Moteblader har som regel en slank kvinne på forsiden. En ny studie viser at det virker inspirerende på leseren. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Moteblader er tynnspirasjon

Moteblader fremmer et nesten umulig kroppsideal. Men mange av kvinnene som leser dem, blir faktisk mer fornøyde med sin egen kropp etter å ha lest bladene.

Blader med glorete forsidebilder av slanke kvinner preger ofte butikkenes bladutvalg. Og selv om noen kvinner jobber hardt for å holde kroppen i god form, mens andre er født med slankere former, skaper de avbildede kroppene et ideal som for mange er nærmest umulig å oppnå.

Så hvorfor kjøper man disse bladene?

Tynnspirerte, men bare en stund

Forskere ved The Ohio State University har undersøkt spørsmålet nærmere, og publiserte nylig funnene sine i tidsskriftet Health Communication.

De har funnet ut at leserne ikke sammenligner seg med modellen bare for å bli lei seg fordi de ikke er like tynne selv. I stedet lar de seg inspirere og tror at de selv kan klare å se like attraktive ut som modellene de ser i magasinene. Det er dét forskerne omtaler som «tynnspirasjon».

Men den varer ikke evig.

– Kvinner får melding om at de kan se ut akkurat som modellene de ser i magasinene, noe som er til lite hjelp. Det gir dem en god selvfølelse til å begynne med, men i lengden kjøper ikke kvinnene disse tynnhetsfantasiene  som ikke blir til virkelighet, sier Silvia Knobloch-Westerwick i en pressemelding. Hun er studiens hovedforfatter.

Selvtillit

Studien tar utgangspunkt i en undersøkelse hvor 51 kvinnelige studenter fikk tilgang på ulike annonser og artikler hentet direkte fra ulike moteblad.

Artiklene ble valgt ut fordi de hadde bilder av slanke kvinner som det største blikkfanget.

I løpet av fem dager svarte de på ulike spørsmål blant annet om hvor fornøyde de var med sin egen kropp. I forkant hadde forskerne registrert lesevaner hos hver enkelt, sammen med BMI, tilfredshet med egen kropp og tendensen til å sammenligne seg selv med andre.

I noen tilfeller sammenlignet kvinnene seg direkte med modellen, som i «denne kvinnen er tynnere enn meg». Men i andre tilfeller så kvinnene for seg at også de kunne se slik ut, og fikk etter hvert høyere selvtillit.

De som ganske enkelt sammenlignet seg med modellen, var mindre fornøyde med sin egen kropp etter studien enn de hadde vært før den. De som heller tenkte «Jeg vil at kroppen min skal se ut som kroppen til denne kvinnen», ble faktisk mer fornøyde med kroppen sin enn de hadde vært tidligere.

«Ned fem kilo på fem dager»

– Noen kan begynne å føle seg knyttet til modellene, og begynne å tenke at denne personen er lik seg, noen de kan bli venn med og etterligne, tror Knobloch-Westerwick.

Hun tror også at når bildene ofte akkompagneres av artikler om hvordan man raskt kan gå ned i vekt, bidrar de enda mer til denne fantasien.

Det viser seg også at de kvinnene som føler den største «tynnspirasjonen» når de ser på bilder av tynne modeller, faktisk er de som sjeldnest gjør noe for å gå ned i vekt etter å ha lest bladene.

Selv om noen kvinner bare leser bladene for underholdningens skyld, oppfordrer Knobloch-Westerwick til å være bevisst på hvilke underliggende beskjeder bladene formidler.

– Kvinner kan kanskje komme seg unna skadelige innflytelser fra media hvis de forstår hvordan disse beskjedene er skreddersydd for å få deg til å falle for urealistiske, til og med skadelige kroppsidealer, påpeker forskeren.

Referanse:

Knobloch-Westerwick, S. Thinspiration: Self-Improvement Versus Self-Evaluation Social Comparisons with Thin-Ideal Media Portrayals. Journal of Health Communication (2014)

Powered by Labrador CMS