Haga vil kutte CO2

(NTB-Helle Høiness) Norsk industri, forskning og interesseorganisasjoner var samlet tirsdag til første forum for CO2-håndtering.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi står foran store utfordringer framover, og alle ledd, med forskning, industri og myndigheter må fungere sammen, sa olje og energiminister Åslaug Haga (Sp).

Regjeringens plan er at miljøet skal treffes fire ganger i året for å diskutere håndtering av CO2. Deltakerne brukte tid på å oppsummere hvor langt man var kommet i planleggingen, og det ble lagt særlig vekt på transport og deponering.

- Dette har vært lite diskutert, men det er viktig å synliggjøre at det skjer mye på disse feltene. Dette er ikke den begrensende faktoren i arbeidet med CO2-håndtering, sier statsråden.

- Ny næring

- CO2-fangst er en viktig næring, det er den neste oljeindustrien, slo briten Ron Oxburgh fast. Han er tidligere rektor ved Imperial College London og teknisk rådgiver i det britiske forsvarsdepartementet.

Han skisserte for forsamlingen at det er her industrien har en stor vekstnæring. Samtidig oppfordret han regjeringen til å bruke de verktøyene de har for å få fart på arbeidet.

Åslaug Haga mener at norsk industri har vist en vel stor forsiktighet med å satse. - Grunnen kan være at det er mye penger å tjene på annet, og det er en risiko involvert.

Gassnova, Gassco og StatoilHydro redegjorde for forsamlingen om hvor langt prosjektene er nådd for Mongstad testsenter, transport og deponering.

Norsk ansvar

Olje- og energiministeren understreket Norges ansvar for arbeidet med å få til løsninger for utslippene.

- Vi har et særlig ansvar fordi vi er blitt rike på olje og gass. Regjeringen er levende opptatt av å få håndtering av CO2 opp å stå så raskt som det er hakkande råd.

Hun spår at målet er nådd og det berømte månelandingsprosjektet er nådd når man har funnet løsninger og bidratt til teknologi som er så billig at den blir brukt.

- Det skal være billigere å rense enn å forurense og det er når vi har CO2-håndtering på kullkraftverk i Kina og India at vi er der, sier Haga.

Powered by Labrador CMS