De fleste foretrekker nok en gul banan i stedet for en brun, men hvilken er sunnest? (Foto: Ai825 / Shutterstock / NTB scanpix)

Spør en forsker: Er brune bananer sunnere enn gule?

En leser har problemer med å vurdere om lovprisninger av bananer med brune flekker har noe for seg. Nå ønsker han seg et klart svar.

Bananen er ikke en frukt!

Botanisk sett er bananen faktisk et bær.

Bananer er blant de viktigste matvarene i verden og blir spist både tilberedt og rå.

Dette består bananen av

Bananer består av om lag 74 prosent vann, 23 prosent karbohydrater, 1 prosent proteiner, 0,5 prosent fett og 2,6 prosent fibre, alt etter hvor modne de er og de betingelsene de vokser under.

I en umoden banan er karbohydratene mest stivelse, som blir konvertert til sukker i løpet av modningsprosessen. Det høye sukkerinnholdet innebærer at bananen har et høyere energiinnhold enn for eksempel appelsiner og epler.

Bananen er verdens mest spiste frukt. De fleste vokser i Sørøst-Asia (India og Filippinene), Karibia (Honduras og Costa Rica) og den fuktige, tropiske del av Sør-Amerika (Brasil, Ecuador og Colombia).

Omtrent en sjettedel av produksjonen eksporteres av store firmaer til Vest-Europa, USA, Russland og Japan.   

Kilde: Den store Danske

Kan vi by på en litt overmoden banan med brune flekker?

Kanskje er det her du normalt vil svare: «Nei takk» og kanskje dessuten supplere med å tenke: «Æsj».

Men hvis du er en av de som helst spiser bananene dine når de er fine og lysegule, kan det være du skal begynne å legge om den vanen. Ifølge en av våre lesere finnes det på nettet en bølge av hyllester til brunflekkede bananer, som visstnok skal være sunnere.

Leseren vil gjerne ha et klart svar: «Jeg har hørt at en banan skal være sunnere når den har fått brune flekker, og jeg har også hørt at det kanskje ikke er slik likevel. Men nå har jeg igjen lest at de brune flekkene gjør bananen sunnere, etter de har et høyere innhold av stoffet TNF. Jeg tenker at det nettopp er noe dere enten kan bekrefte eller avkrefte?» skriver han.

Banan-forskere henger ikke på trærne

Det viser seg at det ikek er så lett å få tak i bananforskere. Vi får imidlertid fatt i forskjellige forskere som kan fortelle oss spennende saker og ting:

– Økologiske bananer er ikke badet i ulike kjemikalier, så de er sunnere, forteller Marten Sørensen, som er førsteamanuensis ved institutt for Plante- og Miljøvidenskab.

Når det gjelder de brune flekkene, mener Sørensen at sunnheten er avhengig av hva de kommer av: støt eller modning. Er det et tegn på en moden banan, er det bra, mener Sørensen.

De mørke flekkene er et tegn på at bananene modnes naturlig, noe som igjen tyder på at bananene ikke er sprøytet.

– Økologiske bananer er ikke behandlet med noe vemmelig fordi de skal være bærekraftige. Derfor blir de raskt modne, sier Sørensen.

Dessuten blir frukt lettere å fordøye når de er godt modne. Og så smaker de mye bedre, legger han til. Men at en brunflekket banan skulle være merkbart sunnere, er han usikker på.

Bananen er den perfekte frukt

Leif Skibsted, som er professor i matvarekjemi ved Københavns Universitet, er en av de få danske forskerne som har sett nærmere på bananer. Han er ikke i tvil om at bananer er veldig sunne – faktisk mener han at bananen er den perfekte frukt.

Det skyldes sammensetningen av raske og langsomme karbohydrater, forteller han. Frukt inneholder flere forskjellige vitaminer, men også fibre, antioksidanter og mineraler. Det er en viktig kilde til vitamin E, K, folat, og mineraler som kalium og magnesium.

Men bananen har også den perfekte sukkersammensetningen med glukose som tas opp raskt i blodet, og fruktose som tas opp langsomt. Den blandingen gjør bananen mettende, forklarer Leif Skibsted.

– Brune bananer er ikke sunnere

Skibsted avviser imidlertid at brune bananer er sunnere:

– Nei, det er det ikke vitenskapelig evidens for, sier han.

– En brunflekket banan inneholder mer sukker. Men det er den viktigste forskjellen, slår han fast.

Det er ganske enkelt myter som trives på nettet, forteller Skibsted. Mytene går blant annet ut på at brunflekkete bananer skulle hjelpe mot alt fra PMS til depresjon.

– I hippietiden trodde noen at bananer inneholdt hallusinogene stoffer, men det gjør de ikke. Det er vanskelig å si hvordan ryktet om de brune flekkene har oppstått, men kanskje det er fordi noen mener de smaker bedre, spekulerer han.

Det finnes kanskje ett unntak.

– Bananer inneholder mye av aminosyren tryptofan, som hjelper hjernen til å danne signalstoffet serotonin. Det kan muligens kobles til depresjon. Men det vet vi lite om, sier Skibsted.

Japansk forskning satte i gang ryktet

Det er antagelig japanske studier om bananens helbredende evner som har skapt mytene om de brunflekkete bananene, forteller Skibsted.

Det er her stoffet TNF kommer inn i bildet. Ifølge de japanske forskerne skulle modne bananer nemlig danne stoffet TNF, som kan ta livet av kreftceller. Men alt dette er veldig spekulativt, understreker Skibsted.

– Og selv om bananer skulle danne TNF, ville det bli brutt ned i magen og tarmen. Dermed ville det ikke ha noen helbredende effekt, forklarer han.

Når er bananen for gammel?

Det ser altså ikke ut være noen grunn til å foretrekke de brune bananene, annet enn eventuelt smaken.

Som en liten bonusopplysning kunne det kanskje være fint å få svar på når bananen er for gammel? Det er det ikke noe entydig svar på, sier Maren Korsgaard, som er akademisk medarbeider ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

– Det kommer an på hva den skal brukes til. Det er forskjell på om du vil spise den rå eller bruke den som en ingrediens. Det er vel mest smak og behag. Men hvis det er mugg på den, eller hvis den er råtten, skal du selvsagt ikke spise den, sier hun

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS