Varmerekord i Barentshavet

2006 er det varmeste året som er registrert i Barentshavet. Gjennomsnittstemperaturen lå 1 grad over normalt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den varme trenden fortsetter inn i 2007, melder Havforskningsinstituttet. Årets januarmåned var varmere enn fjorårets, og temperaturen lå 1,55 grader over gjennomsnittet.

Med unntak av oktober, var alle de andre observasjonene i 2006 rekorder for årstiden. Det slo norske og russiske klimaforskere fast da de møttes i Murmansk forrige uke.

Det har vært en tendens til varme vintre i snart ti år. Det har sammenheng med høye lufttemperaturer om høsten og tidlig på vinteren, noe som har gitt liten avkjøling av vannmassen. Det har ført til større avvik fra normaltemperaturen om vinteren enn om sommeren.

De siste to årene har det vært høy sjøtemperatur også langs hele norskekysten. Ved årsskiftet var temperaturen i Nordsjøen 2 grader over normaltemperaturen for årstiden, og også i Norskehavet er temperaturene høye.

- Dette tyder på at temperaturen i atlanterhavsvannet som strømmer inn i norske havområder er høy, opplyser Havforskningsinstituttet.

En arbeidsgruppe under Det internasjonale råd for havforskning (ICES) skal møtes i Irland etter påske for å diskutere utviklingen i de klimatiske forholdene i hele Nord-Atlanteren og se nærmere på årsaken til temperaturutviklingen de siste årene. (NTB)

Powered by Labrador CMS