Laurent (spilt av Edi Gathegi) er en vampyr i filmen «The twilight saga: New Moon» med sans for blod. Men er det å leve av? (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)

Kan man leve av blod?

Spør en forsker: En 19-åring fra Vejle i Danmark hevder å være vampyr. Det har fått flere lesere til å spørre om mennesker faktisk kan leve av blod. Her kan du lese det overraskende svaret.

Vampyrene i filmer og bøker kan ofte tømme et menneske for alt blod – om lag fem liter. Det gjelder for eksempel i de populære TV-seriene True Blood og Vampire Diaries samt i den populære Twilight-sagaen. 

Men Lokalavisen Vejle i Danmark kunne 19. august 2014 fortelle at en dansk vampyr hadde troppet opp i redaksjonen for å fortelle om det danske vampyrlivet.

I artikkelen kunne 19 år gamle Cameron Frost blant annet fortelle at blod er en nødvendighet minst én gang i uken.

Vi ringte straks til det mest opplagte stedet i Danmark når det kommer til blod – nemlig Blodbanken ved Rigshospitalet – for å få svar på spørsmålet: Kan man leve av blod?

– Sammensetning som en biff

Tanken om å skulle spise eller drikke blod er kanskje ikke så tiltalende, men ifølge en overlege ved Rigshospitalet er det ikke skadelig å få i seg litt blod. Blod inneholder nemlig mye næring.

– I få dråper blod er det ikke vitaminer eller næring nok til andre enn en mygg. Men man kan godt innta 1–1,5 liter blod om dagen og da være godt dekket inn med karbohydrater, proteiner og fett. Det har sammensetning som en rød biff, sier Morten Bagge Hansen, som er klinikksjef ved Blodbanken.

– Blod inneholder mye næring. Halvparten er væske, og resten er blant annet proteiner. Det betyr at man i prinsippet kan leve av det, sier Hansen.

Det kan imidlertid oppstå problemer etter hvert, poengterer Hansen.

– Man kan bare leve av blod i en viss tid. Etter hvert blir det for lite vitaminer, sier han.

Det er ikke farlig å leve av blod

Så man kan faktisk godt leve av blod, i hvert fall en stund – men er det ikke farlig?

Egentlig ikke, får vi høre.

– Blod er veldig rent – som utgangspunkt. Det er ikke særlig mange bakterier og virus i det, selv om man selvfølgelig kan bære på virus som HIV og leverbetennelse, sier Hansen.

– Men hvis du suger blod fra andre, så er det ikke like smittsomt som å få det inn i blodårene, siden det er enzymer og andre faktorer i spyttet ditt, som gjør at mange virus i blodet har problemer med å overleve i munnhulen og magesekken.

– Blodvirus må typisk rett inn i blodårene for å smitte, sier Hansen.

Du trenger ikke drikke menneskeblod

Hvis du nå vil forsøke deg med en bloddiett, men ikke har lyst til å bite på mennesker, så ikke fortvil: Dyreblod fungerer like bra, forteller overlegen.

19 år gamle Cameron Frost sier for øvrig at man bør unngå å bite i halsen siden det er der hovedpulsåren sitter. Derfor biter den unge vampyren bare i skulderen. 

Blod

  • Blod består av om lag 45 prosent røde blodlegemer og om lag 54 prosent plasma, som primært består av vann. De hvite blodlegemene utgjør under én prosent av blodet.
  • Blodet er hjemsted for koagulasjonssystemet, som sørger for å stoppe skader på blodkar. Det innebærer at hvis du lager en rift i huden for å suge blod, så stopper blødningen raskt.
  • Én liter blod tilsvarer til om lag to måltider.

Kilde: Den Store Danske og overlege Morten Bagge Hansen 

Powered by Labrador CMS