Det var sjimpansen Chuckie som først oppdaget at det fantes mer spennende mat litt lenger unna. Her er hun på vei for å bytte rør mot druer. (Kilde: Lincoln Park Zoo)

Stjeler for å slippe å gå langt

Sjimpansene er villige til å gå ekstra langt for å få livretten sin. Men aller helst stjeler de fra noen som allerede har gått på langtur.

Druer er favorittmaten til sjimpansene i Lincoln Park Zoo. For å få godsakene, oppfører de seg akkurat som sjimpanser ute i naturen.

Sjimpanser i naturen vil gå forbi helt grei mat på veien mot noe mer fristende. Dette er første gang forskere har sjekket om sjimpanser i fangenskap også velger å jobbe litt mer for bedre mat.

På leting

Dyr i en dyrehage er gjerne vant til å spise den maten de får servert, der de får servert den. Derfor var det ikke gitt at de skulle lete etter noe annet enn det de fikk servert nærmest. Men sjimpansene i Lincoln Park Zoo i Chicago tok seg en ekstra lang tur når de visste at de fikk druer for strevet.

Studien gikk over 15 måneder og seks sjimpanser var med. 

De måtte hente rør på et fast sted som de kunne byttet inn på to matstasjoner.

Her ser du hvordan sjimpansene byttet til seg yndlingsmaten:

På matstasjonen som lå rett ved rørene, fikk de gulrøtter. Druene befant seg ti meter lenger unna, og turen innebar å klatre seks meter opp til matstasjonen.

Nederst på rangstigen

Det var sjimpansen Chuckie som først oppdaget at det fantes mer spennende mat litt lenger unna.

Chuckie har lavest rang av hunnsjimpansene i flokken. Forskerne mener at hun tok den ekstra runden fordi hun ikke ville gå samme vei som de andre med høyere rang og risikere å måtte krangle for maten.

Hun fikk imidlertid ikke ha druene for seg selv så lenge, for resten av gruppen fikk snart ferten i at hun gikk et annet sted med rørene hun hentet.

Selv om sjimpansene ville jobbe litt mer for yndlingsmaten, ville de egentlig ikke gjøre mer jobb enn nødvendig.

Alle stjeler

Sjimpanser flest er noen tjuveradder. Før sjimpansene i denne studien fant druene, stjal de gulrøtter fra hverandre, og de stjal rør til å bytte inn mot mat.

Etter at alle hadde fått smaken på de gode druene, stjal de heller for å skaffe seg flere av dem. De stjal også rør til å bytte inn i druer, som Chuckie gjør i denne videoen:

Selv om Chuckie har lavest rang, får hun fredelig stjele røret og ta godbiten selv. Alle sjimpansene stjal like mye, uavhengig av rang. Eneste forskjellen var at de som hadde høyere rang, stjal flere druer enn rør.

Referanse:

Hopper LM m.fl: Captive chimpanzee foraging in a social setting: a test of problem solving, flexibility, and spatial discounting. PeerJ, mars 2015. 3:e833

 

Powered by Labrador CMS