En turkis-maske av den Aaztekiske ildguden. Den er laget en gang mellom 1400 og 1521. (Foto: © Hans Hillewaert/CC BY-SA 4.0)

Hvor fikk aztekerne tak i de turkise smykkesteinene sine?

Aztekerne og andre søramerikanske urfolk satte turkis svært høyt, men hvor fikk de tak i de edle steinene?

Aztekerne kalte turkis for chalchihuitl, og det dukker opp i svært forseggjorte mosaikker og smykker som stammer fra Azteker-riket i Mexico og Mellom-Amerika.

Turkis pryder alt fra masker, kniver, øreringer, skjold og andre gjenstander.

Og turkis hadde flere, dype religiøse betydninger, ifølge Mellom-Amerika-forskeren Karl Taube. Turkis skal ha representert det intense, blå senteret i en flamme, og edelstenen var tett knyttet til ildguden, meteorer, flammeslanger og mange andre mytiske og mystiske konsepter.

Turkis-mysteriet

Men det er et stort turkis-mysterium her. Selv om edelstenen var åpenbart svært viktig for aztekerne, mixtekerne og andre mellom-amerikanske urfolk, vet ikke forskerne om noen turkis-gruver i umiddelbar nærhet.

De nærmeste gruvene fra den tiden ligger i dagens Arizona, New Mexico og helt nord i Mexico. Azteker-riket var på toppen fra rundt år 1430 fram til Europeerne kom til Amerika, noe som fikk fryktelige konsekvenser for folkene som levde der, som du kan lese mer om på denne forskning.no-bloggen.

Slik kan det ha sett ut da spanjolene invaderte Azteker-byen Tenochtitlan. (Bilde: Ukjent)

Derfor har det blitt antatt at aztekerne og andre urfolk handlet over lange avstander, noe det også har vært funnet bevis for. Aztekernes hovedsete Tenochtitlan ligger der Mexico by ligger i dag, godt over 1000 kilometer unna de amerikanske turkis-gruvene.

Ett nytt forskningsprosjekt har undersøkt turkis-prøver fra mange forskjellige Aztek-mosaikker for å se om de klarte å spore edelstenene tilbake til noen kjente gruver.

Det har de faktisk ikke klart å gjøre, noe som betyr at indianerne sannsynligvis også hadde andre, mer lokale kilder.

På kartet kan du hvor Tenochtitlan ligger i forhold til Mexico by i dag. 

 

Ikke ødelagt

Det meste av test-materialet kom fra utgravde mosaikker i Tenochtitlan. Forskerne har ikke ødelagt noen gjenstander for å gjøre testene, men har brukt mosaikk-biter som har falt av.

De har sett på forholdet mellom bly- og strontium-isotoper i edelstenene. Dette geologiske fingeravtrykket kan sammenlignes med turkis fra kjente gruver, så de kan se hvor turkisen kommer fra.

Forskerne fant ikke denne signaturen igjen i de amerikanske gruvene, men den dukket opp et annet sted. Den samme signaturen ble funnet i steinprøver fra funnsteder som er mye nærmere aztekernes kjerneområder.

Det kan bety at de hadde mer lokale kilder til turkis, som de satte svært høyt og brukte mye av.

Mange andre urfolk i Amerika har også knyttet mye symbolsk viktighet til turkis, som for eksempel Navajo og Apache-stammene.  

Ubehandlet Turkis-klump, slik den ble funnet i Arizona. (Bilde: Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0)

Referanse:

Thibodeau mfl: Was Aztec and Mixtec turquoise mined in the American Southwest? Science advances, 2018. Sammendrag

Powered by Labrador CMS