Saken er produsert og finansiert av Framsenteret - Les mer
En av forskerne setter ut nett for å samle opp alger. Bildet er tatt fra feltarbeidet som ble gjort høsten 2013 i Polhavet med forskningsskipet Lance.

Leter etter stoffet som gir liv til plankton

Nytt fra akademia:

Nitrat er viktig for at dyr og planter kan leve og vokse i Polhavet. Nå skal forskere finne ut av hvor mye nitrat som finnes og hvor lett tilgjengelig det er. 

9.6 2015 05:01

All produksjon som skjer i havet er avhengig av de mest grunnleggende næringsstoffene, som for eksempel nitrat

– Men det finnes lite informasjon om hvor mye av det som finnes i Polhavet og hvor tilgjengelig det er for organismene, sier Arild Sundfjord.

I et nytt måleprogram, i regi av Framsenterets forskningsprogram «Havisen i Polhavet, teknologi og avtaleverk», har forskerne nylig samlet data gjennom et helt år i området nord for Svalbard. Her, over sokkelskråningen der Atlantisk vann bringer med seg varme og næring inn i Polhavet, har de plassert en rigg med en ny optisk nitratsensor under isen.

– Sammen med data samlet inn på tokt når riggene ble satt ut og tatt opp igjen, gir dette et godt bilde både på sesongmessig variasjon i nitratkonsentrasjonen og hvordan innstrømmingen av Atlantisk vann endrer seg i ulike årstider, forteller Sundfjord. 

Les hele saken på Framsenteret.no

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse