Rapportene fra voldsepisodene viser at apene hovedsakelig kommer fra tilfeller der de tidligere har blitt splittet eller separert fra familien. (Foto: stevenku, Shutterstock, NTB scanpix)

Aper i India fortsetter å drepe mennesker

Forskere forsøker nye steriliseringsstrategier på rhesusapene i India. Samtidig blir det stadig flere angrep.

Rhesusaper er vanligvis en harmløs og fredelig art. De lever i store familiegrupper og båndet mellom mor og barn er ekstremt sterkt. Men de siste årene har arten beveget seg mer inn i byene i India Samtidig er de blitt flere og mer aggressive.

I fjor brøt en rhesusape seg inn i et hus i Agra i India. Den snappet til seg en tolv dager gammel guttebaby og stakk avgårde. Til familien og naboenes forferdelse fant de babyen full av blod på en nærliggende terrasse. Gutten døde på vei til sykehuset. Dette er ett av flere eksempler fra den siste tiden. Bare en måned tidligere ble en 72 år gammel mann steinet til døde av en flokk med rhesusaper.

Det ble registrert 86 tilfeller av apeangrep fra 2017 til 2018 i delstaten Himachal Pradesh i India. Flere lignende hendelser har også blitt rapport i delstatene Tamil Nadu og Odisha.

Flere årsaker til aggresjonen

Primatolog og miljøaktivist, Iqbal Malik, mener det er flere grunner til økt aggresjon blant rhesusapene.

– Rapportene fra voldsepisodene viser at apene hovedsakelig kommer fra tilfeller der de tidligere har blitt splittet eller separert fra familien, sier Malik til nettavisen Gizmodo.

Store områder med avskoging ødelegger deres naturlige leveområder. Det fører til at apene må bevege seg mot landlige og urbane områder på jakt etter mat.

– Videre er rhesusaper utmerkede kjeltringer, sier Sindhu Radhakrishna i et intervju med avisen Hindustan Times.

Radhakrishna er dekanen for dyreadferds- og kognisjonsprogrammet ved Institutt for avanserte studier i Bangalore. Når aper bor der mennesker bor, har de lett tilgang til energirike matvarer. Det er derfor liker de å holde seg nær mennesker, mener hun.

Steriliseringen har gjort apene mer aggressive

I 2006 ble Himachal Pradesh den første staten i India til å introdusere kirurgisk sterilisering for rhesusapene. Målet var å hindre dem i bli flere og å finne en mulig løsning på voldsepisodene. I 2019 er det åtte ape-steriliseringssentre spredt over staten.

I 2004 var det 3,2 millioner rhesusaper i staten, og i 2015 var det 2,1 millioner. Men antallet voldshendelser er mer eller mindre det samme. Forskerne tror nå at steriliseringsprogrammet kan ha gjort apene mer aggressive.

Å fange og frigjøre kan være problemet

– Steriliseringen selv er ikke skadelig hvis den gjøres riktig. Imidlertid kan det være at det å fange og slippe dem ut igjen og behandlingen av dem før og etter operasjonen, er den største grunnen til problemet, sier Iqbal Malik til Gizmodo.

Når aper blir fanget og skilt fra stammen sin, forstyrrer det flokken. Det gjelder spesielt de unge apene, som er enklest å fange hvis de er skilt fra mødrene sine. Når apene blir sluppet løs igjen, blir det vanskelig for dem å passe inn.

Rhesusape lever i storfamilier. Hvis en av dem blir fanget, forstyrrer dette flokken. (Foto: tratong, Shutterstock, NTB scanpix)

– Det får dem til å lete etter alternative matkilder nær menneskelige omgivelser. Det gjør dem også voldelige og aggressive, sa Malik.

Etter gjentatte forsøk vurderer den indiske regjeringen nå alternative metoder for kontroll på apene. En vaksine som skal gjøre apene sterile, får særlig oppmerksomhet, men den kan også forårsake de samme problemene.

Finner ingen god løsning

I mangel av en god prevensjonsstrategi er den mest nyttige ideen å oppmuntre folk til å unngå å mate apene eller forlate matrester i det åpne, sier Malik.

Ikke vis tennene dine eller få øyekontakt, lag høye lyder for å skremme de bort, og dekk over søppelkasser og vanntanker til enhver tid, er noen andre av forslagene til New Delhis skogsavdeling. Dessverre gir disse tipsene sannsynligvis liten følelse av sikkerhet for de menneskene som lever i daglig frykt for apene.

Powered by Labrador CMS