Vil granske Lundgren

Universitetet i Uppsala i Sverige vil granske professor Eva Lundgrens forskning om overgrep mot kvinner og barn. Ordren om gransking kommer fra universitetsrektor Bo Sundqvist, skriver Dagens Nyheter tirsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sundqvist oppgir ifølge den velinformerte Stockholm-avisen to hovedformål for granskingen: Det ene er å verne om allmennhetens tiltro til forskningen, det andre å hegne om Eva Lundgrens forskerrolle.

- Ettersom det har oppstått så sterke reaksjoner rundt Eva Lundgrens forskning, er det viktig for Uppsala universitet å foreta en offentlig gransking. Det kommer vi nå til å gjøre, heter det i en pressemelding fra universitetets rektor.

Oppsikt

Eva Lundgren har vakt oppsikt med sine uttalelser i to programmer fra den svenske rikskringkastingens fjernsyn SVT om «Könskriget». Hun har blant annet sagt at det skjer satanistiske barnedrap i Sverige, het det i Dagens Nyheter.

Hun har hevdet at det finner sted satanistiske ritualer der ufødte barn fjernes fra mødrenes kropper. Men ifølge politiet er det ikke funnet bevis for at slike forbrytelser har skjedd i Sverige.

Lundgren står også bak forskningsrapporten «Slagen dam» om menns vold mot kvinner. Også denne rapporten har ifølge Dagens Nyheter møtt sterk kritikk og anklager om at hun blander sammen svært grove overgrep med mindre alvorlige episoder.

Bergen

Eva Lundgren er 57 år gammel og arbeider som professor i sosiologi ved universitetet i Uppsala, som er et av Sveriges mest ansette og tradisjonsrike høyere læresteder. Men hun begynte sin forskerkarriere ved Universitetet i Bergen.

Hun havnet på kollisjonskurs med universitetets ledelse og med kollegene så vel som med prester og med bergensbispen selv, skrev Expressen nylig.

- I praksis ble forskeren Lundgren kastet ut fra bergensuniversitetet, hevdet Stockholm-tabloiden 31. mai.

Expressen tilføyde at avisen forgjeves hadde forsøkt å få en kommentar til situasjonen i Uppsala fra Eva Lundgren selv. Avisens medarbeider fikk da bare beskjed fra en annen person om at «hun kommer til å være borte lenge», het det i artikkelen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS