Se den sjeldne villkatten angripe apene

Det er Afrikas minst kjente og studerte kattedyr. Her kan du se et sjeldent opptak av afrikagullkatten som angriper en flokk aper like store som seg selv.

Afrikagullkatt

Afrikagullkatten, Caracal aurata, lever i regnskogene i det vestlige og sentrale Afrika.

Dyret blir mellom 5 og 16 kilo og blir opp til en meter langt, pluss en hale på opp mot en halv meter.

Videoen er laget av News Watch

Den er ikke mer enn dobbelt så stor som en huskatt, men den har ikke noe mindreverdighetskompleks; det er en ytterst sjelden video fra Ugandas jungel et klart bevis på.

Her kan du se hvordan kattedyret oppløser en apeflokks fredelige hagefest i løpet av noen få sekunder.

– Det gir et spennende og sjeldent innblikk i verdenen til dette fascinerende dyret. Selv om vi vet mye mer om gullkatter enn for et par år siden, er det mye som fortsatt er mystisk, sier David Mills i en pressemelding.

Mills er ph.d.-student ved University of KwaZulu-Natal i Sør-Afrika.

Ikke noen overraskelse

Opptaket viser en afrikagullkatt som angriper en flokk kolobusaper. Den er filmet av en forskergruppe fra Max Planck-instituttet for evolusjonsantropologi i Tyskland.

– Primatologer i Kibale (nasjonalpark i Uganda, red.anm.) har flere ganger observert at aper har sendt ut faresignaler på grunn av gullkatter. Nå ser vi hvorfor, sier David Mills.

I videoen kan du se hvordan apene løper for livet så snart de oppdager det aggressive kattedyret. Denne gangen slipper de imidlertid unna, og gullkatten må gå slukøret hjem.

Aper plager katt

Forholdet mellom de to dyreartene er imidlertid mer nyansert enn videoen viser. En tidligere opptak viser nemlig modige kolobusaper som vekker en gullkatt som forsøker å sove.

Apenes lynraske reaksjonsmønster gir forskerne en bedre forståelse for denne modige atferden.

– Videoen gir oss helt ny kunnskap om denne jakten. Den viser hvorfor aper tør erte en gullkatt som forsøker å få seg en lur i et tre, sier student Laila Bahaa-el-din.

– En voksen kolobusape er en betydelig motstander for en afrikansk gullkatt. Gullkatten kan bare jakte ved å legge seg i bakhold og raskt få satt inn et dødelig bitt, forklarer hun.

Afrikagullkatten veier typisk mellom 5 og 16 kilo, mens apene i videoen veier mellom 7 og 12 kilo.

Referanse:

Laila Bahaa-el-din mfl.: The African golden cat Caracal aurata: Africa’s least-known felid, Mammal Review, januar 2015, DOI: 10.1111/mam.12033. 24/02/14

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

 

Powered by Labrador CMS