sommeren da «alle» skal gå på museum?

Blir dette sommeren da alle skal på museum?

Over hele landet er museumsansatte spente. Mange museer er helt avhengige av billettinntektene de får inn i løpet av sommermånedene.

Sannsynligvis har de fleste du kjenner erklært at i sommer skal de på Norge-ferie.

Men hvor drar de? Kommer folk til å velte inn på museene?

Eller har nordmenn helt andre planer?

En veldig spesiell vår

– Denne våren har vært veldig spesiell for oss som driver museer, sier Line Kjølberg. Hun er formidler hos Borgarsyssel museum i Sarpsborg.

Både dette hovedmuseet hos Østfoldmuseene og de syv andre museene rundt i det tidligere fylket åpner dørene 20. juni. Da kan du igjen gå på besøk ved alt fra Fredriksten festning i Halden til Kystmuseet på Hvaler.

– Den 12. mars måtte vi brått stenge dørene på grunn av koronapandemien. Og hele denne våren har vært preget av veldig mye usikkerhet. Men nå jobber vi hardt for å være klare til sommeren, som jo er den definitive høysesongen for museene våre, sier Kjølberg.

Mye økonomisk usikkerhet

De fleste museer har stramme budsjetter og mange er avhengige av billettinntektene de klarer å få inn i løpet av sommermånedene.

Om sommeren er det også vanlig å hente inn sommeransatte verter som tar imot gjestene og viser rundt. Men det øker et allerede tungt lønnsbudsjett for museene.

– I år har ikke vi ansatt noen sommerverter. Vi visste jo ikke om vi fikk lov til å holde åpent. I tillegg har vi vært usikre på om det kommer gjester til museet denne sommeren, sier Kjølberg.

En stor kirkeruin fra 1100-tallet, en flott kopi av en norsk middelalderkirke, gårder fra 1700-tallet og den samme leiligheten slik den var innredet i 1850 og i 1950. Alt dette og mye mer kan du se på Borgarsyssel museum i Sarpsborg.

Direktøren blir museumsvert

Hos Østfoldmuseene la de hodet i bløtt og kom opp med flere ulike scenarioer for sommeren 2020.

Nå blir det altså åpning av dørene for publikum 20. juni. Utfordringen med museumsvertene som aldri ble ansatt, har de løst gjennom å beslutte at i sommer må de fast ansatte selv ta på seg denne jobben.

– Ja, i sommer kommer både museumskonservatorer, prosjektledere, samlingsansvarlige og direktøren vår til å kle seg i drakt og stakk for å møte gjestene.

– Det blir på med middelalderklærne for alle sammen, smiler Kjølberg.

En spekulasjon hos Østfoldmuseene er at de i år kan regne med 50 prosent av vanlig sommerbesøk.

Men hva om dette i stedet blir sommeren da alle skal besøke norske museer? I så fall står de fast ansatte klare i Sarpsborg.

– Veldig mye er usikkert

Generalsekretær Liv Ramskjær i Norges museumsforbund kan rapportere at mange museer tenker i samme bane som Østfoldmuseene.

– Det handler om smittevernregelverk og det handler om økonomi.

– Veldig mye knyttet til besøkstall og inntekter er usikkert. Men når museene nå åpner igjen så gjør de det på en fornuftig måte, sier hun.

Ramskjær mener det er lurt å holde utgiftene nede og spare der museene kan, slik Østfoldmuseene gjør. Samtidig tenker hun på de mange studentene som ikke får sommerjobb som museumsverter i år.

I månedsskiftet juni/juli planlegger Norges museumsforbund å hente inn de aller første tallene som kan si noe om besøket denne sommeren.

USA fikk sin grunnlov I 1787 og Norge i 1814. Dette er de to eneste grunnlovene fra revolusjonstiden for 200 år siden som fortsatt er i bruk. Og de henger nøye sammen. Dette får du høre mer om dersom du tar turen til museet Eidsvoll 1814 denne sommeren.

Krisepakke for museene

Regjeringen la i slutten av mai fram en krisepakke med utvidet kompensasjonsordning på 1,5 milliarder kroner for kulturlivet. Tilskuddene til museer, musikk- og scenekunstinstitusjoner ble økt med 200 millioner kroner.

Krisepakken innebærer at 62 museer som ligger under Kulturdepartementet og som får mer enn 60 prosent offentlig støtte, vil få økte driftstilskudd i 2020.

– Det dekker ikke alle inntektstapene, men det blir en god hjelp for veldig mange institusjoner, sier generalsekretæren i museumsforbundet.

Museer med lavere støtte vil få hjelp av en annen krisepakke.

– Samtidig er det flere museer som har havnet utenfor de foreslåtte pakkene, fordi de ikke ligger under Kulturdepartementet. Det gjelder blant annet museene under Kunnskapsdepartementet, som alle universitetsmuseene, og museene under Sametinget og Munchmuseet som er eid av Oslo kommune.

Powered by Labrador CMS